Gadgetzone.nl - Home

Top-10 Trends en Ontwikkelingen 2008

  1 januari 2009 22:23:44, door Robert Hagen,  


In 2008 is er weer heel veel gebeurd op het gebied van gadgets en elektronica. Uiteraard werden processors weer een stuk krachtiger, ging de capaciteit van geheugenkaartjes flink omhoog en kregen camera's er weer wat megapixels bij. Dat is echter ieder jaar hetzelfde. Wat waren de belangrijkste andere trends, gebeurtenissen en ontwikkelingen? Gadgetzone heeft er tien op een rijtje gezet.

1. HD DVD: R.I.P.
In 2008 kwam een einde aan de strijd tussen Blu-ray en HD DVD. Laatstgenoemde werd de grote verliezer en Blu-ray de winnaar.





2. OLED-tv wordt steeds beter en groter
Een techniek die in 2008 aan een enorme opmars lijkt te zijn begonnen, is OLED. Vrijwel alle grote merken kondigden dit jaar aan te zullen beginnen met de productie van OLED-tv's, het veel betere alternatief voor lcd- en plasma-tv's. Alle elektronicagiganten werken ook keihard aan verbetering van de techniek. Zo kondigde Samsung de allereerste 50 inch OLED-tv aan. Overigens bleek in de laatste maanden van het jaar dat ook SED nog niet is afgeschreven.





3. SSD begint aan opmars
De SSD was in 2008 sterk in opkomst. Steeds meer apparaten zijn van een SSD voorzien in plaats van een harddisk, de capaciteit wordt steeds groter, de snelheid gaat omhoog en de prijs wordt steeds lager.





4. Netbooks worden populair
Netbooks bestonden al in 2007, maar werden in 2008 pas echt immens populair. Ontzettend veel nieuwe modellen werd geïntroduceerd en vooral de netbooks van Asus en Acer gingen als warme broodjes over de toonbank. Miljoenen werden ervan verkocht.





5. Android doet zijn intrede
Android werd in 2007 al vrijgegeven, maar in 2008 werd de allereerste mobiele telefoon met het open source besturingssysteem gelanceerd: de G1. Een belangrijk moment in de gadgetgeschiedenis. Waarschijnlijk zullen nog vele Android-mobieltjes volgen.


6. Elektronische krant komt eraan
Een droom voor velen is nog steeds een volledig elektronische krant: een flexibel display zo dun als papier waarop informatie continu ververst kan worden. Ook in 2008 waren er weer veel ontwikkelingen op dit gebied. Duidelijk is geworden dat die elektronische krant er zeker komt, misschien in 2009 al.





7. Televisie gaat 3D
Iets waar veel technologieliefhebbers ook van dromen is driedimensionale televisie (zonder brilletje). Ook hier zijn de grote merken flink mee bezig geweest in 2008. En dan vooral Philips, dat een 52 inch 1080p 3D-tv en een 56 inch quad-HD 3D-tv introduceerde.





8. Hybride is het toverwoord
'Hybride' was dit jaar een populair woordje onder autofabrikanten. Vrijwel alle merken presenteerden een of meerdere hybride auto's en de autobeurzen, zoals die van Genève, stonden er vol mee. In Nederland werd tevens de eerste hybride scooter geïntroduceerd. Ook elektrische auto's zijn aan een opmars begonnen. In 2008 werden zelfs enkele elektrische sportwagens aangekondigd en ging de Tesla Roadster in productie. Verder werden ook auto's die op lucht en op water rijden onthuld.





9. Camera's worden 'intelligent'
In digitale camera's wordt steeds meer techniek gepropt. De apparaatjes worden kleiner, terwijl het aantal functies alleen maar toeneemt. Zo kan vrijwel elke nieuwe camera gezichten herkennen, lach detecteren en belichting automatisch optimaliseren. Ook geotagging, HD-video en een 'YouTube-mode' zie je bij steeds meer camera's.





10. Wi-Fi is booming
Wi-Fi is aan een enorme opmars bezig. Vrijwel elke smartphone die in 2008 werd geïntroduceerd heeft Wi-Fi, maar ook steeds meer gewone mobieltjes zijn ervan voorzien. Daarnaast zie je Wi-Fi ook steeds vaker bij digitale camera's en andere gadgets. Er werd zelfs een geheugenkaartje met Wi-Fi geïntroduceerd.







zie ook Zie ook:
Top-10 Meeste Reacties 2009
Top-10 Meest Stijlvolle Gadgets 2008
Top-10 Meeste Reacties 2008
Top-10 Gadgets 2008
Top-10 Meeste reacties 2007



Reageren  Reageren
comments powered by Disqus

Gearchiveerde reacties  Gearchiveerde reacties (4)
04.01.2009 14:03 • karel
yeah.. toch iig ziek... want wat krijgen we in 2009 te zien ?

04.01.2009 19:47 • michel
Die OLED tv is toch wel geweldig maar de prijs mag nog wel even goed zakken.

En de Android is qua besturing geweldig maar de HTC wat is dat een lelijk ding. Hopelijk komen er meer toestellen met Android.

05.01.2009 19:21 • Tuner12
[quote]1. HD DVD: R.I.P.
In 2008 kwam een einde aan de strijd tussen Blu-ray en HD DVD. Laatstgenoemde werd de grote verliezer en Blu-ray de winnaar. [/quote]

HD-dvd is dan de grote verliezer, maar Blu-ray is niet de grote winnaar.

05.01.2009 21:19 • Techmode
eh, wie dan wel???

 
Meer nieuws  Laatste nieuws
28-02Oppo onthult nieuwe OPPO Air Glass 3 (video)

27-02Teufel introduceert draadloze in-ears AIRY TWS 2

27-02Apple zet streep door 'Apple Car'

26-02Renault kondigt betaalbare Renault 5 E-Tech Electric aan

26-02Zeeman opent brandstore in Roblox (video)

06-12Robot Ameca vertoont meer menselijke gezichtsuitdrukkingen (video)

14-10Realme 7 Pro verkrijgbaar in Europa

20-02Nieuw boek over ontstaan en succes Guerilla Games

 
Filter:
SmartphonesTabletsGames en consolesCamera'sLaptopsAudio
TelevisiesOpslag-apparatuurWearables en smartwatchesAuto's en navigatiesystemenAccessoires en toebehorenGadgets en technologie
Video's
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
 Meer toffe filmpjes 
Veel gelezen
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggen Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van Samsung SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »


 

GADGETZONE © 2005-2024
Contact
Vacatures
Tip ons!
Algemene voorwaarden en privacy