Gadgetzone.nl - Home

Marktaandeel iPhone groeit tot 1,5 procent

 24 april 2009 22:43:01, door Robert Hagen,  


Ondanks dat het slecht gaat met de economie, heeft Apple goede resultaten geboekt in de eerste drie maanden van 2009. Het Amerikaanse bedrijf boekte zelfs zijn hoogste winst ooit: 1,21 miljard dollar. De verkoop van de Mac daalde weliswaar met 3 procent, maar dit werd goed gemaakt door de iPod (touch) en iPhone.

In het eerste kwartaal verkocht Apple maar liefst 3,79 miljoen iPhones en groeide het marktaandeel van 1,1 naar 1,5 procent, terwijl concurrenten als Nokia en Sony Ericsson hun marktaandeel zagen krimpen (tot respectievelijk 36,2 en 5,6 procent).

Toch is er ook kritiek op de resultaten. Zo vinden sommige analisten dat de groei van de iPhone eigenlijk te zwak is. Research In Motion bijvoorbeeld zag zijn marktaandeel groeien naar 3 procent, terwijl ook LG (8,8 procent) en Samsung (17,8 procent) hun aandeel zagen stijgen. Daarnaast neemt de concurrentie op de markt voor touchscreentelefoons sterk toe en zou Apple met de iPhone te weinig productdifferentiatie bieden. Ook zouden Nokia en Sony Ericsson vooral hun marktaandeel hebben zien krimpen door een gebrek aan concurrerende touchscreentelefoons. Daar gaat waarschijnlijk verandering in komen als onder meer de Nokia N97 en de Sony Ericsson Idou op de markt komen.

Miljard downloads App Store
Ook zou het effect van de App Store tegenvallen. Er zijn inmiddels wel al 1 miljard applicaties via de online winkel gedownload, maar volgens Kevin Burden van ABI had dit tot een grotere groei van de vraag naar de iPhone moeten leiden dan nu het geval is.

[Electronista, Engadget]





zie ook Zie ook:
Deze iPhone van titanium is geïnspireerd door de Tesla Cybertruck (video)
Jongeren hebben meer dan 2.000 euro over voor nieuwste iPhone
iPhone Xr is 'betaalbaardere' iPhone X (video)
Apple presenteert iPhone Xs en Xs Max (video)
Gouden 'iPhone Xs' kost 111.000 euro
Motorola lanceert iPhone X-kloon P30



Reageren  Reageren
comments powered by Disqus

Gearchiveerde reacties  Gearchiveerde reacties (24)
25.04.2009 00:07 • Max
Ik roep al tijden dat de Iphone te weinig onderhevig is aan verversing.

Voor Nokia zie ik best goede tijden in het verschiet, voor SonyEricsson toch wat minder als je bekijkt dat die slechts op één paard wedden. Er komt toch te weinig nieuws uit de SonyEricsson-stal.

25.04.2009 00:33 • jeroen
Nokia komt er wel weer terug. SE ook hopelijk, want ik heb nog een xperia. (daarna mogen ze failliet gaan)
en apple, tsja, gehypte zooi blijft verkocht worden

25.04.2009 10:36 • Menno
Toch best knap als je met 1 model meer dan 25% van het marktaandel van je concurent, die honderden modellen heeft, hebt. En productdufferentiatie komt vanzelf wel, als de geruchten kloppen doet Apple hetzelfde als met de iPod: eerst een 'classic' model op de markt brengen en daarna variaties daarop.

25.04.2009 18:28 • Max
@ Menno

Begrijp niet goed waar jij vandaan haalt dat Apple 25% van het marktaandeel van hun concurrenten inpikt.

Dat staat er namelijk totaal niet.

Het marktaandeel van de Iphone is maar 1,5%. Hoe kun je dan 25% inpikken haha?

Je zal die van LG en Samsung wel bij elkaar hebben opgeteld, maar dan nog zijn dat stijgingspercentages en niet afnames...

