Gadgetzone.nl - Home

`Apple krijgt het doodsbenauwd van de Zune`

 Gepubliceerd op 29.09.06 ,  


Computerworld.com heeft een interessant artikel over waarom Apple doodsbang is voor de Zune van Microsoft. Apple-fans lachen om de Zune en verwachten dat het apparaat net als de vele andere zogenaamde 'iPod-killers' geen enkele kans maakt om de iPod van de troon te stoten. Apple heeft immers een onaantastbare positie op de markt voor mp3-spelers...

Bovendien staat de iPod voor 'schoonheid', 'eenvoud' en 'extreme coolheid', eigenschappen die tot nu toe niet of nauwelijks zijn waargenomen bij producten van Microsoft.

Computerworld zet echter uitvoerig uiteen waarom de Apple-fans het dit keer volledig mis hebben. Apple vreest de Zune, en wel om 5 redenen:

1. In tegenstelling tot andere 'iPod-concurrenten' heeft de Zune een gigantisch, machtig concern achter zich staan. Het apparaat zal profiteren van de collectieve kracht van Windows XP, Windows Vista, Soapbox (de nieuwe YouTube-killer van Microsoft) en de Xbox 360. Microsoft zal zorgen voor naadloze uitwisseling van media. De interface van de Zune is bovendien als een miniatuurversie van de Windows Media Center-interface en heeft ook nog wat wat weg van Vista.

Microsoft heeft meer dan 90% van de mondiale markt voor besturingssystemen in handen (Apple slechts 5%), goed voor ongeveer 300 miljoen gebruikers. De Zune kan straks rechtstreeks worden aangesloten op de Xbox 360, wat Microsoft er bij de Xbox-gebruikers flink zal in hameren via Xbox Live. Zune Marketplace zal geïntegreerd en gepromoot worden in de Xbox Live Marketplace.

2. De Zune is 'sociaal' en 'viraal'. De tijden zijn flink veranderd sinds de komst van de eerste iPod. Websites als MySpace en YouTube zijn immens populair geworden en hebben het gebruik van media door jonge mensen aanzienlijk veranderd. Apple is in deze context 'ouderwets', de Zune met zijn draadloze bestandsuitwisseling volledig bij de tijd.

Onder tieners en twintigers is het een gewoonte geworden om videofilmpjes en liedjes uit te wisselen. Ze doen dat via de pc of mobiele telefoon. Met de Zune komt er een nieuwe mogelijkheid bij en kunnen ze in de klas draadloos en ongemerkt filmpjes, muziek en foto's van hoge kwaliteit met elkaar uitwisselen. De Zune is niet alleen een muziekspeler, maar een portable, draadloze hardware-versie van MySpace.

3. Zune heeft groter aanbod van films. Apple timmert met iTunes weliswaar hard aan de weg als het gaat om het aanbieden van films (Disney) en tv-series voor de iPod, maar Microsoft overtreft Apple met gemak. Het concern heeft voor films bijna alle grote namen achter zich staan: 20th Century Fox Film, Paramount Pictures, Sony Pictures Entertainment, Universal Pictures, Warner Bros, Lions Gate Entertainment en MGM Pictures.

Wat tv-series betreft zal Microsoft programma's aanbieden van onder meer A&E, Animal Planet, de BBC, The Biography Channel, Cartoon Network, CBS, Comedy Central, Discovery Channel, Discovery Health Channel, Discovery Kids, E Entertainment Television, Fine Living TV Network, Fox, Fual TV, FX, HGTV, The History Channel, MTV, Nickelodeon, Nick at Nite, PBS, Speed, Spike, Travel Channel, TV Land en VH1.

4. Zune heeft beter scherm voor films. Het scherm van de Zune is van net zo'n goede kwaliteit als dat van de iPod, maar is groter en kan bovendien 90 graden gedraaid worden zodat je in breedbeeld kunt kijken. Dat zorgt voor een superieure kijkervaring vergeleken met het kijken van films op een iPod.

5. De Zune is eigenlijk best 'cool'. De Zune (geproduceerd door Toshiba) is anders dan alle overige Microsoft-producten. Het design ziet er goed en minimalistisch uit, eigenlijk best 'cool'. Ook de marketing voor de Zune is 'cool'. De interface van de Zune ziet er soepel en aantrekkelijk uit, en gebruikers kunnen het personaliseren met foto's, themes, skins en eigen kleuren.

Conclusie
De conclusie die Computerworld uit bovenstaande trekt, is dat Apple (terecht) bang is. De Zune is een serieuze bedreiging voor de iPod, de ziel van heel Apple. Het bedrijf heeft daarom ook al de prijs voor de iPod verlaagd. Mogelijk zal Apple ook met een nieuwe iPod komen met groter scherm en draadloze functionaliteit. Het is echter de vraag of dat genoeg is om tegen het machtige, rijke, Microsoft met zijn Vista, Soapbox, Xbox en Zune op te kunnen boksen. De iPod zal nog wel even koning blijven, maar de Zune is zeker niet zomaar weer een iPod-wannabe. En Apple weet dat.

