Gadgetzone.nl - Home

Jongeren vinden Apple coolste merk

 27 november 2008 22:49:03, door Robert Hagen,  


Apple is volgens jongeren het 'coolste merk van het jaar'. Dat blijkt uit onderzoek van MTV Networks onder 500 Nederlandse jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 24 jaar. Omdat Apple werd verkozen tot coolste merk, mag het bedrijf achter de iPod en iPhone de zogeheten Sticky Brand Award in ontvangst nemen.

Na Apple vinden jongeren Converse het coolste merk. Op de derde plaats staat Wii van Nintendo.

MTV zegt niet verrast te zijn door de keuze van de jongeren. De merken in de top-3 zouden goed aansluiten bij hun belevingswereld: muziek en gadgets, gamen en mode.

[nu.nl]





zie ook Zie ook:
Zeer zeldzaam prototype Apple Macintosh wordt geveild
Al het nieuws van het Apple Event in 108 seconden (video)
Zeldzame Apple 1-computer onder de hamer
'Apple-producten gaan gemiddeld ruim vier jaar mee'
Apple steunt nieuw boek over Steve Jobs en bekritiseert biografie Walter Isaacson
Apple voert prijsverlaging Apple TV door en toont nieuwe Game of Thrones-trailer (video)



Reageren  Reageren
comments powered by Disqus

Gearchiveerde reacties  Gearchiveerde reacties (29)
27.11.2008 23:04 • Techmode
omg, apple op nummer 1. Man wat hebben we veel schapen in nederland. Zullen ze de reclame van tele2 wel fantastisch vinden. En de wii op nummer 3 dat is een apparaat met werkelijk *** games, alleen nintendo brengt nog fatsoenlijke dingen uit. Maar kom aan, waar zijn de jongeren mee bezig.

27.11.2008 23:24 • Ilja
Techmode:

Ik denk niet dat het alleen om iPod gaat. De Mac verkoopt ook als een trein, en het is een goddelijke computer.

27.11.2008 23:44 • Techmode
denk dat het vooral om de ipod gaat, de mac zal wel beter verkopen, maar denk dat het vooral gaat om de ipod. Maar de mac is inderdaad een goede pc, alleen een beetje duur voor wat het bied. Maar de ipod is helemaal overprijst.

28.11.2008 22:25 • Martijn
[quote]Techmode schreef op 27.11.2008 23:04:
omg, apple op nummer 1. Man wat hebben we veel schapen in nederland. Zullen ze de reclame van tele2 wel fantastisch vinden. En de wii op nummer 3 dat is een apparaat met werkelijk *** games, alleen nintendo brengt nog fatsoenlijke dingen uit. Maar kom aan, waar zijn de jongeren mee bezig. [/quote]

Je onderschat Apple en Nintendo (Wii). Beperk het niet tot jou mening over een product maar bekijk de bigger picture. Het zijn ongelooflijk innovatieve bedrijven en noem het maar schapen.. maar een bedrijf krijgt niet zomaar schapen, waarvoor respect hoor!

iPod's waren voorheen misschien ook niet wat ik zocht in MP3 spelers.. maar wat het heeft gedaan met de markt voor MP3 spelers (ook de concurrentie) is fenomenaal!

De Wii heeft misschien wel niet te bieden wat de standaard 'gamer' verwacht maar bracht de console naar een compleet nieuwe doelgroep! En het is nog steeds een echte Nintendo, namelijk meer gericht op arcade en sociale spellen (niet het stereotype dat alleen thuis zit en via een online multi-player headshots telt).
Nog maar de zwijgen van de Wii mote natuurlijk.

In het geval van Apple ben ik ook erg blij! Dat jongeren opgroeien met de kennis van een beter systeem dan Windows PC's (het is bijna een scheldwoord aan het worden). Het argument dat je voor Apple meer betaald ken ik inmiddels wel, gebruik het en je waardeert het ongetwijfeld. Dat wat je meer betaald voor design krijg je 10x terug in prestatie (wat ook nog eens veel langer mee gaat).


