Gadgetzone.nl - Home

1080p: Is het nou echt het geld waard?

 Gepubliceerd op 10.11.06 ,  


Tv's met 'full HD' 1080p-resolutie zijn nog erg duur, maar zijn ze het geld eigenlijk wel waard? Zie je nu werkelijk een enorm verschil tussen 720p, 1080i en 1080p? Het Amerikaanse CNET deed een test met een stel HD-tv's en Samsung Blu-ray-spelers, en kwamen tot een enigszins opmerkelijke conclusie.

De mensen van CNET gebruikten onder meer 1080p-tv's van Westinghouse (47 inch) en Pioneer (50 inch). Tussen deze twee schermen was nauwelijks verschil te zien. Dat is op zich niet zo bijzonder, maar ook vergeleken met lagere resolutie-schermen was er nagenoeg geen verschil te zien als het gaat om de hoeveelheid detail. De algemene conclusie is zelfs, dat het 'praktisch onmogelijk' is om het verschil te zien tussen beelden op een 1080p- en een 1080i- of 720p-scherm.

Onderzoek Consumentenbond
Ook onze eigen Consumentenbond heeft al eens een soortgelijk onderzoek (alleen voor leden) uitgevoerd, waarbij verschillende tv's met verschillende resoluties werden gebruikt. Daaruit kwam ongeveer dezelfde conclusie, hoewel hierbij wel gezegd moet worden dat er werd getest met digitale tv-signalen (in SD- en HD-resolutie). Een panel van 'leken' vond bij dit onderzoek het beeld op een 768-scherm (resolutie 1366x768) soms zelfs mooier dan op een 1080p-scherm.

Volgens de Bond hangt de ervaren kwaliteit veel meer af van andere factoren die de beeldkwaliteit bepalen, zoals kleurweergave en softwarematige verscherping door de tv zelf. Wel menen experts dat in de toekomst wél duidelijk een verschil te zien zal zijn, als in 1080p op tv wordt uitgezonden. Maar de voorlopige conclusie is dat voor tv-uitzendingen in HD er geen enkele reden is om nu al voor een tv met 1080 beeldlijnen te kiezen.

Twee grote organisaties die min of meer concluderen dat je 1080p niet eens echt kunt 'zien', dat is toch vrij opmerkelijk. Wat vinden jullie ervan?

[Gizmodo]

zie ook Zie ook:Reageren  Reageren
comments powered by Disqus

Gearchiveerde reacties  Gearchiveerde reacties (11)
10.11.2006 21:29 • jeroen
Relaxed, en ik in paniek zijn dat ik beste beeld wou en toch maar moest wachten totdat de 1080 schermen goedkoper worden. kan ik toch voor die 768 CRT hd van philips gaan, scheelt in de portomonee. (begrijp me niet verkeerd, ik wacht nog steeds, totdat de schermen geodkoperworden door sed)

10.11.2006 22:08 • Realyello
hij is fijn blijf ook nog maar bij mijn crt met hdready ook al is ie niet echt hd dan geeft toch mooier beeld dan een lcd(analoge/digitale normale kanalen die worden als enigste bij philips pixelplus geupgrade naar 33% beter beeld ofwel meer pixels soort hd voor normale ontvangst)

11.11.2006 00:49 • Job
Al dat geleuter over resoluties is voor het leeuwendeel een marketing-truck. Net zoals HDDVD en Blue Ray
Bij de introductie van de DVD was het anders. Deze bracht een wezenlijk verschil met de VHS band. kleiner, makkelijker, sneller en beter beeld en geluid merkbaar op ELKE TV.
De toegevoegde waarde van de huidige nieuwe producten is dermate klein en triviaal dat de massa(waar je uiteindelijk het toch van moet hebben als organisatie) er nog helemaal niet op zit te wachten.
Laat je niet zomaar ompraten tot een onzinnige aankoop. LCD is nog niet eens volwassen. laten ze eerst maar eens met ites goeds komen en het gezeur tussen verschillende standaarden oplossen(HD or Blueray... de consument wil niet kiezen maar gewoon afspelen zoals we gemerkt hebben bij de introductie van de VHS, Betamax en Video2000) dan zal de verkoop prima gaan.

11.11.2006 01:04 • Martijn
Ze bevestigen mijn conclusie.. maar nauwelijks verschil klopt niet.. ik heb de test gedaan met dezelfde merken en types speciaal ontworpen voor de test in andere resoluties.. allemaal dezelfde engine en software dus.. HEEL goed zichtbaar verschil wanneer er in i of p word uitgezonden, 1080 of 720 of met 6MB/s of 12MB/s.. alle mogelijke combinaties op alle schermen gezien!

11.11.2006 19:39 • slimsam
maar mischien wordt het alleen gehoord door ervaarden, geef mij een headset die 21 khz produceert en 100 khz produceert ik hor geen verschil maar zeker wel iemand anders (ookal kunnen we geen tonen boven 19 khz ofzo horen

12.11.2006 11:28 • Senna
Dan w8 ik ook nog wel ff met het kopen van een nieuwe TV.

PS gehoor is per persoon anders, en verminderd ook naarmate je ouder wordt. Het gehoorbereik is maar een gemiddelde. Dus er zijn wel mensen die boven de 19 kHz het geluid nog wel kunnen horen.

