Gadgetzone.nl - Home

iPhone: geen MMS, IM, 3G en GPS

 Gepubliceerd op 09.06.07 - door Robert Hagen,  


De iPhone blijft de gemoederen op de diverse gadgetsites flink bezighouden. Op engadget zijn nu scans verschenen van een iPhone-handleiding voor winkelverkopers. Deze zorgt weer voor nieuwe discussies, omdat er dingen in staan die nog niet eerder gemeld waren. Zo zou de iPhone geen MMS en Instant Messaging ondersteunen, en ook geen GPS.

De handleiding telt 33 bladzijden en moet volgens engadget haast wel authentiek zijn.

In het boekje staat ook dat de iPhone geen one-touch dialing ondersteunt (minimaal twee aanrakingen). Daarnaast staat er niet in dat voice dialing wordt ondersteund, maar er staat ook niet in dat dit NIET wordt ondersteund.

Door deze nieuwe informatie lijkt de kritiek op de iPhone enigszins toe te nemen. Steve Jobs zei dat Apple met de iPhone de mobiele telefoon opnieuw heeft uitgevonden, maar deze opmerking begint een klein beetje misplaats te lijken met het ontbreken van 'basisfeatures' als MMS, IM, 3G en een geheugenkaartslot. Wil je snel internetten op de iPhone als er geen Wifi-hotspot in de buurt is? Vergeet het maar. Een MMS'je versturen? Kan niet. De Google maps-applicatie is ook een stuk minder handig als de iPhone door het gebrek aan GPS niet weet waar je bent.

De iPhone zou volgens Apple de iPod kunnen vervangen, maar met 4GB of 8GB geheugen en zonder de mogelijkheid dit uit te breiden is dat toch wat weinig als je bijvoorbeeld 20GB gewend bent. Tel hier nog bij op het ontbreken van een radio, het naar verluidt slecht bruikbare touchscreen-toetsenbord en je hebt eigenlijk een vrij eenvoudige en dure telefoon die alleen vernieuwend is dankzij het multi-touch touchscreen, de Safari-webbrowser en zijn flitsende gebruikersinterface.

Voor veel mensen zullen de mogelijkheden op de iPhone wel voldoende zijn, maar als je iets hogere eisen stelt aan je telefoon dan zul je toch moeten wachten op de iPhone 2 of voor dezelfde prijs of zelfs minder een telefoon moeten aanschaffen die wel alles heeft, zoals de Nokia N95.






[engadget]





zie ook Zie ook:
Nokia introduceert betaalbare 3G-smartphone C5-3
'WP7-smartphone LG E900 bevat 1,3GHz processor'
Goedkoop Nokia-mobieltje met GPS (video)
Meer dan een miljoen exemplaren iPhone 3GS verkocht
Apple kondigt iPhone 3GS aan
Nieuw Sharp-mobieltje met zonne-cellen, Wi-Fi en GPS



Reageren  Reageren
comments powered by Disqus

Gearchiveerde reacties  Gearchiveerde reacties (86)
09.06.2007 22:24 • CyBeR
"Wil je internetten op de iPhone als er geen Wifi-hotspot in de buurt is? Vergeet het maar. "

Zijn jullie hersendood ofzo? Daar is dus die EDGE voor. En wat is EDGE? juist, een uitbreiding op GPRS.

FUD hebben jullie wel onder de knie iig.

09.06.2007 22:25 • Robert
CyBeR, in Nederland wordt EDGE niet meer ondersteund (Telfort was de enige aanbieder en is daarmee gestopt). Ben je hersendood of zo?

In Amerika kunnen ze wel EDGE gebruiken, maar internetten in een volledige browser met EDGE word je ook niet echt vrolijk van.

[i]Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 09.06.2007 22:38[/i]

09.06.2007 22:35 • Scrummie
Robert, daarom word de iPhone nu ook in Amerika released en niet in Nederland (eind van het jaar). Waarsch. krijgt de iPhone in NL wel gewoon GPRS ondersteuning.

En MMS? Pfff. De dag dat ik zon klere ding verstuur zal nooit aanbreken.

09.06.2007 22:41 • Robert
Scrummie, hoe weet jij dat het waarschijnlijk is dat GPRS er in Nederland wel op zal zitten? Waarom zou Apple zoiets simpels er dan niet meteen aan hebben toegevoegd? Denk je dat Apple alleen voor Nederland toestellen gaat laten produren met GPRS omdat we hier geen EDGE hebben?

Ik heb overigens wel een gerucht gehoord dat de iPhone in Europa UMTS gaat ondersteunen, maar dat is nog niet officieel volgens mij.

Ik kan je overigens vertellen dat MMS door heel veel mensen wel gebruikt wordt. Vergeet niet dat heel veel downloads ook via MMS werken.

[i]Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 09.06.2007 22:44[/i]

09.06.2007 22:48 • CyBeR
Robert: de iPhone is zoals Scrummie zegt helemaal nog niet te krijgen in Nederland. Bovendien kun je met EDGE gewoon terugvallen op GPRS.

Over de Europese versie van de iPhone is nog [b]niets[/b] bekend. [i]Waarschijnlijk[/i] wordt dat wel een UMTS-telefoon (mischien zelfs HSDPA) omdat UMTS hier veel algemener beschikbaar is dan in de VS. Maar totdat de iPhone voor europa (of toch in ieder geval Nederland) aangekondigd wordt kunnen we daar niets over zeggen.

Zorg als je een artikel schrijft alsjeblieft dat je weet waar je 't over hebt.

Overigens, ik heb de eerste keer dat ik een MMS stuurde (als uitprobeersel toen ik een telefoon kreeg die dat ondersteunde) 5 gratis MMS'en gekregen van Vodafone. Die zijn nog steeds niet op.

09.06.2007 22:49 • CyBeR
Overigens ik wil je niet per see de grond in boren ofzo, maar ik word een beetje gestoord van alle onzin die er over de iPhone te horen is van mensen die niet goed lezen en geen flauw benul hebben van a) de telecomwereld en b) producten zoals Apple ze maakt.

09.06.2007 23:07 • Robert
CyBeR: Waarom is het dan zo dat GPRS niet bij de specificaties van de iPhone staat, terwijl dit volgens jou wel ondersteund wordt? En heb je trouwens wel eens een volledige internetsite met GPRS bezocht?

Voorlopig is er nog niets bekend over een 'Europese versie' van de iPhone en daar kun je dus inderdaad niets over zeggen. Het zijn dus voorlopig slechts speculaties dat daar wél UMTS op zal zitten.

En ik weet weldegelijk waar ik het over heb. Ik heb geen onzin in het artikel geschreven, het zijn alleen maar feiten, hoewel sommige daarvan wel gebaseerd zijn op dat artikel op engadget, wat ik er ook duidelijk bij heb geschreven. Ik kan niet in de toekomst kijken, dus ik kan geen rekening houden met wat iedereen denkt dat de Europese versie van de iPhone zal hebben.