Nee ik vind de top 3 helemaal niet zo verbazend.

[i]Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 28.11.2008 22:29[/i]

29.11.2008 12:13 • zz
ik geef techmode nu wel eens gelijk,de meeste jongeren zijn werkelijk ook wel schapen.Door al die reclame vergelijken ze alles met een iphone.Toen gisteren een paar maten mijn htc touch hd zagen zeiden ze:haha is dat een fake iphone! Dus die jongens kennen de iphone alleen uit de reclame!Maar ik zou me ook niet kunnen inbeelden dat Htc op nummer 1 zou staan.Het is een merk dat nu eenmaal niet is gericht naar een jeugdig publiek.en @martijn:waar haal je vandaan dat mac een beter systeem is dan windows,dan wil ik even dat je dit nakijkt:http://webwereld.nl/articles/53357/-linux-en-mac-hebben-fors-meer-lekken-dan-windows-.html

29.11.2008 18:11 • Kareltje
iPod
en jongeren denken natuurlijk heel anders erover
kijk, ik ben zelf ook niet oud, maar de iPod's zijn toch wel chillende dingen... enige nadeel eraan is dat ze zo veel te snel stuk gaan!

29.11.2008 19:56 • sl
Als ik met een Philips of wat dan ook het zelfde omga dan met een ipod dan zijn ze alle twee even snel kapot hoor (of even snel niet kapot)

29.11.2008 20:04 • ldl
ZZ ja misschien heb je daarin wel gelijk maar hoe komt het dan dat men vista al 2 keer gewoon gecrasht is en men macie na al die jaren zonder enig probleem alles aankan (Men vista was gecrasht doordat ik wat verkeerd had gedownload dus dat wil wat zeggen)

29.11.2008 22:15 • Techmode
[quote]Martijn schreef op 28.11.2008 22:25:iPod's waren voorheen misschien ook niet wat ik zocht in MP3 spelers.. maar wat het heeft gedaan met de markt voor MP3 spelers (ook de concurrentie) is fenomenaal!De Wii heeft misschien wel niet te bieden wat de standaard 'gamer' verwacht maar bracht de console naar een compleet nieuwe doelgroep! En het is nog steeds een echte Nintendo, namelijk meer gericht op arcade en sociale spellen (niet het stereotype dat alleen thuis zit en via een online multi-player headshots telt).Nog maar de zwijgen van de Wii mote natuurlijk.In het geval van Apple ben ik ook erg blij! Dat jongeren opgroeien met de kennis van een beter systeem dan Windows PC's (het is bijna een scheldwoord aan het worden). Het argument dat je voor Apple meer betaald ken ik inmiddels wel, gebruik het en je waardeert het ongetwijfeld. Dat wat je meer betaald voor design krijg je 10x terug in prestatie (wat ook nog eens veel langer mee gaat).Nee ik vind de top 3 helemaal niet zo verbazend.[i]Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 28.11.2008 22:29[/i][/quote]

Dat de concurrentie op de mp3 markt goed is, heb je gelijk in. Maar doordat de ipod alleen maar door de naam verkoopt en wat je er voor krijgt is minder dan voor andere merken die ook beste mooie design hebben tegenwoordig.

Eh, de wii, heb je er wel eens op gespeeld dan. Het is leuk voor een dag, maar als er daarna geen goede spellen zijn, die goed gebruik maken van de wiimote, dan vind ik het een apparaat van niks. alleen de topspellen komen van nintendo af.

30.11.2008 01:17 • lalala
jullie zijn echt een stijl zijkerts van hier tot in Tokyo

30.11.2008 02:53 • Martijn
[quote]lalala schreef op 30.11.2008 01:17:
jullie zijn echt een stijl zijkerts van hier tot in Tokyo [/quote]

Welkom op het internet!