Overigens kan het aanbieden van juist één model ook veroorzaken dat je aantrekkelijker wordt, juist omdat iemand wel die Iphone wilt, maar er geen variatie in is. Bij keuze wordt de drang naar een product altijd minder en zal er een mogelijkheid ontstaan dat je in je vergelijking ook andere merken meeneemt enz. enz.

25.04.2009 20:04 • Menno
Waar zeg ik dan dat er marktaandeel is ingepikt? SE heeft een marktaandeel van 5,6%, Apple 1,5%. 1,5/5,6=27%.

Ik denk btw niet dat wij hier Apple iets hoeven vertellen over productlijnen etc. Juist het beperken van het aantal producten heeft de afgelopen 10 jaar niet bepaald verkeerd uitgepakt voor ze.

25.04.2009 23:00 • Max
Ok nu begrijp ik je sommetje, maar het is echt een sommetje wat nergens over gaat.
Sowieso al niet omdat er geen sprake is van één model (want waarom zou de Diamond 1 en 2, twee modellen zijn en de Iphone en Iphone 3G niet twee modellen zijn??).
En ook is het zo dat als Apple 2 of 3 modellen had, dan waren hun verkopen niet per definitie hoger geweest en is je opmerking aangaande 1 model loos. Het is meer armoede dan knapheid dat ze met 'één' model zulke hoge ogen gooien.

Terug naar de som:

Jij rekent uit hoeveel marktaandeel Apple heeft binnen SE. Technisch bezien een vreemde som, want het slaat nergens op.

Met welk nut ga je marktaandelen door elkaar delen?

Met andere woorden, Apple haar martkaandeel beslaat 27% van het marktaandeel van SE.

Ja en dan?

Buiten dat vraag ik mij af of marktaandeel berekend wordt in totale aantallen. Alleen dan heeft je opmerking dat SE honderden modellen heeft, nut.

Misschien wordt marktaandeel wel gemeten in aantallen geldend in één jaar. Ik weet het niet.

Maargoed als je dan denkt dat de Iphone hoge ogen gooit, wat denk je dan van de Razr of de Nokia 1100 (200 miljoen stuks verkocht).

[i]Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 25.04.2009 23:06[/i]

25.04.2009 23:55 • Menno
Wow, je leest eens van alles wat er niet staat. Bovendien, zolang er verder niks over de cijfers staat mag ik ze interpreteren zoals ik zelf wil. Neem btw alles eens niet zo doodserieus...

26.04.2009 05:30 • //
Het grappige is wat apple niet vermeldt. Van die 1 miljard apps, zijn er slechts 200 miljoen gekochte apps (betaald) en 500 miljoen gratis apps, hierbovenop zijn er circa 700 miljoen updates uitgevoerd (ja die hebben ze bij hun 1 miljard geteld).

Dus eigenlijk stelt hun app-store veel voor qua omvang, maar een héél pak minder qua opbrengsten.

26.04.2009 11:38 • Max
Prima hoor, als jij de cijfers mag interpreteren hoe jij wilt (wat een kinderlijk antwoord overigens), mag ik die van jou ook zo serieus nemen als ik wil. Onzin-reacties altijd...
Als je niet van repliek bent gediend plaats dan niets ofzo...

26.04.2009 15:35 • //
Max, ik heb 2 iPhones, ik ben geen basher, maar ik weet deze cijfers van iemand dat de marketing campagnes van apple helpt verzorgen in USA, en ik vind, correct is correct.

10% opbrengsten van de 'gedownloade apps' is een goed cijfer, en dat kan men niet tegenspreken.

Maar men moet correct zijn, als het gaat over gedownloade apps, moeten ze maar vermelden dat hun updates hierbij inbegrepen zijn en niet doen alsof de grootste help uit gekochte apps bestaat.

Je moet heus niet boos worden omdat ik de waarheid spreek vanuit één enorme correcte bron.

26.04.2009 15:37 • shaggy
Menno toont alleen maar aan dat Apple in zeer korte tijd en met slechts 1 (of twee dan) modellen al een kwart van het marktaandeel van Sony Ericsson met zijn honderden modellen heeft bereikt, en je kunt er gewoon echt niet omheen dat dat een knappe prestatie is. Hoe ze dat bereikt hebben maakt geen reet uit.