Wat vinden jullie ervan?








zie ook Zie ook:



Reageren  Reageren
comments powered by Disqus

Gearchiveerde reacties  Gearchiveerde reacties (21)
29.09.2006 23:01 • slimsam
grappig er staat nergens dat apple 75% van de mp3markt in amerika in handen heeft alsof dat niets is

ik zou de zune idd wel een ipod killer kunnen noemen maar waarom wordt de xbox en vista en windows os erbij gehaald heeft er absoluut niets mee te maken!!!

29.09.2006 23:01 • Senna
Gôh goed onderbouwd/uitgelicht

Maar toch zal ik keer op keer kiezen voor de Ipod


29.09.2006 23:04 • Vassie
De Zune zal denk ik niet de iPod direct van de troon stoten aangezien iPod hier ook jaren over heeft gedaan en vele varianten heeft.

Persoonlijk vind ik de Zune mooier als de iPod video en zal zeker aan gaan slaan. Als Microsoft in de toekomst ook een soort gelijke ipod Nano en Shuffle op de markt gaat brengen met dezelfde specificaties als de Zune zoals wifi gaat dit wel aanslaan.

Bluetooth op de spelers met een bluetooth stereo headset lijkt me eigenlijk ook wel een hele vette optie...

29.09.2006 23:15 • Hoi
Dat apple 75% van de markt in handen heeft word ook gezegd (Lees eerste alinea)
En omdat al die zooi ook van microsoft is, is microsoft natuurlijk niet zo dom om elke stuk soft en hardware individueel te laten werken, wat dus uitmond in samenwerking tussen microsoft s apparaten en OS, dus het heeft wel degelijk wat te maken.
Wat wel voor het eerst is verteld is:
[b]heeft de Zune een gigantisch, machtig concern achter zich staan[/b]
En daarom denk ik, dat dit stuk speelgoed mijn volgende aankoop word

30.09.2006 08:56 • jp
de zune is idd een echte ipod killer, de zune heeft ook veel inzich om een ipod killer te worden, Maar is dat wat we als consumenten willen

Wil je dat je afhankelijk bent van een bedrijf, Een bedrijf dat al zomachtig is (microsoft). Is het wel ethisch goed waar microsoft mee bezig is. stel dat het fout gaat, en dat mcrosoft failliet gaat. Wat dan..... Of als ze al hun klantengegevens gaan verkopen of weet ik veel wat er nog meer kan gebeuren.

nee, ik denk dat het beter is als er minder machtige spelers zijn, (apple is op de mp3 markt ook machtig maar daarbuiten stelt het haast niks voor)

Vergelijk het met als er alleen maar een supermarkt is (b.v. ALbert heijn) zal dat goed zijn????

Cuncurrentie is belangrijk en zorgt voor vernieuwing en voor redelijke prijzen etc..



30.09.2006 09:33 • klootviool
Waarom al die ophef over ipod en de zune??? koop gewoon een [url Iaudio]http://www.cowonglobal.com/[/url] en je hebt de beste kwaliteit mp3-speler in huis en ze zien en btw nog strak uit ook

30.09.2006 09:34 • klootviool
woops een beetje fout gegaan, ik bedoelde koop gewoon een [b]iaudio[/b]

30.09.2006 10:32 • mosiba112
Ja [url=http://www.cowonglobal.com]Iaudio[/url]

30.09.2006 11:41 • Martijn
[quote]Bovendien staat de iPod voor 'schoonheid', 'eenvoud' en 'extreme coolheid',...[/quote]

Whahaha laat ik nu echt elke keer als ik iemand met een iPod zie in de lach schieten.. kom op.. zo snue!

30.09.2006 11:54 • infernox
de normale mens ( meeste dus ) die een ipod hebben gekocht rond de 150 en 350eur en die tevreden zijn over de ipod zullen pas nadenken over een andere speler als deze stuk is...

Iedereen heeft ook ervaring met "windows" en al zijn bugs dus misschien dat veel mensen zullen nadenken of dit apparaatje wel zo goed zal zijn...

Persoonlijk vind ik een "ipod" trouwens chiquer dan een "zune".. trouwens denk je dat apple geen tegenreactie gaat geven door hun nieuwe mp3 speler met wifi en stuff bedoel het is goed dat microsoft deze "killer" maakt... apple kan gewoon beter reageren door mooier en beter te maken

30.09.2006 14:36 • sentry
ziet er mooi uit. zal dit het einde van het suc6 van ipod zijn???

30.09.2006 15:50 • Gisae
'extreme coolheid'
Elke keer als ik weer iemand met een ipod zie denk ik altijd weer "pfft, meeloper..."

30.09.2006 16:23 • Hoi
Blijkt ook maar weer altijd dat mensen geen weten hebben wat ze nou precies kopen.
Ja ik vind de iPod ook mooi, maar het gaat bij mij om het geheel, en 1 groot deel van dat geheel is de geluidskwaliteit, ik heb laatst nog een iPod vergeleken met mijn iAudio X5, en het doffe, niet heldere geluid is echt afschuwelijk, vandaar dat mensen niet weten wat ze kopen, iedereen loopt maar wat achter de meute aan

30.09.2006 16:45 • infernox
@hoi.. ik heb al verschillende mp3 spelers gehad en uit al deze moet ik zeggen dat de ipod het beste geluid geeft van mijn ervaring... maar zoals vaak zijn de bijgeleverde oortjes totaal niets waar.. maar er zijn er andere bij ipod accesoires die vele beter zijn..