[i]'Stijl zijkerts' nog wel. Das bijna een compliment of niet?[/i]

[i]Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 30.11.2008 02:54[/i]

30.11.2008 13:24 • zz
[quote]Techmode schreef op 29.11.2008 22:15:
[quote]Martijn schreef op 28.11.2008 22:25:iPod's waren voorheen misschien ook niet wat ik zocht in MP3 spelers.. maar wat het heeft gedaan met de markt voor MP3 spelers (ook de concurrentie) is fenomenaal!De Wii heeft misschien wel niet te bieden wat de standaard 'gamer' verwacht maar bracht de console naar een compleet nieuwe doelgroep! En het is nog steeds een echte Nintendo, namelijk meer gericht op arcade en sociale spellen (niet het stereotype dat alleen thuis zit en via een online multi-player headshots telt).Nog maar de zwijgen van de Wii mote natuurlijk.In het geval van Apple ben ik ook erg blij! Dat jongeren opgroeien met de kennis van een beter systeem dan Windows PC's (het is bijna een scheldwoord aan het worden). Het argument dat je voor Apple meer betaald ken ik inmiddels wel, gebruik het en je waardeert het ongetwijfeld. Dat wat je meer betaald voor design krijg je 10x terug in prestatie (wat ook nog eens veel langer mee gaat).Nee ik vind de top 3 helemaal niet zo verbazend.[i]Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 28.11.2008 22:29[/i][/quote]Dat de concurrentie op de mp3 markt goed is, heb je gelijk in. Maar doordat de ipod alleen maar door de naam verkoopt en wat je er voor krijgt is minder dan voor andere merken die ook beste mooie design hebben tegenwoordig.Eh, de wii, heb je er wel eens op gespeeld dan. Het is leuk voor een dag, maar als er daarna geen goede spellen zijn, die goed gebruik maken van de wiimote, dan vind ik het een apparaat van niks. alleen de topspellen komen van nintendo af. [/quote]ik snap het egenlijk ook niet waarom de wii in die top 3staat.de wii is volgens mij eigenlijk gericht op een andere doelgroep(3-13)en van(30tot 100).Dus de wii valt in mijn visie niet echt onder de 'echte gameconsoles'.Als we nu eens een poll zouden doen op gadgetzone zal de wii zeker niet winnen volgens mijn voorspellingen toch.De 'echte gamer' zal nooit kiezen voor de wii of soms wel maar dan zal het over de originaliteit van het concept gaan... en over die ipods van apple k apple heeft in het begin heel wat mooie ipods geproduceert,(ipod video4G,nano1G,touch)dus de ipods van apple waren het beginconcept in een zeer ruim stadium van mp3's en mp4's.Andere bedrijven hebben dit concept uitgewerkt en dus zijn er tegenwoordig betere mp3(4)s dan apple.Maar enerzijds begrijp ik het ook dat apple het eerste bedrijf was met dit concept en dus de eerste producen van apple zeer begeerd zijn (op vlak van mp3(4)'s.Maar apple heeft z'n tijd gehad op dat vlak.Ok ze waren goed in het begin maar nu lijken hun producten maar op niets.zie de ipod nano 4gis gewoon de 3g in en nieuw jasje met features zoals shake control etc...die ze afgepakt hebben van andere bedrijven.de producten van apple zijn zoals een film:de eerste zijn altijd de beste en het vervolg lijkt meestal op niets. (mooie vergelijking van mij)

30.11.2008 14:15 • een jongere
ben zelf 16 en heb bijv het nummer 1 merk een ipod ( type gaat je niks aan ) maargoed. zet de kut oortjes van de ipod weg en doe er fatsoenlijke in ears op en je hebt een super kwaliteits ding. neem nou de wii als voorbeeld zet er een paar de voor wat oudere persone games op die wat mooier zijn afgewerktt op en ook nog een redelijk scherpe tv en je hebtook een mooie kwaliteits spelcomputer dus waar hebben we t nou over kwaliteit of over wat mensen uit een verschillende doelgroep wel of niet leuk vinden