26.04.2009 15:47 • Menno
@Max: misschien moet je eens aan je eigen incasseringsvermogen werken? Nogmaals, ik heb nergens gezegd dat er marktaandeel is 'ingepikt', ik maakte alleen een opmerking over de groottes van de 2 marktaandelen, binnen de context van deze cijfers. Of het dan cijfers zijn over een jaar, een kwartaal of wat dan ook doet er verder niet toe.

Maar goed, dit verzandt weer eens in een eindeloze discussie dus ik laat het hier verder bij.

[i]Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 26.04.2009 15:48[/i]

26.04.2009 17:54 • droog
@ //: Het antwoord van Max was volgens mij geen antwoord op jou reactie maar op die van menno.

Ontopic: Ik vind dit vrij nutteloze informatie dat de iphone een marktaandeel heeft van 1,5 procent. Maar goed, wie ben ik...

26.04.2009 18:29 • Max
Ik heb allang aangegeven dat 'inpikken' niet datgene was wat je bedoelde.

Ik weet ook wat er uit het sommetje komt (heb ik dan ook allang neergezet), maar ik vind het een loos iets.

Ten eerste heeft SE geen honderden modellen, en Apple niet één model.

Ik had het nergens tegen // dus begrijp niet waar hij ineens mee aan komt zetten.

En nogmaals, een marktaandeel van 1,5 is toch gewoon geen ene moer, laten we wel zijn. En als dat dan procentueel bezien zveel marktaandeel van SE beslaat, tja, alsof SE het zo goed doet. Ook als je de vergelijking trekt met LG en Samsung doet Apple het ronduit slecht en dat beamen de analisten.

En ik vind het sommetje loos omdat er veel teveel randzaken niet in worden meegenomen. En nee ik vind het niet knap dat Apple 27% van het marktaandeel van SE beslaat. Waarom is dat knap? En dat je dat dan linkt aan één model, slaat ook nergens op want als dat vijf modellen zouden zijn geweest had je die opmerking niet gemaakt en dan alnsog waren de verkopen van Apple hetzelfde geweest. Je koopt Apple om Apple en of dat nu variant 1/2/3/4/5 is maakt geen zak uit.

En nogmaals, een stijging van 0,4% nadat je een mega gehyped-toestel lanceert, vind ik maar matig. Besef goed dat na de eerste golf Iphones mensen alleen maar meer afhaken.

Van alle Iphone-kopers zijn er een boel tevreden en een boel niet tevreden. Die niet tevreden zijn kopen er nooit meer één en die wel tevreden zijn mogelijkerwijs in de toekomst nog wel. Maar Apple heeft niet de twijfelde kopers die niet wisten of ze nu wel of niet met de Iphone in zee moesten gaan, overgehaald tot wel een aankoop in de toekomst.
Het nieuwe is er vanaf en er vindt te weinig vernieuwing plaats om nieuw marktaandeel te werven. Als Nokia straks ook in uitgebreid in de touchscreens stapt wil ik wel eens zien hoe goed Apple dan scoort.

Oja, als je de de stijging van Apple vergelijkt met die van Samsung wat betreft marktaandeel, dan zie je dat Samsung met 44,5 keer meer zijn gegroeid....

Loze info....

26.04.2009 18:50 • Van Wijk
sonyericson heeft niet eens honderd modellen. Dat delen van marktaandeel is toch nutteloos. Wat voor info krijg je er nu eigenlijk mee? En zoiets mag je dan wel op een langere termijn doen omdat apple net scoort en sonyericson juist enorm omlaag zit. Het zogenaamde feit dat apple met 1 toestel een groot marktaandeel van sonyericson zou hebben is dom omdat zoals max al zei met meerdere modellen iphones hun aandeel niet groter zou zijn geweest. Begrijp niet waarom niemand dit niet snapt. Eigenlijk moet je gewoon zeggen dat apple slechts 27 procent aandeel van het marktaandeel van sonyericson heeft, dat eigenlijk laag is. Als je dat vergelijkt met nokia is het al helemaal schraal. Ik vind dat sommetje dus ook totaal niet relevant. conclusie is dat apple het niet goed doet en ik mij afvraag hoe ze het straks doen als nokia zich gaat mengen. 0,4 procent winst nadat je zogenaamd het beste toestwl ooit hebt gelanceerd. Dan deed de razr het wel stukken beter.