En mijn dagelijkse werk is toevallig direct gerelateerd aan de telecombusiness en ik heb heel veel met MMS te maken. Ik weet dat er miljoenen mensen zijn die het wel gebruiken, ik ben daar namelijk elke dag mee bezig. Zoals ik al zei wordt MMS niet alleen gebruikt om berichtjes naar andere gebruikers te versturen, er is ook zoiets als MMS-downloads voor informatie/content op je mobiele telefoon. Er zijn heel veel diensten die hiervan gebruikmaken. En nog iets: MMS werkt via GPRS. Niet vreemd dus dat MMS niet wordt ondersteund, aangezien er geen GPRS op de iPhone zit...

Een volgende keer kun je overigens ook wat normaler reageren en niet meteen mensen voor van alles en nog wat uitmaken. Je laat jezelf erg kennen op deze manier en dat is niet bepaald positief te noemen.

[i]Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 09.06.2007 23:23[/i]

09.06.2007 23:17 • ikke
niet weer die shit iphone ik zei tog al dat deze telefoon nergens op slaan je zegt aan het begin van het jaar dat het alles heeft wat in dit bericht staat ( <-- en veel meer)maar nu wordt er al gelult van niet
straks wordt die hele iphone nog nep en niet gelanceerd kaolo iphone

09.06.2007 23:23 • CyBeR
Robert: er staat minimaal één onwaarheid (dus onzin) in je artikel dat geen feit is. Namelijk hetgeen ik in m'n eerste comment aanwees. De iPhone kan namelijk wel degelijk internetten zonder wifi in de buurt. Daar is dus die EDGE voor.

En zoals ik al zei, EDGE is een uitbreiding op GPRS. Backwards-compatible. Alle apparatuur die EDGE ondersteunt, werkt ook automatisch met GPRS.

MMS werkt niet specifiek via GPRS trouwens, maar idd wel via packet radio data services. Daarna gaat 't gewoon via 't HTTP protocol. Je kunt MMS dus ook over EDGE, UMTS of HSDPA doen, zolang je de initiele SMS met instructies voor je telefoon maar binnen krijgt.

09.06.2007 23:26 • Max
Cyber Cyber Cyber... beetje up to date blijven he met je EDGE! Een website ziet er niet uit via GPRS en bovendien is de Iphone een nieuwe product. Dat je het dan met tweederangs toepassingen moet doen is natuurlijk niet waar de consument om zit te springen!
En dat JIJ nu toevallig mms niks vindt, interesseert noch mij, noch de rest van de wereld geen ene drol. Dus als je dan toch commentaar geeft, wees dan consequent want 95% van de mensen doet niks met die webbrowser!!!

En dat je dan commentaar op het artikel hebt gaat in essentie al helemaal nergens over! Je moet het altijd doen met de gegevens die je krijgt, als later blijkt dat e.e.a. anders is, dan is dat tijdsgebonden. En ja, ik krijg graag informatie wat op dat specifieke moment de wereld in wordt gebracht, al zou dat dan niet conform de eindstatus zijn. Anders zouden we elk van dit soort websites wel kunnen opdoeken. Ook fabrikanten zelf veranderen wel eens van specificaties, en gezien de heftige concurrentie van de Iphone ligt het voor de hand dat e.e.a. nog wel zal worden aangepast. Niettemin is elke extra informatie welkom en als je dat niet bevalt, dan kijk je hier toch gewoon niet... iedereen blij en bespaar ik weer 2 minuten van mijn tijd om te reageren op jouw geblaat.

09.06.2007 23:31 • Max
Cyber je bent echt een kluns. Er staat dat je niet SNEL kunt Internetten. Er staat niet dat je NIET kunt Internetten. En als je terugschakelt op GPRS is dat dus niet snel....

09.06.2007 23:33 • CyBeR
Crisis. Gaan we weer.

"Een website ziet er niet uit via GPRS"
En weer hersendoodheid. GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA of zelfs gewoon 9600kbps GSM-DATA, dat doet allemaal NIETS aan hoe een website er uit ziet. Alleen aan hoe snel je 't ding voor je neus hebt staan. Waarbij HSDPA snel is, UMTS iets minder, dan EDGE, GPRS en aan het traagste eind met een wonderbaarlijke 9600bps is GSM-DATA.

En mijn commentaar op 't artikel is dat er een onwaarheid in staat: je kunt [b]wel degelijk[/] internetten op de iPhone zonder wifi. Dan gaat 't via je telecomabo (in de VS dus edge) en duurt 't wat langer. Dat is te vinden in alle op dit moment beschikbare documentatie [b]van Apple[/].

09.06.2007 23:34 • CyBeR
Oeps, teveel gewend aan tags kunnen afsluiten met alleen [/].

09.06.2007 23:36 • Robert
CyBeR, we kunnen hier nog wel een tijdje over doorgaan, maar feit blijft dat we voorlopig niets weten over een Europese iPhone en dat we in Nederland geen EDGE hebben. Je zou dan nog kunnen internetten via GPRS, wat natuurlijk belachelijk is op een 'revolutionaire' telefoon als de iPhone, en bovendien ondoenlijk als je volledige internetsites gaat bezoeken in die Safari-browser.

[i]Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 09.06.2007 23:42[/i]

09.06.2007 23:44 • CyBeR
Voor een telefoon als de iPhone met een fatsoenlijke browser is GPRS idd belachelijk, ben ik helemaal met je eens. Vandaar dat 'ie dus hier naar alle waarschijnlijkheid UMTS zal aankunnen, wat ook de vertraging in de europese en aziatische versies verklaart (in azie lopen ze voor een aardig deel weer met nog andere standaarden rond.)

Een andere beslissing dan UMTS (evt. met HSDPA) zou vrij dom zijn aan de kant van Apple. Maar goed 't is speculatie. Met een beetje geluk horen we er maandag wat over, maar ik denk dat dat pas later komt.

09.06.2007 23:49 • Max
Er staaaaaat toch niet dat je NIET kunt Iternetten, maar dat je niet SNEL kunt Internetten en dat klopt toch als je overschakelt op GPRS.

En hoe je het draait of keert, op een splinternieuwe gsm overschakelen op GPRS om te kunnen Internetten is debiel.

Je zeikt wel van alles af, maar je negeert ik weet niet hoeveel andere punten die worden aangedragen.

"Wil je snel internetten op de iPhone als er geen Wifi-hotspot in de buurt is? Vergeet het maar."

Leg het mij nu nog eens uit. Staat hier dat je niet kunt Internetten, of dat je niet SNEL kunt Internetten???

09.06.2007 23:52 • Robert
CyBeR, het zou mij niet verbazen als de iPhone ook in Europa alleen maar Edge zal ondersteunen. Er worden nog zoveel mobieltjes in Europa op de markt gebracht die alleen maar Edge ondersteunen. Dat de vertraging hiermee te maken heeft is pure speculatie. De PlayStation 3 van Sony had ook een enorme vertraging in Europa en dat had heel andere oorzaken (productie bijvoorbeeld).

Trouwens, AT&T, de enige telco in Amerika die de iPhone levert, biedt ook UMTS en HSDPA aan. In Amerika is er dan ook enorme kritiek op het feit dat de iPhone alleen maar Edge ondersteunt. Kennelijk trekt Apple zich hier dus weinig van aan.