30.11.2008 15:08 • zz
[quote]een jongere schreef op 30.11.2008 14:15:
ben zelf 16 en heb bijv het nummer 1 merk een ipod ( type gaat je niks aan ) maargoed. zet de kut oortjes van de ipod weg en doe er fatsoenlijke in ears op en je hebt een super kwaliteits ding. neem nou de wii als voorbeeld zet er een paar de voor wat oudere persone games op die wat mooier zijn afgewerktt op en ook nog een redelijk scherpe tv en je hebtook een mooie kwaliteits spelcomputer dus waar hebben we t nou over kwaliteit of over wat mensen uit een verschillende doelgroep wel of niet leuk vinden [/quote]
de wii is gewoon niet vergelijkbaar met een ps3of iets dergelijks.een echte gamer zal de ultieme gamerservaring niet beproeven met een wii.Ik zeg niet dat de wii iets dom is of dat het niet leuk is maar het is gewoon niet vergelijkbaar met een ps3 of xbox360.Dus je redenering klopt niet helemaal jongen.het is gewoon een ander concept.en even over de ipod:de geluidskwaliteit zal inderdaad verbetere met in-ears(deftige)maar ik wil wel even dat je eens dit nakijkt:http://www.gadgetzone.nl/nieuws.php?id=4482&querya=iriver%20clix
oei,wat zien we nu de geluidskwaliteit van de producten van apple zijn ondermaats man je moet objectief blijven het is niet dat je een ipod hebt dat je je ipod goed moet vinden.ik ben ook een jongere(17) EN HEB OOK EEN ipod video gehad(5g80GB)maar ik ben nooit een apple fanaat geweest. dUS MIJN BOOSCHAP AAN JOU IS STOP MET MEELOPEN en koop je iets anders HIER EEN NUTTIGE site:http://www.anythingbutipod.com/

30.11.2008 21:47 • Menno
Ha, weer een anti-apple jehova erbij . Misschien moet je eens accepteren dat mensen gewoon kopen wat ze zelf willen? (nog een tip, van leestekens en hoofdletters wordt je bericht over het algemeen een stuk beter leesbaar).

30.11.2008 21:58 • zz
[quote]Menno schreef op 30.11.2008 21:47:
Ha, weer een anti-apple jehova erbij . Misschien moet je eens accepteren dat mensen gewoon kopen wat ze zelf willen? (nog een tip, van leestekens en hoofdletters wordt je bericht over het algemeen een stuk beter leesbaar). [/quote]OK DAar ZaL ikK vOLGENDE Keer OP LEtten

30.11.2008 22:17 • Techmode
[quote]een jongere schreef op 30.11.2008 14:15:
ben zelf 16 en heb bijv het nummer 1 merk een ipod ( type gaat je niks aan ) maargoed. zet de kut oortjes van de ipod weg en doe er fatsoenlijke in ears op en je hebt een super kwaliteits ding. neem nou de wii als voorbeeld zet er een paar de voor wat oudere persone games op die wat mooier zijn afgewerktt op en ook nog een redelijk scherpe tv en je hebtook een mooie kwaliteits spelcomputer dus waar hebben we t nou over kwaliteit of over wat mensen uit een verschillende doelgroep wel of niet leuk vinden [/quote]

Ja, de oortjes van apple zijn slecht, maar dan is de geluidskwaliteit met betere mp3 spelers hoorbaar.

De wii, heeft veel, nee heel veel troepgames die partygames zijn. En daar hadden we bij de launch van de wii ook al genoeg van. Alleen nintendo maakt goed gebruik van de wii, om te gekke games te maken voro de wii die niet onder doen voor de ps3 en xbox 360 games. Ik heb niks tegen de wii, maar tegen de mensen die het een geweldig apparaat vinden. Maar alleen omdat het een hype is. Maar als je eenmaal speelt dan ben je toch teleurgesteld om dat ding te hebben. Komt dus alleen door de het ontbreken van goede games.