26.04.2009 22:02 • Jepperdepep
Kennen jullie nou 1 keer niet zeiken op elkaar.

Al die Apple berichten zijn neit goed voor deze site

27.04.2009 11:41 • michel
Opzich doet de iPhone het wel goed met 1 model een redelijk aandeel.

Dat er gesproken wordt over 2 modellen klopt in mijn ogen niet, de 3G is een upgrade van het 1e model.

27.04.2009 11:42 • Vincent
Ben zelf een tevreden iphone bezitter, maar dit soort info maakt mijn beleving er niet beter of slechter op. Het lijkt wel of iedereen altijd op zoek is naar bevestiging voor zijn voorkeur / afkeur voor een bepaald type telefoon of merk.

De appstore vind ik 1 van de beste toevoegingen op de iphone!

28.04.2009 01:12 • Max
Mag je vinden, maar als ik tweaks of iets dergelijks zoek van Symbian bv, zijn die ook overal te vinden, zie er dus niet echt het voordeel van in.

@ Michel

Je mag dat natuurlijk vinden, maar waarom zijn de E61 en de E61i dan wel twee verschillende toestellen? Ik begrijp best je standpunt hoor, maar zoveeeeeel mensen zouden niet die 2G versie willen, dus ergens moet je toch spreken van een bewuste splitsing van modellen en dus twee verschillende toestellen. Waarom zou je anders per se de 3G versie willen. Buiten dat schijnen ze ook qua uiterlijk wat te verschillen (iets met kleur heb ik ergens gelezen).

Als je overigens bij gsmarena.com kijkt, staan ze ook opgesteld als twee verschillende toestellen...
Ze hebben overigens ook nog eens verschillende prijzen, dus hoeveel indicatoren wil je hebben voor twee verschillende modellen?

28.04.2009 11:16 • Vincent
@Max: Je geeft zojuist aan waarom ik de appstore dus [u]WEL[/u] als een groot voordeel vind.

[i]maar als ik tweaks of iets dergelijks zoek van Symbian bv, zijn die ook overal te vinden[/i]

Inderdaad, overal!! Je ziet door de bomen het bos niet meer. Appstore is 1 centrale plek waar de applicaties overzichtelijk staan weergegeven. Bovendien kan elke idioot een applicatie downloaden of weer verwijderen. M.a.w. het gebruikersgemak vind ik hier dus een grote plus!
jij ziet misschien niet het voordeel hiervan in omdat je misschien weet waar je moet zoeken en wat handiger bent in dit soort dingen. Dit geldt niet voor iedereen.

Snap zowieso niet waarom je zo je best doet om je voorkeur voor een bepaald merk / OS probeert te onderbouwen. Ben je tevreden met wat je hebt? Is het andere daarom per definitie minder?

28.04.2009 11:53 • michel
[quote]Max schreef op 28.04.2009 01:12:@ Michel Je mag dat natuurlijk vinden, maar waarom zijn de E61 en de E61i dan wel twee verschillende toestellen? Ik begrijp best je standpunt hoor, maar zoveeeeeel mensen zouden niet die 2G versie willen, dus ergens moet je toch spreken van een bewuste splitsing van modellen en dus twee verschillende toestellen. Waarom zou je anders per se de 3G versie willen. Buiten dat schijnen ze ook qua uiterlijk wat te verschillen (iets met kleur heb ik ergens gelezen). Als je overigens bij gsmarena.com kijkt, staan ze ook opgesteld als twee verschillende toestellen...Ze hebben overigens ook nog eens verschillende prijzen, dus hoeveel indicatoren wil je hebben voor twee verschillende modellen? [/quote]
De iPhone 1.1 en 3G zijn qua uiterlijk niet veel anders, de achterkant is bij de 3G van plastic en de andere aluminium.
Maar de rest is het dezelfde, kijkje onderhuids is alleen de GPS antenne en 3G antenne het enige wat anders is.