[i]Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 09.06.2007 23:55[/i]

09.06.2007 23:54 • dyn
Het is aan te raden om de scans eens daadwerkelijk te lezen. Kijk ik naar de volgende: http://images.macrumors.com/article/iphoneman/iphone7-1.jpg
Dan zie ik daar toch echt staan dat EDGE en daarmee dus ook GPRS ondersteund wordt. Er staat weliswaar dat het EDGE van AT&T support maar dat is niet zo raar aangezien de iPhone door Apple en AT&T wordt uitgebracht met een AT&T abbo en deze scans uit de documentatie van AT&T komt (zie voettekst). Het is dan ook niet verwonderlijk dat je in je eigen documentatie het over je eigen netwerk hebt. Hel, het hebben over of de telefoons die je met jouw abbo verkoopt op het netwerk van de concurrent werkt is iets wat je dus absoluut niet doet. Je gaat je concurrentie niet een klant in de hand spelen. Daarnaast is AT&T simpelweg de grootste GSM netwerkaanbieder in de USA. De rest zit meer in de CDMA op een paar na die ook GSM doen. Het zal uiteindelijk wel gewoon werken met de rest hoewel ze dat begrijpelijkerwijs niet gaan vertellen in hun eigen documentatie

Die Safari browser is niet de full blown versie zoals we die op OS X kennen. Het is in staat om pagina's op de gewone manier voor een desktop machine te tonen maar het kan ze ook tonen zoals je dat op een mobiel apparaat gewend bent. Je hebt dus 2 modi zoals je dat op vrijwel ieder mobiel apparaat met internet mogelijkheid vandaag de dag hebt. Ik denk hierbij dan voornamelijk aan iets als Opera Mini die toch ook aardig gewone sites kan tonen. Het is dus ook maar net hoe je de boel instelt.

10.06.2007 00:01 • Robert
dyn, bedankt voor je reactie, maar niemand ontkent hier dat de iPhone EDGE ondersteunt.

Mensen, waar het hier nou eigenlijk vooral om gaat is dat er op basis van een niet 100% betrouwbare bron BEWEERD wordt dat de iPhone geen MMS ondersteunt en dat hij zeker geen 3G (UMTS/HSDPA) ondersteunt, wat enigszins lachwekkend is voor een 'revolutionaire' mobiele telefoon waarbij de nadruk zo gelegd wordt op de internetmogelijkheden.

10.06.2007 00:01 • Max
Ach, al stoppen ze er niets in. De Iphone zal alleen al vanwege de hype een succes worden en ook vanwege het feit dat het een Apple betreft. je kunt moeilijk stellen dat de Ipods zo goed zijn. Alles draait om zien en gezien worden. En als je iets technisch hoogstaands wilt hebben kun je beter wachten op de nieuwe gsm/pda's die eraan komen.

I rest my case, de stad wacht

10.06.2007 00:03 • Max
P.s.zouden ze op dit moment nog ergens op de wereld deze discussie voeren? ;-)

10.06.2007 00:09 • Robert
Max spreekt daar wijze woorden . Alhoewel het nog een beetje afwachten is of de iPhone zo'n groot succes zal worden. Als je de reacties op sites als engadget en gizmodo eens leest... die zijn niet echt positief. Maar ja, de iPhone is misschien vooral bedoeld voor een andere doelgroep: de massa .

De iPhone ondersteunt trouwens wel GPRS. Het was een stom foutje van mij om te stellen dat dat niet zo is (fouten maken is menselijk), maar ik heb het inmiddels gecorrigeerd. Maar dit doet nog steeds niks af aan het artikel, of er nou wel of geen GPRS op zit (waar hebben we het over!?).

[i]Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 10.06.2007 00:20[/i]

10.06.2007 00:18 • Max
Precies! 90% van alle mensen die bellen, gaan uit van 'model' dan wel 'kleur'. Mensen kijken ook naar ervaringen uit het verleden. "Ik wil nooit meer een Motorola!" zijn kreten die je vaak hoort. Aangezien de Iphone nieuw is, maar Apple wel een gevestigd merk is, zal het echt wel een succes worden. Al dan met of zonder zieltjes zoals wij die zeuren over UMTS e.d. wat procentueel gezien geen ene fluit uitmaakt in verkoopaantallen. De PR van Apple bepaalt meer het verkoopcijfer dan het wel of niet toepassen van UMTS e.d.

En nu ga ik echt naar de stad hoor!!! Ciao mensen!

10.06.2007 00:18 • dyn
@Robert: Zoals CyBeR al meldt is EDGE een opgedirkte GPRS connectie. Als je EDGE hebt, heb je GPRS. Als er in de documentatie staat dat men EDGE heeft dan is GPRS dus ook aanwezig.

Dat de iPhone geen 3G support heeft komt niet uit een onofficiele bron, dat komt uit een hele officiele bron: Steve Jobs, de CEO van Apple. Hij meldde dit al in de keynote op Macworld 2007. Niets nieuws dus. Voor GPS had je dat ook wel kunnen bedenken. Denk je eens in: Google Maps icm een ingebouwde GPS, dat zou toch wat zijn. Apple weet dat ook wel en zou dat ook flink hebben uitgebuit op hun keynote. Dat hebben ze niet gedaan dus het is niet zo raar dat het er niet in zit. Daarnaast is het ook niet bepaald Apple like om alles maar meteen vol te pakken met features. Men begint eerst rustig met een eenvoudig apparaat dat een groot gebruiksgemak heeft. Iets waar ze aardig meester in zijn geworden.

@Max: het is technisch bijzonder uitdagend om een apparaat eenvoudig voor gebruikers te maken. Veel mensen kiezen Apple producten niet omdat er zoveel op zit of omdat ze zo'n geweldige audio kwaliteit hebben maar omdat het gewoonweg werkt. Je hebt er niet echt een manual voor nodig om er mee aan de slag te moeten gaan, iets wat bij veel andere apparaten haast cruciaal is. De multitouchscreen en die hele integratie van apps met elkaar is anders een bijzonder technisch hoogstandje; niet bepaald gemakkelijk om te doen; alles wordt ontzettend complex.

De iPhone is dus beslist niet bedoeld voor de massa; de iPhone is bedoeld voor mensen die een simpel ding willen hebben die gewoonweg werkt. Ze willen niet klootviolen met een handleiding zoals bij de Nokia N95 (toch wel handig om te weten dat je de telefoon uit moet schuiven wil die GPS uberhaupt werken).

10.06.2007 00:22 • CyBeR
Robert, er is zeker kritiek op. Dat ontken ik niet Feit is wel dat 3G-dekking (iig van Cingular/ATT) in de VS niet erg goed is buiten de grote steden. Daarom hebben ze nu voor EDGE gekozen. Jobs heeft al aangegeven in z'n introductie dat er ook een 3G-model aan zou komen trouwens.

Dus: In de VS heeft Apple gekozen om samen te werken met Cingular. Waarom dat precies was zullen we nooit weten (er gaan geruchten dat ze eigenlijk met Verizon in zee wilden) maar dat is nou eenmaal zo. Cingular's EDGE netwerk heeft een beter bereik dan hun CDMA netwerk. OK, prima. Gebruiken we EDGE. 90% van de tijd (afgezien van reistijd) zit je binnen bereik van WiFi, dus da's acceptabel.