[i]Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 30.11.2008 22:18[/i]

30.11.2008 22:43 • ZZ
[quote]Techmode schreef op 30.11.2008 22:17:
Ja, de oortjes van apple zijn slecht, maar dan is de geluidskwaliteit met betere mp3 spelers hoorbaar. De wii, heeft veel, nee heel veel troepgames die partygames zijn. En daar hadden we bij de launch van de wii ook al genoeg van. Alleen nintendo maakt goed gebruik van de wii, om te gekke games te maken voro de wii die niet onder doen voor de ps3 en xbox 360 games. Ik heb niks tegen de wii, maar tegen de mensen die het een geweldig apparaat vinden. Maar alleen omdat het een hype is. Maar als je eenmaal speelt dan ben je toch teleurgesteld om dat ding te hebben. Komt dus alleen door de het ontbreken van goede games. [i]Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 30.11.2008 22:18[/i][/quote]Kijk techmode geef ik nu eens gelijk

01.12.2008 07:32 • Davidov
1 - Sony
2 - Nintendo
3 - Nokia

01.12.2008 09:13 • ties2002
mensen... het gaat hier om wat het coolste merk is.. niet wat het beste merk is.. niet wat het merk voor de beste games...

vergeet niet dat er maar een klein deel van de jongeren een door jullie gekwalificeerde 'gamer' is. en de rest vind het wel leuk om met de Wii voor de tv te staan bowlen.

zeker voor de mensen die zeggen dat ze naar 'the big picture' moeten kijken; probeer het zelf ook eens..?

01.12.2008 10:06 • Syl.The.Boy
Vorig jaar kocht ik m'n eerste iPod (touch) en ben daar tot op heden erg tevreden mee.

De oordopjes zijn inderdaad niet al te best, maar met goede Sennheisers is de geluidskwaliteit best acceptabel en ik ben er dan ook erg tevreden mee.

Binnenkort krijg ik er nog een rode 8gb iPod nano 4g bij, omdat ik iPods gewoon heel fijn vind om er muziek mee te luisteren.

Ik ben ook al aan het sparen voor een 24 inch iMac, omdat ik het gewoon een mooi ding vind en het zou dan ook erg mooi staan op m'n bureau. Gewoon geen grote kast op of onder je bureau, heerlijk toch?

Ik heb nu wel een laptop, omdat ik misschien wel eens beneden wilde computeren maar doe dat eigenlijk nooit. Dan kan ik dus beter een gewone pc kopen en dan meteen een goeie.

[i]Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 01.12.2008 10:07[/i]

01.12.2008 16:33 • Peter Pan
Probleem van de Ipods is dat ze vol zitten met DRM en andere beperkingen.

01.12.2008 21:27 • Menno
Oh zoals? Ik kan op mijn iPod gewoon elke mp3 of aac afspelen die ik wil.

01.12.2008 21:58 • een jongere
allemaal gelul hier. want : een ipod is het meest verkochte merk mp3 speler dat zegt toch iets over de ( voornamelijk ) jongere klanten dat wordt aangetrokken. het gaat hier ( om het niet te vergeten om de jongeren ) heb mijn eerste ipod touch 2g nu 4 weken en 8 andere mensen hebben m ook sinds ik m heb aangeschaft. wii is naar mijn mening gewoon een kutding maar dat andere mensen er iets in zien kan ik best zien. kwaliteit is allemaal leuk. maar gebruiksvriendelijkheid is ook wel erg handig zodat de kwaliteit wat beter gebruikt kan worden en daar moet je naar kijken mensen. KWALITEIT \ GEBRUIKSGEMAK

11.12.2008 19:32 • michel
[quote]Techmode schreef op 27.11.2008 23:04:
omg, apple op nummer 1. Man wat hebben we veel schapen in nederland. Zullen ze de reclame van tele2 wel fantastisch vinden. En de wii op nummer 3 dat is een apparaat met werkelijk *** games, alleen nintendo brengt nog fatsoenlijke dingen uit. Maar kom aan, waar zijn de jongeren mee bezig. [/quote]
En ij hebt net als 90% van de schapen ook een windows bak???

