Gadgetzone.nl - Home

Review lcd-tv 42LG7000

 29 oktober 2008 23:28:03, door Robert Hagen,  


LG stelde enkele weken geleden de 42LG7000, een full-HD 100Hz lcd-tv met Bluetooth, beschikbaar voor een review. De test is inmiddels afgerond en je kunt hier nu de resultaten lezen. Overigens heb je nog tot en met 31 oktober de mogelijkheid om mee te doen aan de prijsvraag waarmee je kans maakt op het winnen van deze splinternieuwe 42 inch tv!

Specificaties
De belangrijkste specificaties op een rijtje:
- Beeldformaat: 42 inch (107 cm)
- Full HD resolutie (1920×1080p)
- Dynamisch contrast van 50.000:1
- 5ms reactiesnelheid (g to g)
- 4x HDMI 1.3
- 1x USB 2.0
- 60.000 branduren
- Trumotion 100 Hz
- Helderheid: 500 cd/m2
- 24p Real Cinema (24p 5:5 Pull Down)
- Audio output: 2x 10W
- DVB-T tuner
- Bluetooth

De complete lijst met specificaties is te vinden op de website van LG.

Uitpakken
De 42 inch (107 cm) tv is uiteraard verpakt in een gigantische doos. Het uitpakken gaat vrij gemakkelijk en in de handleiding staat duidelijk aangegeven hoe je de tv moet installeren. Je moet de tv uit de doos halen, plat neerleggen met het beeldscherm naar beneden (het liefst op een zachte plek dus, zoals je bank), en vervolgens de voet erop monteren. Vervolgens kun je hem neerzetten en aan de slag.

In de doos vinden we onder meer de afstandsbediening met bijbehoreden batterijen (2x AAA), een stroomkabel, een cd-rom, een handleiding, een doekje om de tv mee schoon te maken, en een klepje waarmee je het gat voor de voet mooi kunt afsluiten als je de tv ophangt aan de muur.





Gebruiksgemak
Handleiding
De papieren handleiding die bij de tv wordt geleverd, is erg beknopt en behandelt feitelijk vrijwel niets van de functies van de tv. Daarvoor ben je aangewezen op de bijgeleverde cd-rom met PDF-bestand. Daar staat wel alles in, overzichtelijk en in duidelijke taal. In het menu van de tv zelf is overigens ook een beknopte handleiding te vinden.

Ingebruikname
De ingebruikname is zeer eenvoudig. Je sluit de tv aan en vervolgens kom je, na een vriendelijk 'welkom' van LG, in een setupmenu. Je kunt de taal instellen en de zenders automatisch laten zoeken. Dat gaat redelijk snel, en je kunt dan ook al vrij snel tv-kijken.







Aansluitingen
De tv heeft erg veel aansluitmogelijkheden. Zo zijn aan de achterkant onder meer drie HDMI-poorten, twee SCART-aansluitingen, componentaansluitingen, een VGA-poort en een sub-D-aansluiting te vinden. Aan de zijkant van de tv bevinden zich nog eens een HDMI-poort, een USB-aansluiting, een composiet-aansluiting, een S-video-poort en een PCMCIA-kaartslot waar je eventueel een DVB-T-kaart in kunt doen voor de ingebouwde DVB-T-tuner.







Menu's
De menu's van de tv zijn zeer fraai vormgegeven. LG heeft hier duidelijk veel aandacht aan besteed. Alles is vrij logisch ingedeeld en gemakkelijk te vinden. Handig is ook dat de tv een 'quickmenu' heeft, waarmee je de meest gebruikte functies in één keer kunt bedienen.







Bediening
Het bedienen van de tv op de tv zelf kan via een simpel paneeltje aan de zijkant met tiptoetsen (ook de aan/uit-knop aan de voorkant is een tiptoets). Uiteraard zijn dit alleen maar de basisfuncties.