Nu dan Europa. Even er van uitgaande dat Apple hier ook zoveel mogelijk met een enkele telco wil doen, zijn de enige opties dus feitelijk Vodafone, T-Mobile, en in mindere mate Orange. Geen van allen doet in enige serieuze mate aan EDGE. Dat blijft beperkt tot een paar landen. EDGE is in de meeste europese landen wel beschikbaar, maar alleen door lokale telco's. UMTS aan de andere kant wordt door zowel Vodafone, T-Mobile als Orange in alle landen aangeboden, over het algemeen met een goede dekking ook nog.

Ik [i]denk[/] dus dat de europese iPhone een combo wordt zoals die al heel veel op de markt zijn: Quadband GSM/EDGE (die hardware zit er al in, dus waarom niet.) met UMTS (en mischien HSDPA).

't blijft een beetje theeblaadjes kijken en tharotkaarten lezen, maar als je een beetje nadenkt over wat 't beste is qua hoe je wilt dat 't apparaat verkoopt (zo goed mogelijk ) kom je eigenlijk daarop uit.

10.06.2007 00:24 • CyBeR
Kut, gaan we weer met die [/]. Ik kan die posts niet editen maar als iemand daar de juiste letter bij wil plaatsen dan zou dat op prijs gesteld worden :+

10.06.2007 00:28 • Max
Ach schei uit! Wie heeft er nu voor een Nokia of t.a.v. mp3; Creative een handleiding nodig? En hoe zit het dan met Itunes?? Dat loopt gemakkelijk zonder iets te downloaden op Windows. NOT! Dus wat jouw 'gemakkelijkheids-factor' betreft ben ik het niet met jou eens. Een creative pakt alles, een Ipod niet hoor.
En kan aan mij liggen, maar de Iphone is volgens mij wel voor de massa gemaakt. En onder de massa versta ik de jeugd en mensen tot 40.

10.06.2007 00:29 • Robert
dyn, ik zei niet dat het uit een onofficiële bron komt dat de iPhone geen 3G en GPS ondersteunt, dat sloeg alleen op het MMS-verhaal. Dat van 3G en GPS is inderdaad allang bekend en wist ik al vaanf het moment dat de iPhone voor het eerst aangekondigd werd.

En dat de iPhone GPRS ondersteunt erken ik ook, maar dat doet niets af aan het artikel.

10.06.2007 00:31 • Max
Hey Cyber, ben jij blind voor mijn vragen of erken je dat je even iets verkeerd hebt gelezen? Ik krijg namelijk totaal geen antwood op mijn vraag waar er staat dat je er niet mee kunt Internetten.. hehe

10.06.2007 00:31 • CyBeR
Een ander scenario trouwens, waar niet veel over nagedacht wordt omdat 't niet erg waarschijnlijk is, is dat de iPhone in europa op de 'normale' manier wordt aangeboden: niet aan een netwerk gebonden zoals in de VS. Dan heb je een hele andere set opties en is 't veel waarschijnlijker dat de iPhone idd EDGE-only wordt in de huidige versie.

En om heel eerlijk te zijn maakt me dat nog niet eens zo heel veel uit dan. Een iPhone in het eerdere scenario zal waarschijnlijk ook een abo hebben met ofwel onbeperkt ofwel een flinke hoeveelheid data, tegen een redelijke prijs. Dat is in dit scenario niet zo, en dan betaal je je dus blauw voor mobiel internet. Door de snelheid te beperken tot GPRS (max ongeveer 56kbit) beperk je ook de pijn in je portemonnaie omdat 't dan opeens lastig is om boven de 'onbeperkte' (KUCH!) limiet uit te komen van je data abo. (T-Mobile heeft die niet, maar die limiteren zelfs HSDPA verbindingen tot 64kbit tenzij je extra betaalt).

10.06.2007 00:33 • CyBeR
Max: je hebt een punt. Ligt er aan hoe je wat er staat opvat. Jij anders dan ik, kan gebeuren

10.06.2007 00:37 • Max
Jij dacht snel, als in: even snel Internetten op mijn Iphone. Maar dat zou natuurlijk niet relevant zijn in/voor dat artikel he

Overigens, het feit dat je er na 3 a 4 keer vragen pas op reageert zegt voor mij genoeg hoor

Maargoed je mag op mijn feestje komen hoor als ik jarg ben!! Jullie allemaal wel trouwens :mrgreen:


10.06.2007 00:44 • Robert
Oké, we zullen wel zien of de iPhone nou wel of niet UMTS gaat krijgen in Europa. Mocht het wel zo zijn dan zal ik uiteraard niet schromen dat te melden .

Het is trouwens zwaar overdreven dat je 90% van je tijd de beschikking hebt over Wifi. Ik in elk geval niet en ik denk iedereen die ik ken ook niet en het lijkt me sterk dat dat in Amerika anders is. Lang niet iedereen heeft een Wifi-netwerk thuis en op het werk heeft denk ik ook 90% van de werknemers geen beschikking over een (toegankelijk) Wifi-netwerk. En in het openbaar vervoer dus voorlopig ook niet. Maar goed, het kan wel eens kloppen dat Apple UMTS aan de iPhone gaat toevoegen, dat heb ik ook nooit ontkend.

10.06.2007 00:51 • Hoi
Ik denk ook dat het voor de massa, simpelweg omdat de massa van Appla houd.
Maar daarbij moet wel gezegd worden zoals cyber al zei, dat de iPods relatief makkelijk te bedienen zijn voor degene zonder ervaring. MAAAR er zijn ook vele andere apparaten dezelfde feature.

Maarja, ik denk dat robert( die zal wel bij een telecombedrijf ofzo werken) hier meer verstand van heeft dan ik, maar toch: naar mijn idee zijn de internet en televisie mogelijkheden op een mobiel in Nederland( dan wel europe) van een dermate kleine hoeveelheid, dat die dingen denk ik hartstikke overbodig zijn.
Voor zover ik weet zijn die dingen alleen in Azie en in de grote steden in de rest van de wereld( jaja, i love amsterdam, maar amsterdam is dus totaal niet groot) echt goed bruikbaar.

Right?

Maar goed, daarnaast verbaasd het mij enigszins dat er geen mem.cardslot erin is ingebouwd, echt belachelijk. Maar anderzijds ook weer niet, aangezien Apple alleen 'home-made' producten bij hun eigen producten wil betrekken( een Apple SD-card misschien xD?)

10.06.2007 00:52 • dyn
@Max: de meeste mensen hebben helaas nog wel een manual nodig. Met name over hoe ze muziek naar hun MP3 speler krijgen maar ook hoe bepaalde features op hun telefoon werken. Mijn Nokia N95 geeft heel mooi na een gesprek de gespreksduur weer maar wat als je dat op een later tijdstip wil zien? Het staat overigens niet in de handleiding vermeldt. Ik heb het domweg kunnen vinden omdat iemand op internet het wel wist. Het staat opzich nog wel op een logische plek maar die telefoon heeft weer zoveel dingen aan boord dat ik me voor kan stellen dat mensen erin verdwalen. De GPS moet je echt de handleiding voor hebben doorgenomen. Je ziet niet dat je de telefoon moet uitschuiven en er is ook geen enkele aanwijzing dat je dat zou moeten doen. Logisch is het ook niet. Als je de handleiding dan leest en ziet dat de GPS antenne onder het toetsenbord zit terwijl de rest van de GPS apparatuur het bovenin heeft zitten dan zie je ook dat het toch allemaal niet bepaald logisch is. Ik kan je zo nog tig andere dingen van diverse andere apparaten opsommen waarbij userfriendliness toch echt ver te zoeken is en je niet buiten de handleiding kunt.