11.12.2008 19:33 • michel
[quote]zz schreef op 29.11.2008 12:13:
ik geef techmode nu wel eens gelijk,de meeste jongeren zijn werkelijk ook wel schapen.Door al die reclame vergelijken ze alles met een iphone.Toen gisteren een paar maten mijn htc touch hd zagen zeiden ze:haha is dat een fake iphone! Dus die jongens kennen de iphone alleen uit de reclame!Maar ik zou me ook niet kunnen inbeelden dat Htc op nummer 1 zou staan.Het is een merk dat nu eenmaal niet is gericht naar een jeugdig publiek.en @martijn:waar haal je vandaan dat mac een beter systeem is dan windows,dan wil ik even dat je dit nakijkt:http://webwereld.nl/articles/53357/-linux-en-mac-hebben-fors-meer-lekken-dan-windows-.html[/quote]
Wordt eens wakker en kom eens achter je virusscanner vandaan.

11.12.2008 19:38 • michel
[quote]Peter Pan schreef op 01.12.2008 16:33:
Probleem van de Ipods is dat ze vol zitten met DRM en andere beperkingen. [/quote]
DRM is niet iets van Appel mar van de muziekindustrie

11.12.2008 23:10 • Techmode
[quote]michel schreef op 11.12.2008 19:32:
En ij hebt net als 90% van de schapen ook een windows bak???[/quote]

heb een windows bak omdat je er geen spellen op de mac kan spelen of een paar dan. En om op school met een mac te werken waar de helft van de programma's daar niet worden ondersteund dat is handig, maar bij een ipod heb je nog een keuze. Dus denk eens na voordat je iets zegt.

11.12.2008 23:57 • GIL
[quote]zz schreef op 30.11.2008 15:08:
de wii is gewoon niet vergelijkbaar met een ps3of iets dergelijks.een echte gamer zal de ultieme gamerservaring niet beproeven met een wii.Ik zeg niet dat de wii iets dom is of dat het niet leuk is maar het is gewoon niet vergelijkbaar met een ps3 of xbox360.Dus je redenering klopt niet helemaal jongen.het is gewoon een ander concept.en even over de ipod:de geluidskwaliteit zal inderdaad verbetere met in-ears(deftige)maar ik wil wel even dat je eens dit nakijkt:http://www.gadgetzone.nl/nieuws.php?id=4482&querya=iriver%20clixoei,wat zien we nu de geluidskwaliteit van de producten van apple zijn ondermaats man je moet objectief blijven het is niet dat je een ipod hebt dat je je ipod goed moet vinden.ik ben ook een jongere(17) EN HEB OOK EEN ipod video gehad(5g80GB)maar ik ben nooit een apple fanaat geweest. dUS MIJN BOOSCHAP AAN JOU IS STOP MET MEELOPEN en koop je iets anders HIER EEN NUTTIGE site:http://www.anythingbutipod.com/ [/quote]
amen

 
Meer nieuws  Laatste nieuws
28-02Oppo onthult nieuwe OPPO Air Glass 3 (video)

27-02Teufel introduceert draadloze in-ears AIRY TWS 2

27-02Apple zet streep door 'Apple Car'

26-02Renault kondigt betaalbare Renault 5 E-Tech Electric aan

26-02Zeeman opent brandstore in Roblox (video)

06-12Robot Ameca vertoont meer menselijke gezichtsuitdrukkingen (video)

14-10Realme 7 Pro verkrijgbaar in Europa

20-02Nieuw boek over ontstaan en succes Guerilla Games

 
Filter:
SmartphonesTabletsGames en consolesCamera'sLaptopsAudio
TelevisiesOpslag-apparatuurWearables en smartwatchesAuto's en navigatiesystemenAccessoires en toebehorenGadgets en technologie
Video's
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
 Meer toffe filmpjes 
Veel gelezen
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggen Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van Samsung SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »


 

GADGETZONE © 2005-2024
Contact
Vacatures
Tip ons!
Algemene voorwaarden en privacy