13.11.2006 00:33 • Dave
Tv uitzendingen in Nederland zijn sowieso al CRAP! Ze vertikken het zelfs om alles in breedbeeld uit te zenden, wat 10 jaar geleden al zou gebeuren. De producenten zijn bang om geld uit te geven aan dure HD-camera's waarvan ze niet denken dat ze het terug zullen verdienen op korte termijn. Als je nu bijvoorbeeld digitale tv hebt, dan zullen zeer waarschijnlijk een hoop mensn zeggen dat het beter is dan normale tv (ook al is het afhankelijk van meerdere factoren) maar als je echt objectief bent, dan lijkt het nog nergens naar! Nederland 1,2 en 3 zijn de enige zenders die een normale bandbreedte hebben om "betere" kwaliteit op het scherm te toveren. Het lijkt me ook zeer onwaarschijnlijk dat mensen een LCD of Plasma (niet HD vanwege zijn lage resolutie) kopen om tv op te kunnen kijken. Als het hele HD-Ready of FULL HD 1080p je iets zegt, dan koop je zo'n tv met het oog op films en wellicht games (PS3??)
Wat betreft films is het ONZIN! Het verschil tussen 1080p en 720p is al enorm groot! Ik ben van een 94 cm LCD naar een 107 cm gegaan van Sharp, nieuw model (XD1E) Mensen vergeten waarschijnlijk dat upscalen van dvd's bullshit is. Een film is opgenomen op schijfje met 576 beeldlijnen, omdat een dvd schijfje niet meer aankan vanwege de beperkte opslagcapaciteit. UPSCALEN zegt het al, de tv vult de rest zelf op, maar het BLIJFT 576 beeldlijnen. HD-DVD en Blu-Ray zijn opgenomen met 1080 beeldlijnen, daarom is het verschil ook zo groot. Als je zelf niet het verschil kunt zien tussen 768 beeldlijnen en 1080 beeldlijnen, dan moet je misschien eens overwegen om naar de opticien te gaan, of gewoon helemaal NOOIT aan HD beginnen. Laat die knurftjes eerst maar eens de tv's fatsoenlijk afstellen met een calibratie programma, want 9 van de 10 mensen kijkt naar een tv met contrast, helderheid en kleuren op 100% en durven te beweren dat het "mooi" is

13.11.2006 10:25 • Menno
Nederlanders geven zowiezo veel niet veel om kwaliteit, als het maar lekker goedkoop is vinden de meeste mensen het wel prima (kijk bijvoorbeeld maar eens naar de supermarkt oorlog, de prijzen gingen omlaag maar de kwaliteit en het assortiment werden een stuk minder). Het is niet voor niks dat ranzige merken als trust en medion hier zo populair zijn.

Dat de publieke omroep tot voor kort alles nog in 4:3 uitzond vond ik eigenlijk wel prima, ik vind een normaal 4:3 beeld (met zwarte balken aan de zijkant op m'n breedbeeld) eigenlijk mooier dan een 4:3 beeld met zwarte balken boven en onder (waarmee je dus nog maar iets van 350 beeldlijnen overhoudt) opgerekt naar breedbeeld, en dan hebben we het al helemaal niet over die ranzige superzoom modes. Echt breedbeeld is natuurlijk mooier maar dan wel fatsoenlijk anamorphic, zodat je alle beeldlijnen gebruikt.

Maar 1080p HD heeft wat mij betreft pas zin als er voldoende content voor beschikbaar is, dus genoeg films en televisie uitzendingen. Dan moet het nog betaalbaar worden (televisies onder de 1000 euro, spelers onder de 200 euro, films onder de 20 euro) voordat het aanslaat.

13.11.2006 10:26 • Triton
Ach ja.. over 5 jaar zijn ze rond de 500Eury..
denk ik..

13.11.2006 13:13 • Frustie
Laten ze eerst eens meer tv-programma's in 16:9 uitzenden. Toen ik 1998 mijn Philips 80 cm breedbeeld kocht (3000 gulden), zou dat binnen enkele jaren gebeuren. Weinig van gemerkt.

13.11.2006 16:10 • Tim
Begin 2007 gaan de eerste commerciele zonders over naar 16:9 Ik dacht dat Rtl dat ging doen maar het kan ook sbs zijn. Ik hoop dat hierna velen zullen volgen en ik hoop dat de stap dat niet meer zo groot is naar HD. Maar ik ga er wel vanuit dat dit nog wel 2 tot 5 jaar gaat duren voor dat de eerste zender overgaan naar HD.

 
Meer nieuws  Laatste nieuws
28-02Oppo onthult nieuwe OPPO Air Glass 3 (video)

27-02Teufel introduceert draadloze in-ears AIRY TWS 2

27-02Apple zet streep door 'Apple Car'

26-02Renault kondigt betaalbare Renault 5 E-Tech Electric aan

26-02Zeeman opent brandstore in Roblox (video)

06-12Robot Ameca vertoont meer menselijke gezichtsuitdrukkingen (video)

14-10Realme 7 Pro verkrijgbaar in Europa

20-02Nieuw boek over ontstaan en succes Guerilla Games

 
Filter:
SmartphonesTabletsGames en consolesCamera'sLaptopsAudio
TelevisiesOpslag-apparatuurWearables en smartwatchesAuto's en navigatiesystemenAccessoires en toebehorenGadgets en technologie
Video's
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
 Meer toffe filmpjes 
Veel gelezen
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggen Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van Samsung SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »


 

GADGETZONE © 2005-2024
Contact
Vacatures
Tip ons!
Algemene voorwaarden en privacy