Als ik het er met anderen over heb wat die N95 kan dan kijkt men mij nogal raar aan en hebben ze niet zoveel idee wat het allemaal is. Je overschat de gemiddelde persoon enorm en dat is al een understatement. Mensen zijn echt niet intelligent als het op techniek aankomt.

Overigens heb je met Windows er zelf voor gekozen dat je een OS hebt waarbij je continu programmatuur moet downloaden van diverse plekken. Dat is nou eenmaal inherent aan Windows. Bij Linux ben je veel sneller klaar netzoals bij MacOS X.
Als je kijkt naar de software van Creative dan is iTunes gewoon een verademing ondanks dat het traag is op Windows. Ik heb veel instabiele systemen gezien wanneer er ook maar iets van Creative software aanwezig was op de computer. Als je een zoekactie doet zul je ook heel veel problemen met Creative spul tegenkomen. Overigens geldt voor alle MP3 spelers dat je wel iets moet downloaden of moet installeren. Dat is niet alleen voorbehouden aan iTunes en zit hem echt puur in het feit dat je Windows draait. Gebruik je iets van Linux of MacOS X dan werken dingen veelal gewoon meteen zonder wat te doen...ook met een iPod
Een Creative pakt niet alles. Probeer maar eens wat ogg files af te spelen of theora spul en op een MP3 speler kun je weer geen films afspelen, etc. Wat afspeel mogelijkheden betreft zijn de huidige MP3 spelers aan elkaar gewaagd: de een kan echt niet meer dan de ander, het zit hem puur in hoe je het apparaat bediend.

Als jij onder massa een bepaalde leeftijdsgroep verstaat dan is een woordenboek aan te raden. Met massa duidt je de grote groep mensen aan en dat hoeft niet per definitie een leeftijdsgroep te zijn. Een synoniem voor massa is merendeel en heeft dan ook met aantallen te maken. Op dit moment wil die massa een ding dat goedkoop is en dat is de iPhone niet. Hoe gebruiksvriendelijk het ding ook moge zijn, men gaat liever voor een goedkoop ding waarbij een handleiding onmisbaar is. Op dit moment wordt de massa dus gedreven door de prijs, niet door andere zaken.

10.06.2007 01:01 • CyBeR
Max: dat is idd hoe ik 't interpreteerde.

Robert: hoewel 90% mischien een tikje aan de hoge kant is moet je de marktpenetratie van wifi niet onderschatten. Ik kan 't op kantoor zelfs niet eens fatsoenlijk gebruiken omdat er rustig 20 andere netwerken doorheen storen. (Nadeel van een kantoorpand met meerdere bedrijven).

Hoi: memcard slot is niet echt nuttig vind ik. Het ding heeft zelf al minimaal 4GB ingebouwd. De enige reden dat er memory card sloten in telefoons zitten is omdat ze zelf weinig geheugen hebben. Ik heb ook een telefoon met een RS-MMC slot, en die gaat er nooit uit. Zit er eigenlijk alleen maar in omdat 'ie zelf maar 11MiB ingebouwd heeft.

10.06.2007 01:02 • Hoi
Uhm dyn, er zijn zeker genoeg spelers waar je geen software voor nodig hebt.
Just the plain drag and drop.
En dat is pas een verademing. Ik heb een tijdje met iTunes gewerkt en ik kon er gewoon niet tegen, verschrikkelijk.
Daarnaast is het verschil niet in de bediening( ja toch wel, maar in mindere mate). Vergelijk de iPod met andere je mist vele functies bij de ipod zoals( al dan niet overbodig voor de één, zoals eerder al MMS volgens cyber dacht ik overbodig was, maar robert daar weer anders op reageerde) USB-host, fm-radio, uitgebreidere codec support( flac? ogg? wma?). En uiteraard doet de geluidskwaliteit bij de critici onder ons te wensen over.

Maar dit is niet on-topic.

10.06.2007 01:08 • Max
Bla bla bla, noem mij een gsm/pda die wel voor de massa is gemaakt dan? In mijn optiek bestaat die dan niet. Omdat geen enkel toestel voor zowel 12 als 70 jarigen wordt gemaakt. Dus uitgaande van jouw stelling dat de massa iedereen is, betwijfel ik of je mij een toetsel kunt noemen.

Als ik een Creative neem, kan ik op elke gangbare computer een mp3-file erop knallen. Ik heb slechts een kabeltje nodig. Met een Ipod kan dat dus niet. Waar ben je dan met je gebruiksgemak?? En als Itunes jou dan beter bevalt, is dat prima, maar als ik iets extra moet downloaden om mijn mp3-speler aan de gang te krijgen vind ik dat minder gruiksgemak dan dat ik niets moet installeren en alsnog een mp3 erop kan knallen.

Overigens wijsneus, laat ik nu toevallig even het woord 'massa' hebben opgezocht. Want jij stelt wel zo hard dat ik niet weet wat dat betekent, maar volgens mij heb ik dat toch juist.

mas·sa (de ~)
1 grote hoeveelheid => hoop
2 een grote groep mensen, de grote hoop, de meute => menigte
3 ongevormde hoeveelheid van een stof
4 [nat.] grootheid die de hoeveelheid stof die enig lichaam bevat, aangeeft
5 [techn.] geleidende eenheid als stroomgeleider

Bron: www.vandale.nl

Ofwel, een grote groep, dus laten we stellen het middensegment, de Jan-modaal en dat is dus niet iemand die buiten de groepen 'jeugd' of mensen tot 40 jaar vallen.

10.06.2007 01:10 • Max
Precies, Ipod is voor mij sowieso al ruk, omdat ze er geen fm-radio op hebben zitten. Hoezo nu music-player????

En dat per se Itunes bevalt mij ook totaal niet! Dat ze mooi zij is een tweede!

10.06.2007 01:16 • Robert
dyn, ik ben het op bepaalde punten niet met je eens. Allereerst klopt het al jaren niet meer dat de massa voor goedkoop gaat. De massa heeft tegenwoordig geld over voor mooie spullen, zeker in Nederland. Kijk maar hoeveel iPods en iPoid-accessoires er verkocht worden, die zijn ook niet bepaald goedkoop. Ik heb eens een presentatie van het GfK bijgewoond en je moet echt de aantallen eens zien van dure apparaten die worden verkocht in Nederland, het zal je verbazen. Je kunt dus niet zeggen dat de massa niet voor de iPhone zal kiezen vanwege de prijs.