De afstandsbediening van de tv ziet er goed uit en ligt ook goed in de hand. Het is een standaard-afstandsbediening die prettig in gebruik is en waar weinig op valt aan te merken. De tv reageert er ook goed op.

Zapsnelheid
De zapsnelheid laat nogal wat te wensen over. Dit is een punt waar LG echt nog even aan moet werken.








Beeldkwaliteit
Instellingen
Zoals bij vrijwel elke nieuwe tv zijn de standaard instellingen nauwelijks om aan te zien, tenzij je bijvoorbeeld houdt van veel te felle kleuren. Om mooi beeld te krijgen, zul je zelf onder meer de kleuren en het contrast aan moeten passen. Als je dat gedaan hebt, levert de 42LG7000 erg mooi beeld. De zwartwaarden van de tv zijn ook redelijk. De tv heeft overigens ook ruisonderdrukking en een scherptefilter, maar die kun je net zo goed uit laten.







Bij veel lcd-tv's is er sprake van het zogeheten 'backlight bleeding'. Dit houdt in dat bij zwarte of donkere beelden de backlight op sommige plekken niet voldoende wordt tegengehouden en je dus niet een mooi egaal donker scherm hebt. De ene lcd-tv heeft het erger dan de andere en veel mensen storen zich er helemaal niet aan. Over dit exemplaar van de 42LG7000 kan gezegd worden dat de backlight bleeding meevalt. Het is wel zichtbaar, maar er zijn lcd-tv's waarbij het veel erger is. Er zijn echter ook lcd-tv's die het beter doen.





Analoog signaal
Van lcd-tv's is bekend dat een analoog kabelsignaal niet de beste beeldkwaliteit oplevert. Voor de beste beeldkwaliteit, moet je een digitale televisie-aansluiting hebben. Neemt niet weg, dat er tussen lcd-tv's wel verschil kan zijn in de weergave van een analoog signaal. Dat komt door de manier van omzetten van het signaal van analoog naar digitaal.

De beeldkwaliteit met een analoog signaal (bij deze test een sterk signaal van Ziggo) van de 42LG7000 is - voor een lcd-tv - verrassend goed te noemen. Je moet uiteraard niet te dicht bij het scherm zitten, maar als je op een normale afstand zit van enkele meters is de beeldkwaliteit meer dan acceptabel, gewoon 'goed' eigenlijk.





Digitaal
Helaas beschikt Gadgetzone niet over een digitale televisieaansluiting, maar de beeldkwaliteit en kwaliteit van (full)HD-beelden kon wel getest worden met dvd's en een aansluiting met een computer. De 42LG7000 scoort een dikke voldoende met dvd-beelden en kan ook uitstekend overweg met HD- en full-HD-beelden, die haarscherp worden weergegeven. Heel soms is het beeld bij snelle beelden waarbij het gehele beeld beweegt (als de camera bijvoorbeeld van links naar rechts beweegt), echter een beetje 'schokkerig'. Hier heb je 100Hz Trumotion voor en met deze functie aan kun je dit oplossen, maar niet altijd.





100Hz Trumotion
Veel mensen denken dat 100Hz op een lcd-tv hetzelfde is als 100Hz op een ouderwetse beeldbuistelevisie. Dat is echter niet zo. Bij de oude crt-tv's is 100Hz om het 'flikkeren' tegen te gaan, zodat je rustiger beeld krijgt. Lcd-tv's hebben dit probleem helemaal niet, maar kunnen wel te maken krijgen met 'haperend' en onscherp beeld als er sprake is van snelle bewegingen op het scherm, bijvoorbeeld als het gehele beeld van links naar rechts of van boven naar beneden beweegt. De 100Hz-techniek bij een lcd-tv, berekent tussenstappen tussen de normale beelden om het beeld vloeiender te krijgen en zodoende 'op te krikken' van de standaard 50Hz naar 100Hz. De ene lcd-tv kan dit beter dan de andere, en de diverse merken geven er meestal ook een eigen naampje aan. Bij LG is dat 100Hz Trumotion.