30.09.2006 21:34 • plpl
Ik denk dat apple in een beter positie zit. Zij zijn namelijk veel sneller in het ontwikkelen van nieuwe producten. Dus nu alle specs bekent zijn van de zune kunnen ze een nieuwe ipod gaan maken die de zune kwa specs zal overtreffen.

Microsoft is veel slommmer in het maken van nieuwe producten kijk naar Vista en hoe lang aijn er al geruchten rond de zune, en oja de xbox was ook al een keer uitgesteld.

Plus dat de kwaliteit van microsoft vaak minder is, Dus eigenlijk zit apple in een vele betere positie want ze leiden nog steeds de mp3 markt en hun imago is veel beter.

30.09.2006 22:04 • jeroen
apple hoeft niet te zweten t word niets met die zune

01.10.2006 00:49 • Jeezzzz....
Heb sinds twee dagen een Ipod: deze is twee keer vast gelopen zonder reden, en iTunes is werkelijk bagger.
Weet niet waarom iedereen zo geilt op de Ipod hoor...ik heb er spijt van.

01.10.2006 01:21 • Hoi
@infernox, ik ben vergeten erbij te vermelden dat ik mijn eigen in-ears heb gebruikt van creative.
Het geluid blijft bagger, en infernox heb je ooit het geluid van dè specialisten als Cowon iRiver en Creative gehoord, je oren zullen dichtsmelten omdat je niet wil ophouden met luisteren, wat het tegenovergestelde is van de iPod, het geluid is dof, te vol, niet helder in zowel hoog als laag,
hieruit blijkt gewoon dat jouw ervaring, alleen de ervaring met de iPod bevat.
Ter compensatie, ik heb de Creative Zen Nano, iAudio X5, Samsung YH-J70(ook slecht), iRiver H10 20GB getest

@plpl, misschien lijkt apple sneller te gaan, maar dat is niet zo, telkens wanneer een nieuwe generatie ipods uitkomt, is het in 4 van de 5 gevallen telkens een MINISCULE verbetering ten opzichte van de voorgaande, de enige goeie verbeteringen zijn wanneer ze daadwerkelijk het HELE apparaat vernieuwen( bijv ipod Phote -> Video)
Ook Vista, hoe vaak ontwikkeld apple een OS?!?? in de laatste 20 jaar heeft Microsoft toch wel mooi een groot aantal uitgebracht.
Dat terzijde, wanneer heeft apple een Next Gen game console uitgebracht? precies, nooit.
Het enige juiste in jouw verhaal is dat ze marktleider zijn en dat hun imago onder de blinde kopers hoger is

01.10.2006 14:43 • henk
@jeezzzz....

Ik denk dat je ipod "vastloopt" omdat je de selectieknop en het clickwheel tegelijker tijd indrukt. En dan weet ie niet meer wat jij wilt.

en idd de nieuwste versie van itunes is slecht

02.10.2006 17:23 • esteban
Wachten tot de Zune er is, lijkt me het beste om te oordelen...

20.11.2008 14:45 • MadMcGunn
Best grappig dit bericht. 2 Jaar later staat het "machtig concern" op slappe benen, Vista is een flop OS X haaft nu 20% van de PC (of is het Mac-) markt in handen en blijft groeien. Zune heeft 3% van de markt (Apple 71%).
Wat leren we hieruit ? Dat namaak vervalt bij een echt goed product? Of dat creativiteit loont ? Of misschien dat je met geld en macht toch niet de geesten van de mens kan kopen.
Als het dat laatste is ben ik weer wat hoopvoller gestemd over de mensheid.

 
Meer nieuws  Laatste nieuws
28-02Oppo onthult nieuwe OPPO Air Glass 3 (video)

27-02Teufel introduceert draadloze in-ears AIRY TWS 2

27-02Apple zet streep door 'Apple Car'

26-02Renault kondigt betaalbare Renault 5 E-Tech Electric aan

26-02Zeeman opent brandstore in Roblox (video)

06-12Robot Ameca vertoont meer menselijke gezichtsuitdrukkingen (video)

14-10Realme 7 Pro verkrijgbaar in Europa

20-02Nieuw boek over ontstaan en succes Guerilla Games

 
Filter:
SmartphonesTabletsGames en consolesCamera'sLaptopsAudio
TelevisiesOpslag-apparatuurWearables en smartwatchesAuto's en navigatiesystemenAccessoires en toebehorenGadgets en technologie
Video's
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
 Meer toffe filmpjes 
Veel gelezen
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggen Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van Samsung SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »


 

GADGETZONE © 2005-2024
Contact
Vacatures
Tip ons!
Algemene voorwaarden en privacy