Ook ben ik het niet eens met je verhaal over Creative. Ik weet echt niet waar dit vandaan komt, want ik vind de software van Creative juist erg handig en heb er nog nooit problemen mee gehad. Het werkt perfect zelfs. Ik heb ook een iPod nano en heb een keer iTunes gebruikt en dat vond ik pas een ramp. Zo traag als de pest. En dan heb je ook nog het gezeik met iTunes dat je slechts met 1 pc kunt werken en dat je niet gewoon een paar losse muziekbestanden erop kunt zetten. Waardeloos. En het is juist de iPod die weinig bestandsformaten aankan. Probeer maar eens, ogg, flac, of wma op een iPod af te spelen. En dan hebben we het nog niet eens over die vreselijke beveiligingstoestanden bij de iTunes-muziek. Lekker gebruiksvriendelijk.
Overigens zijn er ook zat mp3-spelers waar je helemaal niets voor hoeft te installeren. Ik heb er zelf een paar en ook Sony begint door te krijgen dat dit handig is.

10.06.2007 01:17 • CyBeR
Je kunt bij je iPod (behalve shuffle) prima een remote kopen met FM radio erin. (http://www.apple.com/ipod/accessories.html)

Overigens qua de benodigdheid van iTunes: dat heeft een aantal redenen, waarvan een aantal technisch van aard (op een apparaat met 80GB aan opslag wil je niet gewoon een grote dir met losse MP3 files hebben, dat is te langzaam) en een aantal met marketing (iTunes Store e.d.)

Ik vind zelf iTunes een absoluut briljant programma voor m'n muziekcollectie. Maar ik ben een Mac-gebruiker. Je zult zien dat de meeste Mac-gebruikers vol lof zijn voor iTunes. Onder Windows zijn vooral de meer tech-savvy gebruikers er niet tevreden over omdat die al zelf hun library manageden en dat niet over willen laten aan iTunes, terwijl iTunes nu juist ontworpen is om die taak van je over te nemen.




10.06.2007 01:21 • CyBeR
Toegegeven, iTunes performance op windows kan beter. In MacOS bestaat dat probleem echter niet.

DRM wordt aan gewerkt. In de iTunes store is het nu al mogelijk muziek van EMI labels zonder DRM te krijgen. Het eerste schaap is over de dam, nu de rest van de kudde nog. (iTS is de eerste die EMI muziek zonder DRM verkoopt, andere winkels zijn er nog mee bezig. Deze files kun je op alle apparaten afspelen die AAC ondersteunen.)

Je kunt trouwens best losse muziekbestanden op je iPod (en later iPhone ) zetten. Maar dan niet meer synchroniseren met je Library. Die twee functies sluiten elkaar intrinsiek uit, dus het is het één of het ander. 't moet alleen wel via iTunes.

10.06.2007 01:23 • Hoi
Ja ho eens, niet eerlijk, een pro-apple. Meestal houden we het hier één richtings verkeer en dat is anti-apple :mrgreen: .

Maar dat is nou juist het punt cyber. Wie wie f* wil nou een los stuck prul kopen om radio te luisteren, welke onbenul gaat nou overal een remote meenemen? Terwijl andere veel betere die gewoon geintegreerd hebben. Onlogisch.

En ik werk met een drag and drop apparaat( kan ook met software, nou DAT is pas gebruiksvriendelijk jongens!) met een cap. van 20GB.
Gewoon niet te lui zijn en folders maken. Beetje ordenen en op alfabetische volgorde is standaard sinds 1990.

En waarom ik niet wil de iTunes het gaat ordenen? Omdat dat domme programma er een flinke puinzooi van maak waar ik totaal niet van gediend ben.

10.06.2007 01:24 • Robert
CyBer, ik werk op een bedrijvenpark in Rotterdam en daar vind ik maar 1 Wifi-netwerk, die van het bedrijf waar ik werk. Bovendien kun je wel veel netwerken vinden, maar die zijn meestel (zeker in bedrijfsomgevingen) goed beveiligd. Ik heb ook in Den Haag gewerkt en ook daar vond ik maar 1 netwerk (het bedrijf waar ik destijds werkte). Ik heb toevallig eens vanuit de stoptrein van Amsterdam naar Rotterdam gekeken of ik Wifi-toegang kon krijgen in de steden en dorpen waar ik doorheen reed. Het lukte nergens. Als ik eens een paar netwerken vond, waren ze beveiligd. En er zijn ook niet echt veel betaalde Wifi-hotspots waar je kunt internetten. Je zal dus of naar een McDonalds, hotel of een station of zoiets moeten, of toevallig ergens een onbeveiligd netwerk moeten tegenkomen wil je onderweg gebruikmaken van je Wifi. Niet echt handig dus.

10.06.2007 01:27 • Hoi
Op je bericht van 01.21 cyber.
Ja gaan we weer, alleen de fabrikanten die wanhopig zijn proppen AAC in hun apparaat. Met daarnaast Appla als toonaangever( duh, hun eigen ontwerp).

Daarnaast is het ook belachelijk van iets waarvan ik niet wist, maar wat je zelf noemt: het uitsluiten van de functies drag and drop en sync. met library. Is dat nou afzetterij?

Ook is het ook wel flink 'Apple' om muziek te verkopen die alleen afspeelbaar zijn via iTunes en de iPods. Nou dat is geen afzetterij, maar gewoon je klanten flink in de kont nemen!

10.06.2007 01:29 • Robert
En trouwens, zei Jobs niet dat de iPhone de beste iPod tot nu toe is? Ik vind 4GB/8GB veel te weinig voor mijn muziekspeler. Daar kan ik lang niet al mijn muziek op kwijt. Waardeloze muziekspeler dus in mijn geval. Had er nou een SDHC-slot op gezeten, zodat je er nog een 8GB-kaartje in had kunnen stoppen, dan had dàt in elk geval een ander verhaal geweest.

10.06.2007 01:45 • Max
Tja wat moet je ermee he... Alle producten van Apple zien er zo sexy uit, maar ze zijn zo ruk qua software e.d. Ik vind een MacBook Pro er qua design en degelijkheid echt prima uitzien, maar ik wil niet vastzitten aan die software. Gelukkig komt mettertijd een MacBook met windows. Geeft te kennen overigens.

P.s. wil jij een Ipod met zo'n kabeltje met fm-radio erin en DAN nog eens je eigen oordopjes (kabeltje) daar weer in doen? Je hebt 3 meter snoer onderhand.

Ik heb mijn Ipod en Creative weggedaan en plaats mijn troep op een Micro SD kaartje van 2 gig en dat is voor mij genoeg en ideaal.

10.06.2007 01:52 • CyBeR
Bij de Radio remote zitten oordopjes met een korter snoer. En ik heb zelf Sennheiser MX450RC dopjes met een zelfde lengte (ongeveer 30cm). Die zijn speciaal gemaakt om gebruikt te worden met remotes. Dit probleem bestond namelijk al langer en is al opgelost ;)

Ik werd overigens net gewezen op dit artikel: http://www.codinghorror.com/blog/archives/000880.html

Lees dat eens door en zie waarom Apple 't zo goed doet in de markt met iPod, en waarom iPhone 't ook zo goed gaat doen. Zelfs met alle 'terkortkomingen'. Managementsamenvatting: wat een apparaat te bieden heeft en wat mensen met dat apparaat doen zijn compleet verschillende dingen.

Robert: ik werk in het centrum van amsterdam. Daar pik ik echt ongeloveloos veel netwerken op. Mischien heb jij minder goed bereik dan ik. Ik heb eens een keer een scan gedraaid met akismet in de trein tussen Haarlem en Amsterdam met een MacBook (die uitstekend wireless bereik hebben): hij vond 286 netwerken.