Bij de 42LG7000 levert het inschakelen van 100Hz Trumotion lang niet altijd beter beeld op. Meestal zie je geen verschil en soms is het zelfs beter om het uit of 'laag' te zetten. In deze test was bij sommige filmscenes wel een positief effect te zien, maar het kan beter. Een handigheidje van de tv is dat je een demo kunt bekijken, met Trumotion 'aan' en Trumotion 'uit' naast elkaar.





Games
Op de 42LG7000 kun je natuurlijk
ook een gameconsole aansluiten en de tv heeft ook een speciale 'game-mode'. Voor deze test werd een Nintendo Wii en een PlayStation 2 aangesloten. Het beeld is goed, maar heeft bij een spel als Grand Theft Auto toch wel wat moeite met snel bewegende achtergronden. Voor zeer fanatieke gamers lijkt deze tv dan ook niet echt geschikt.


Monitor
Uiteraard is de 42LG7000 ook te gebruiken als monitor voor een computer. Je kunt een computer of laptop aansluiten via bijvoorbeeld de speciaal daarvoor bestemde dvi-aansluiting of de VGA-poort. Het beeld wordt haarscherp weergegeven en de 42LG7000 scoort hier een dikke voldoende mee.

Geluidskwaliteit
Lcd-tv's blinken meestal niet uit in geluidskwaliteit. Dat komt doordat de apparaten plat zijn en er geen ruimte is voor een goede klankkast. De geluidkwaliteit van de 42LG7000 valt echter alleszins mee, en is zelfs behoorlijk goed te noemen. Wel relatief goed dan, want als je écht goed geluid wil zul je toch echt een homecinemaset of iets dergelijks moeten aansluiten.

De 42LG7000 biedt wel tal van mogelijkheden om het geluid naar wens in te stellen. Zo is er ook de 'Heldere stem'-functie, die ervoor zorgt dat de tv onderscheid maakt tussen het geluid van de menselijke stem en andere geluiden, zodat geproken woord beter te verstaan is. Deze functie werkt prima.





Bluetooth
Bijzonder aan de 42LG7000 is dat de tv beschikt over Bluetooth. Daarmee kun je twee dingen doen: een draadloze headset aansluiten en foto's vanaf bijvoorbeeld een mobiele telefoon naar de tv sturen. Dit werkt allebei perfect.





De tv maakt zonder problemen verbinding met een telefoon, en foto's versturen is vervolgens kinderspel. Als je foto's naar de tv stuurt, worden deze tijdelijk opgeslagen in een intern geheugen in de tv. Als je de functie weer uitschakelt, zijn ze weg. In het filmpje hieronder kun je zien hoe via Bluetooth twee foto's naar de tv worden verstuurd.





USB-aansluiting
Foto's
Op de 42LG7000 kun je om foto's te bekijken ook een USB-apparaatje aansluiten, zoals een draagbare harddisk, een USB-stick of een SD-kaartlezer met daarin een SD-kaart. Bij deze test werd een SD-kaartlezer aangesloten, en dat werkte perfect. Je kunt bladeren in de diverse mappen en je ziet een preview-plaatje van een foto. Het laden van de foto's had wel wat sneller gekund. De foto's worden haarscherp weergeven in de 4:3 verhouding (dus niet beeldvullend, het tv-scherm is 16:9). Bij de weergave van rechtopstaande foto's (portret), is het beeld minder van kwaliteit en zijn bij schuine lijnen 'trapjes' te zien. Dat is toch een beetje jammer. Tijdens het bekijken van foto's kun je ook een achtergrondmuziekje instellen.





Muziek
Je kunt vanaf een USB-stick ook mp3's afspelen, en ook dat werkt naar behoren. Als de muziek een tijdje speelt, schakelt het beeld automatisch over in een soort screensaver-mode met een verspringend rechthoekje met daarin een visualisatie.







