Gadgetzone.nl - Home

Saab onthult 9-X BioHybrid concept-car in Genève (video)

  5 maart 2008 10:27:10, door Robert Hagen,  


Saab heeft aan de vooravond van de Auto Salon van Genève een indrukwekkende conceptcar onthuld: de 9-X BioHybrid. Gadgetzone was bij deze wereldpremière aanwezig en heeft het uiteraard allemaal vastgelegd op foto en video. De 9-X BioHybrid is van de allermodernste technologieën voorzien. Zo rijdt het voertuig op biobrandstof (E85) in combinatie met een elektromotor, die kan worden opgeladen via zonnepanelen op het dak.

Daarnaast wordt de kinetische energie die vrijkomt als je remt, ook nog eens omgezet in stroom, dat weer wordt opgeslagen in Li-On-batterijen. Voorts is ook nog veel aandacht besteed aan de stroomlijning en aerodynamica. Zo schuiven bij een snelheid van boven de 70 km/uur de achterspoiler en een deel aan de onderkant uit om de weerstand en daarmee ook het brandstofverbruik te verlagen.

De 9-X BioHybrid - die een semi-automatische zesversnellingsbak met bediening op het stuur heeft - is dus een 'groene' auto, maar de 'power' van deze erg mooie vierwieler is er niet minder om: er zit een 1.4L turbo-motor in met een vermogen van 200PK.

Leuk is overigens ook dat de 9-X geen buitenspiegels heeft, maar slechts twee camera's. In het dashboard zitten displays waar je dan alles goed op kunt zien.



Hightech interieur
Niet alleen de buitenkant mag er zijn, ook de binnenkant zit vol technische snufjes. Zo zijn in de cockpit vijf digitale displays verwerkt die onder meer doorlopen in de deuren. Op een groot infotainment-scherm kan een navigatiesysteem worden weergegeven, of bijvoorbeeld streaming media. Saab spreekt van naadloze connectiviteit met tal van mobiele apparaten met snelheden die beginnen bij 3 Mbit/sec. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met Sony Ericsson. Via de interface in de auto is het mogelijk om meerdere elektronische gadgets tegelijk te gebruiken, zoals een mp3-speler of een navigatiesysteem (om kaarten te uploaden).

Een leuk detail zijn ook 3D-graphics in alle instrumenten en het veelvuldige gebruik van licht in het dashboard. Het licht kun je zelf aanpassen, van 'warm' of 'soft' naar 'koud'. Ook zitten alles displays achter 'dik' glas, waardoor het lijkt op een ijsblok. Dat geeft een stijlvol effect.

Concept
Helaas is de 9-X natuurlijk maar een concept en zal een dergelijke
auto met al deze technologieën waarschijnlijk nooit op de markt komen, of pas in de verre, verre toekomst. Maar het is te hopen dat in elk geval sommige technologieën ervan wel in productiemodellen zullen verschijnen.




















zie ook Zie ook:
Elektrische Smart Forspeed op Autosalon van Genève
Opel Ampera onthuld in Genève
Sony Ericsson Xperia X1 communiceert met Saab 9-X Air
Rode Volkswagen Scirocco in Genève
Kia presenteert Soul Diva en Soul Burner in Genève
Genève: Rinspeed sQuba (video)



Reageren  Reageren
comments powered by Disqus

Gearchiveerde reacties  Gearchiveerde reacties (3)
03.03.2008 21:04 • jeroen
redelijk ding, beetje saaie lijnen, achterkant vind ik niet mooi, maar wel mooie techniek. moet ik dit als sport auto of als gezinsauto zien? blijf dat hybride niks vinden

05.03.2008 16:30 • Patrick
Dit is bedoeld als een "compacte" Saab. Niet per definitie een sportuitvoering o.i.d. Wat heel kewl is, is de achterspoiler die naar achteren schuift bij een bepaalde snelheid (dacht 80 km/u). Die oude man aan het begin van het filmpje is Bob Lutz, designbaas bij GM. Deze man hebben we de volgende dag nog even mogen interviewen. Daaruit kwam toch wel naar voren dat hij helemaal niet zo overtuigd was van de hele milieuhype van tegenwoordig. Ondanks dat wist hij ons te melden dat we over twee jaar een volledig electrische auto van GM kunnen verwachten.

05.03.2008 18:22 • Menno
Wat is nou eigenlijk het verbruik van zo'n ding? Het is wel leuk dat het een hybride is etc, maar die 200 PK moeten toch ergens vandaan komen.

 
Meer nieuws  Laatste nieuws
28-02Oppo onthult nieuwe OPPO Air Glass 3 (video)

27-02Teufel introduceert draadloze in-ears AIRY TWS 2

27-02Apple zet streep door 'Apple Car'

26-02Renault kondigt betaalbare Renault 5 E-Tech Electric aan

26-02Zeeman opent brandstore in Roblox (video)

06-12Robot Ameca vertoont meer menselijke gezichtsuitdrukkingen (video)

14-10Realme 7 Pro verkrijgbaar in Europa

20-02Nieuw boek over ontstaan en succes Guerilla Games

 
Filter:
SmartphonesTabletsGames en consolesCamera'sLaptopsAudio
TelevisiesOpslag-apparatuurWearables en smartwatchesAuto's en navigatiesystemenAccessoires en toebehorenGadgets en technologie
Video's
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
 Meer toffe filmpjes 
Veel gelezen
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggen Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van Samsung SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »


 

GADGETZONE © 2005-2024
Contact
Vacatures
Tip ons!
Algemene voorwaarden en privacy