10.06.2007 01:54 • Maxie
hey Robert, activeer mijn account even aub

Een off-topic onderwerp (zeg maar als dit niet mag), maar ik zoek een nieuwe gsm/pda, iemand een suggestie??

10.06.2007 03:18 • alter3go
hey cyber jij schijnt wel veel van dit speeltje af te weten, (No one-touch dialing (two touches at a minimum) )
lijkt jouw dit niet enorm onhandig werken? en ik vind het ook opmerkelijk dat apple zoveel oude technologie gebruikt bij een telefoon die alle andere telefoons overbodig moet maken. om maar te zwijgen over die camera.

[i]Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 10.06.2007 03:19[/i]

10.06.2007 08:08 • AK.
En uit eindelijk heeft Robert gelijk...

10.06.2007 09:19 • Hoi
Mja, waarschijnlijk word de iPhone een nog slechtere iPod

10.06.2007 09:55 • lau
iphone in Europa wordt 3G, heeft Jobs gezegd in Keynote (ze zouden gek zij om dat niet te doen, EDGE is niks in Europa, alleen standaard in VS!!). Welke mobiel beschikt uberhaupt over 4Gb of 8 Gb. Inderdaad geen 1. (dus niet over zaniken).
Bovendien moet Robert zich eerst eens verdiepen in het product, alvorens hij er iets over wil schrijven. Dat heeft hij echt niet gedaan. Ervaring met Apple/Mac opdoen zou hem ook geen kwaad doen. Zijn stuk is duidelijjk geschreven door iemand die nog nooit met de producten van Apple heeft gewerkt. Hij spreekt zichzelf tegen en weet jammer genoeg niet weet waar hij het over heeft.

10.06.2007 10:17 • Hoi
Ik zal je zeggen jongen, ik heb er wel mee gewerkt met zowel hun comp. en notes als hun iPod en ze blijven maar van magere kwaliteit. Je hoeft er ook geen ervaring mee te hebben, want dat wil je gewoon niet. Stink apparaten.

En lau, het gaat niet alleen om de mobiel, Jobs heeft toch gezegd dat het een nieuw soort iPod (o.a.) word? nou dan is 4Gb( en 8 in mindere mate) toch wel te weinig, stel daar hun prijs bij naast en je komt op een nare conclusie dat je wss niet waar voor je geld krijgt

10.06.2007 10:50 • lau
Dan verschillen we van mening. Ik vind mac os x een fantastisch os, de ipod is een perfect uigedachte mp3 speler. Magere kwaliteit is echt niet terecht.
Nee, de iphone is gebracht als mobile device met ipod functionaliteit. 4gb fo 8 voor een mobiel is nog niet bij een ander mobiel gezien. VS houdt er een andere prijsstelsel/contractstelsel er op na, dus we weten nog niet hoeveel hij hier gaat kosten.
Apple brengt gewoon een prachtig multi touch device, wat nog niet eerder is gezien. Het enige belang is dat ze 3G gaan brengen voor Europa. De rest vind ik top

10.06.2007 11:59 • Robert
lau, zeggen dat ik me niet in het product verdiept heb is onzin, als je kijkt wat ik al eerder allemaal over de iPhone heb geschreven: [url]http://www.gadgetzone.nl/ss.php?query=iphone[/url]. Verder zeg ik niks negatiefs over andere Apple-producten in het hele stuk. Ik heb ook niks tegen Apple en geloof ook best dat een Mac fijner werkt dan een pc. Je moet geen dingen door elkaar gaan halen hier.

Verder zit ik ook niks negatiefs over de iPhone te [i]verzinnen[/i], ik noem slechts wat feitjes die aan het licht zijn gekomen. Dat de iPhone ook veel goede dingen heeft, zoals het ongetwijfeld fantastische gebruiksgemak en de schitterende interface, dat zal ik nooit ontkennen. Het gaat erom dat het toestel wel degelijk wat gebreken heeft, volgens de informatie die er tot nu toe over is dan. Die mogen toch best genoemd worden voor de mensen die het willen weten? En als er een Europese versie komt met UMTS, dan wordt het een iets ander verhaal.

Trouwens, 4 of 8GB is wel degelijk al bij andere mobieltjes gezien, bij [URL=http://www.gadgetzone.nl/nieuws.php?id=1795]Sony Ericcson[/URL] (feb 2006) en bij [URL=http://www.gadgetzone.nl/nieuws.php?id=2713]Nokia[/URL] (sep 2006). Allang zelfs, niets nieuws dus (je moet je eens beter verdiepen in de materie voordat je ergens over schrijft). En dan laten we voor het gemak maar even buiten beschouwing de vele mobieltjes waar je geheugenkaartjes in kunt stoppen met 4 of 8GB.

[i]Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 10.06.2007 12:15[/i]

10.06.2007 12:36 • Hoi
Mee eens, zijn vast wel goede punten, maar de punten waar ik op let zijn in mijn ogen onvoldoende uitgewerkt.

Daarnaast is de iPod wel degelijk van een magere kwaliteit als je kijkt naar wat er op dit moment op de markt is.
Goede apparaten, ja, topkwaliteit, nee totaal niet

10.06.2007 12:43 • lau
Robert, dan moet je je verhaal op een objectievere manier brengen. Dat gprs verhaal wat je verkondigt klopt gewoon niet en dat vind ik een grote misser voor iemand die het product heeft onderzocht (...)
En de Iphone is de beste Ipod - heeft Jobs gezegd. Hij bedoelt qua interface, (nog) niet qua opslagcapaciteit, maar dat zeg jij er niet bij.
4 of 8 gb is inderdaad alweer achterhaald, maar goed ik schrijf ook geen stukken op internet, jij wel.

10.06.2007 13:04 • jeroen
ik had gewoon meer van de iphone verwacht en dat zullen er meerdere met mij eens zijn. want zo super is de iphone niet

10.06.2007 13:36 • Robert
lau, dat gprs-verhaal klopt inderdaad niet, dat heb ik ook allang gecorrigeerd en staat dus niet meer in het artikel, het was een beetje slordig van me maar je moet daar niet langer over doorgaan. En zo'n grote misser is het nou ook weer niet. Het blijft een slecht verhaal dat een revolutionaire iPhone geen 3G ondersteunt en dat je aangewezen bent op iets treurigs als GPRS (of het iets minder treurige EDGE in Amerika) als er geen Wifi in de buurt is. Maar goed, misschien wordt het in Europa wel heel anders, hoewel tegen de tijd dat 'ie hier uitkomt dingen als UMTS/HSDPA en GPS waarschijnlijk al heel normaal zijn op mobieltjes.

Jij bent hoogstwaarschijnlijk een Apple-fan en kijkt ook niet door een objectieve bril. Niemand zou anders een product zo verdedigen. Ik heb ook al meerdere malen objectief beschreven wat Steve Jobs over de iPhone heeft gezegd en hoe goed de interface waarschijnlijk zal zijn. Je moet niet gaan oordelen op dit ene artikel, waar overigens ook in staat dat de iPhone vernieuwend is dankzij het multi-touch touchscreen, de Safari-webbrowser en zijn flitsende gebruikersinterface. Dat is misschien niet helemaal compleet, maar als je je Apple-bril eens afgezet had, had je dat misschien niet over het hoofd gezien.

