Gadgetzone.nl - Home

Jaguar Land Rover verwerkt elektronica in interieuronderdelen

De toekomst van elektronica in de auto?

  5 november 2019 13:48:46, door Robert Hagen,  


Jaguar Land Rover heeft een nieuwe technologie voor auto-interieurs ontwikkeld waarmee elektronische printplaten direct in interieurcomponenten kunnen worden verwerkt. Het grote voordeel daarvan is onder meer dat er enorm op gewicht kan worden bespaard.

Volgens Jaguar Land Rover worden traditionele ECU-besturingscomputers overbodig als printplaten direct in structurele interieurcomponenten kunnen worden verwerkt. Een gewichtsbesparing tot wel 60 procent zou mogelijk zijn. Ook kan het traditionele dashboard worden vervangen door gebogen displays en biedt de technologie extra mogelijkheden voor personalisatie. Zo kunnen interieurpanelen ermee van kleur veranderen.

Land Rover LESA-technologie


'Radicale verandering'
De technologie is eigenlijk hetzelfde als de al bestaande technologie Lightweight Electronics in Simplified Architecture (LESA), maar wordt nu door Jaguar Land Rover speciaal voor auto-interieurs ontwikkeld. LESA-technologie wordt ook gebruikt in bijvoorbeeld smartwatches, smartglasses en 'curved' oled-tv's. Jaguar Land Rovert stelt dat de technologie de potentie heeft om het auto-interieur 'radicaal te veranderen'. Daarnaast zou je er meer vrijheid mee krijgen om het interieur naar je eigen smaak aan te passen.

Mogelijkheden
LESA-technologie zou talrijke mogelijkheden bieden. Jaguar Land Rover kan bijvoorbeeld displays maken waarop alleen informatie wordt getoond als dat nodig is. Hierdoor kunnen interieurdesigners gestroomlijnde en knoppenvrije interieurs ontwerpen. Ook denkt Jaguar Land Rover aan personaliseerbare sfeerverlichtingssystemen voor auto-interieurs, rond de bestuurder gevormde knoppenvrije dashboards en geavanceerde verwarmbare stuurwielen afgewerkt met 'slimme' lederen of stoffen bekleding.

Jaguar LESA-technologie


Gewichtsreductie
De innovatieve geprinte elektronicasystemen hebben nog een voordeel: gewichtsreductie. Het gewicht van alle elektronica in de auto neemt met tot wel 60 procent af, doordat bedrading, sensoren en computers allemaal in alle non-metalen materialen worden ondergebracht. Zodoende is ook geen ruimte meer nodig voor controle-units.

Displays op houten oppervlakken
Met de LESA-technologie zijn voorzieningen ook sneller, eenvoudiger en meer geautomatiseerd te produceren. Daarnaast zijn ze flexibeler toepasbaar en bieden ze extra technologische vooruitgang – zoals de mogelijkheid van digitale displays op bijvoorbeeld houten oppervlakken zónder dat een scherm nodig is. De technologie maakt ook het toevoegen van zonnepanelen aan het voertuig mogelijk zonder dat dat extra systeemgewicht met zich meebrengt. De hernieuwbare energie die door de zon wordt gegenereerd, kan vervolgens worden gebruikt om de batterij op te laden.

CAD-tekeningen
Het systeem maakt gebruik van CAD-computertekeningen om virtueel een onderdeel 'te ontvouwen' in 2D. Het benodigde elektronische circuit – gewoonlijk aangesloten op een traditionele ECU – wordt vervolgens op het vlakke oppervlak geprint. Als eventuele componenten zijn toegevoegd, wordt de CAD in zijn oorspronkelijke 3D teruggevouwen. Het onderdeel wordt daarna vervaardigd met de elektronica geprint in de structuur van het onderdeel.

Award
Jaguar Land Rover heeft de LESA-technologie met succes toegepast op een prototype van een bedieningspaneel. Daarbij werd een gewichtsreductie van 60 procent gerealiseerd. Het prototype was slechts 3,5 mm groot tegenover de 50 mm van het reguliere onderdeel. Voor het onderzoek mocht Jaguar Land Rover een Institution of Engineering and Technology (IET) Innovation Award in ontvangst nemen.

zie ook Zie ook:
Jaguar onthult zijn eerste virtuele elektrische raceauto (video)
Zelfrijdende Range Rover met succes getest (video)
Jaguar Land Rover onderzoekt 'virtuele ogen' op zelfrijdende auto's
Jaguar gaat hybride supercar van een miljoen dollar produceren
Google Maps Navigatie geïntroduceerd in NederlandReageren  Reageren
comments powered by Disqus

Meer nieuws  Laatste nieuws
28-02Oppo onthult nieuwe OPPO Air Glass 3 (video)

27-02Teufel introduceert draadloze in-ears AIRY TWS 2

27-02Apple zet streep door 'Apple Car'

26-02Renault kondigt betaalbare Renault 5 E-Tech Electric aan

26-02Zeeman opent brandstore in Roblox (video)

06-12Robot Ameca vertoont meer menselijke gezichtsuitdrukkingen (video)

14-10Realme 7 Pro verkrijgbaar in Europa

20-02Nieuw boek over ontstaan en succes Guerilla Games

 
Filter:
SmartphonesTabletsGames en consolesCamera'sLaptopsAudio
TelevisiesOpslag-apparatuurWearables en smartwatchesAuto's en navigatiesystemenAccessoires en toebehorenGadgets en technologie
Video's
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
 Meer toffe filmpjes 
Veel gelezen
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggen Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van Samsung SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »


 

GADGETZONE © 2005-2024
Contact
Vacatures
Tip ons!
Algemene voorwaarden en privacy