De Nokia E61 en E61i zijn toch ook dezelfde toestellen maar de een heeft Wlan en de andere niet maar het blijft een E61.
Idem met een Nokia N95 ook 2 verschillen een met 8Gb intern geheugen en de andere niet.

Als ik een iMac koopt is er toch ook maar 1 model maar wel met 4 verschillende specs en toch 1 model.

Of ik zie het verkeerd kan natuurlijk ben ook maar een mens.

28.04.2009 19:47 • Max
Er zijn toch wel gruwelijk veel meer verschillen tussen de E61 en de E61i. Een volledig ander uiterlijk en inhoudelijk wat aanpassingen.

Iedereen die een Iphone 3G heeft zal erbij zeggen dat het de 3G versie is. Als jij de beste Imac hebt zal je dat ook vermelden. Zijn toch indicatoren dat het verschillende modellen zijn. Prijs is ook een aspect.
Maargoed laten we het op een verschillende optiek houden.

28.04.2009 20:04 • michel
Een bijvoorbeeld VW Golf is een model met meerdere uitvoeringen maar het blijft 1 model.

Ook al zijn er verschil tussen de modellen het is en blijft 1 model.

Ook al zal de een roepen ik heb en Golf 1,2,3,4,5 of 6 TDI, GTI, 1.6, 1.8, 2.0 enz. het maakt niks uit het is en blijft een golf.

Als ik over een iPhone heb dan is er maar 1 model met 2 uitvoeringen, zodra er een iPhone nano,, .i.d. komt is er een andere model.

29.04.2009 20:14 • Max
Appels met peren vergelijken.

Als je zegt dat je een Breitling Navitimer hebt, kan dat de Montbriliant versie zijn, de Datora, de World enz enz.

Maargoed zoals reeds geponeerd ga ik hier niet verder op in want er treedt geen verdieping op, en dan kun je beter stoppen. Verschil in optiek lijkt me.

Overigens iemand heeft het over per se je voorkeur van een merk laten gelden. Sorry hoor maar dat geldt totaal niet voor mij. Ik beoordeel een product, niet een merk. Maar de Apple store is helaas gelinkt aan Apple ja... Als je dan vindt dat ik per se Apple de grond in stamp, ja dan houdt het echt op hoor...
Het is sowieso wel sneu om te denken dat als je iets onderbouwd afkraakt je dan een heel merk maar niets vindt. Ik vind Nokia echt een goed merk hoor, maar de N96 bijvoorbeeld is prutswerk. Apple is een zeer 'slim' merk, maar de Iphone rukt en de Mac's pro zijn weer geweldig (al ben ik weer geen fan van Itunes). Dus oordeel even door verder te kijken dan je neus lang is aub.

[i]Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 29.04.2009 20:16[/i]

 
Meer nieuws  Laatste nieuws
28-02Oppo onthult nieuwe OPPO Air Glass 3 (video)

27-02Teufel introduceert draadloze in-ears AIRY TWS 2

27-02Apple zet streep door 'Apple Car'

26-02Renault kondigt betaalbare Renault 5 E-Tech Electric aan

26-02Zeeman opent brandstore in Roblox (video)

06-12Robot Ameca vertoont meer menselijke gezichtsuitdrukkingen (video)

14-10Realme 7 Pro verkrijgbaar in Europa

20-02Nieuw boek over ontstaan en succes Guerilla Games

 
Filter:
SmartphonesTabletsGames en consolesCamera'sLaptopsAudio
TelevisiesOpslag-apparatuurWearables en smartwatchesAuto's en navigatiesystemenAccessoires en toebehorenGadgets en technologie
Video's
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
 Meer toffe filmpjes 
Veel gelezen
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggen Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van Samsung SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »


 

GADGETZONE © 2005-2024
Contact
Vacatures
Tip ons!
Algemene voorwaarden en privacy