Teletekst
De Teletekst-functie scoort een ruime voldoende. Teletekst aanzetten vergt ongeveer een seconde, bladeren gaat extreem snel en je kunt uiteraard in de onderliggende pagina's bladeren.

Aan/uit-knop
Veel lcd-tv's kun je niet helemaal uitschakelen. Dit is ook het geval bij de 42LG7000. Als je hem uitschakelt, blijft het lampje branden en staat hij dus altijd standby. De tv gebruikt dus altijd stroom, in standby-mode volgens LG ongeveer 1W.

Over energie gesproken, de 42LG7000 heeft als de tv aan staat ook een Intelligent Sensor. Deze past de helderheid en het contrast automatisch aan aan het omgevingslicht. Als het donker is in je woonkamer, wordt het beeld minder fel. Dit bespaart energie.

Conclusie
De 42LG7000 is een van de beste tv's van LG tot nu toe. Het merk laat ermee zien hard aan de weg te timmeren. De beeldkwaliteit en geluidskwaliteit zijn voor een lcd-tv goed te noemen, het gebruiksgemak is meer dan voldoende en de tv biedt zeer veel functionaliteit en aansluitmogelijkheden. Er valt hier en daar wel wat op aan te merken, maar voor de adviesprijs van 1.299 euro (in de winkel kun je hem al voor minder krijgen, op internet zelfs voor slechts 1.000 euro), krijg je veel waar voor je geld. Een goede prijs-kwaliteitverhouding dus.





zie ook Zie ook:
Eerste review IKEA-tv Uppleva niet al te positief
Review 3D led-tv LG 47LX6500
Review LED-tv LG LE8500
Review LG 42SL9000 en soundbar HLB-54S
Review LG 42LH4000



Reageren  Reageren
comments powered by Disqus

Gearchiveerde reacties  Gearchiveerde reacties (6)
29.10.2008 23:32 • LG
een heel goed uitgebreide review
nu hoop ik dat ik win
keep up the good work

29.10.2008 23:52 • Max
Goede review idd. Usb aansluiting is zo handig met updates e.d. (de hand van Philips hier?)

Ik zal 'm overigens vast wel niet winnen haha :mrgreen:

30.10.2008 00:08 • Martijn
Een plusje voor je muzieksmaak

Verder een erg mooie TV. Misschien moet ik maar eens mee gaan doen aan die contest! Eerst slapen

30.10.2008 11:54 • onur
wat een mooi tv hoop dat ik em win

30.10.2008 12:59 • apie
Hebben jullie een review van Samsung LE40A552 want die heb ik thuis ik hoor graag van jullie of het een goeie tv is voor een prijsklasse van 999 euro 102 cm full HD

30.10.2008 16:13 • Geil
Geil man! Geil!

 
Meer nieuws  Laatste nieuws
28-02Oppo onthult nieuwe OPPO Air Glass 3 (video)

27-02Teufel introduceert draadloze in-ears AIRY TWS 2

27-02Apple zet streep door 'Apple Car'

26-02Renault kondigt betaalbare Renault 5 E-Tech Electric aan

26-02Zeeman opent brandstore in Roblox (video)

06-12Robot Ameca vertoont meer menselijke gezichtsuitdrukkingen (video)

14-10Realme 7 Pro verkrijgbaar in Europa

20-02Nieuw boek over ontstaan en succes Guerilla Games

 
Filter:
SmartphonesTabletsGames en consolesCamera'sLaptopsAudio
TelevisiesOpslag-apparatuurWearables en smartwatchesAuto's en navigatiesystemenAccessoires en toebehorenGadgets en technologie
Video's
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
 Meer toffe filmpjes 
Veel gelezen
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggen Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van Samsung SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »


 

GADGETZONE © 2005-2024
Contact
Vacatures
Tip ons!
Algemene voorwaarden en privacy