[i]Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 10.06.2007 13:38[/i]

10.06.2007 13:44 • Hoi
Meeste Apple fanboys weten sowieso niet wat voor moois en goeds er om hun heen nog te krijgen is.
't Is altijd van: "Wow! een nieuw apparaat van Apple! Man die moet ik kopen!", (iemand anders) "Waarom? er zijn toch veel goedkopere en betere dingen dan alleen Apple?", "Ben je gek ofzo? Er is echt niks beters dan de iPod op de markt! Misschien koop ik ook nog wel zo'n [b]ultra strakke[/b] iBook, of Macbook! Ik bedoel, die zijn zo moo!", "ja ze zijn mooi, maar de specs zijn ook wel niet echt overdonderend toch?", "wat nou?! 't Is gewoon de beste!"

Zoiets bedoel ik nou, klein wereldbeeld( wss is mijn beeld over dat soort mensen nog kleiner, maargoed, dit soort dingen moet ik er soms even uitgooien)

10.06.2007 14:03 • CyBeR
alter3go: denk er eens over na, hoe vaak kies je met een enkele druk op de knop een nummer uit? Ik nooit. En ik ken ook niemand die dat doet. Niet met oude telefoons (a la nokia 3310 e.d.) en ook niet met moderne (met symbian en alles.) Sowieso moet ik altijd eerst m'n keypad unlocken. Daarna is 't nog steeds minimaal twee voor mij: groene telefoontje om in m'n 'recent calls' lijst uit te komen, en dan nog een keer om de vorige persoon die ik gebeld heb nog een keer te bellen. Als de keypad dus al geunlocked was, is dat dus twee keer. Bij de iPhone, er ook even van uitgaande dat je 'm niet gelocked had, kom je nadat je op 'phone' drukt bij je favourites uit, waar je direct iemand uit kunt kiezen. (Dus main menu, druk op phone -> favourites, druk op persoon -> telefoon belt.)

Dit is dus een praktijkvoorbeeld voor iemand met een gemiddelde telefoon (geeneens een smartphone). Ik kan wel nummers toewijzen aan m'n touchpad, maar dat heb ik niet. Ik vind dat namelijk lastig omdat ik dan moet onthouden wie onder welke knop zit, terwijl ik liever gewoon direct de naam in beeld zie. In plaats daarvan heb ik dus functies aan de toetsen toegewezen, waar ik er maar twee of drie ooit van gebruik (irDA aan/uitzetten, BT aan/uitzetten, wekker instellingen.) Gelukkig bel ik maar een beperkt aantal mensen heel vaak, dus die staan vaak in m'n 'recent calls' lijst. Die kunnen met een iPhone dus naar m'n favorites lijst, iets wat in m'n huidige telefoon ontbreekt.

Deze fout wordt heel vaak gemaakt door heel veel mensen die Apple producten bekritiseren: ze vergelijken meteen de hardware met producten die er al zijn. Daarbij wordt vergeten dat Apple primair een softwarebedrijf is dat alleen toevallig z'n eigen hardware maakt. Het gaat bij Apple juist om de software die 't allemaal laat werken, en bij Apple zijn ze erg goed in 't maken van software die intuitief en goed werkt, en er daarbij nog mooi uit ziet ook.

De hardware en wat 't kan is van ondergeschikt belang, aangezien 90% van de mensen maar 10% van alle features van een telefoon gebruikt. Jammer voor die 10% mensen die meer features gebruiken, maar het apparaat is dan gewoon niet voor hun. Gek genoeg ken ik heel erg veel mensen met een telefoon En eigenlijk doet minder dan een op de tien mensen meer met z'n telefoon dan bellen, sms'en, foto's maken en af en toe een spelletje als ze verveeld zijn. Hier en daar gebruiken mensen een third-party app als ze een symbian phone hebben, de populairste is met een flinke voorsprong TomTom.

de iPhone voorziet voor zover nu bekend 95% in het 'normale' gebruik van een telefoon (ik weet nog niet van spelletjes), en voegt daar nog wat aan toe in de vorm van fatsoenlijk bruikbaar internet en een fatsoenlijk bruikbare MP3-speler. (Om weer even naar mezelf te kijken: mijn gemiddelde telefoon heeft een mp3/aac speler aan boord. Mag je nu eens raden hoevaak ik die gebruikt heb.)

Maar goed: morgen horen we meer. GPS en 3G zal er niet in zitten (dat zou bij de FCC gemeld moeten worden) maar ik ga er eigenlijk van uit dat er nog wel wat goodies toegevoegd zijn. Het zou me bijvoorbeeld niets verbazen als de google maps app wel met een externe GPS muis zou werken zoals die van TomTom. (Dat is geen voorspelling.)

10.06.2007 14:59 • Hoi
Wat mij niks zal verbazen is dat die klooijo's je weer tonnen laat betalen voor al die accesoires die je nodig hebt, aka fm-transmittor :mrgreen: .
Of extra services om überhaupt gebruik te maken van de meest gebruikte functies

10.06.2007 17:36 • dyn
Even 1 ding vooraf: heel veel dingen die ik hier lees hebben als oorzaak het Windows besturingssysteem dat in de weg gaat zitten. Een ander deel wordt veroorzaakt door een onjuist vooroordeel die men hier heeft over Apple. Apple maakt producten die bedoeld zijn om gemakkelijk te gebruiken zonder poespas. Ze maken beslist geen producten voor de looks. Iedereen die daadwerkelijk met een Apple product heeft gewerkt ziet dat ook in; de rest niet. Met name mensen die roepen dat een gewone comp betere specs heeft weten niet bepaald waar ze het over hebben. Meestal zijn dat van die jongelui die een strakke plasser krijgen als de getalletjes hoger zijn dan bij de rest. Jammer genoeg voor hun geldt nog altijd dat het gaat om wat je er mee kunt doen en niet de getalletjes zelf. Als ik een Windows machine zou moeten inzetten voor echt diehard netwerkbeheer dan zou ik helemaal gek worden. Ik mis dingen als de commandline, dig, host, trace route, iptraf, tcpdump, kismac, etc. etc. Een aantal zijn nog wel beschikbaar voor het Windows platform maar je moet niet zien hoe... Tevens kan ik de tools niet combineren omdat Windows geen scripting heeft die daarmee overweg kan, dat moet ik er eerst op klussen. Dan kan ik nog wel zo'n kickass aan specs hebben maar zolang er Windows op staat heb ik er bar weinig aan en kan ik die specs ook amper benutten. Een Mac biedt mij deze tools wel netzoals Linux dat ook doet. Met die 2 kan ik dus wel de specs ten volste benutten. Overigens zijn UNIX/Linux systemen sowieso al in het voordeel wanneer je meer dan 1 ding tegelijk doet aangezien zij van meet af aan hiervoor zijn ontworpen. Bij Windows hebben ze dat zo ergens rond 2000/XP bedacht om dat maar eens te gaan doen. Ze hebben hiervoor hun systeem moeten aanpassen waardoor je dus halfbakken oplossingen krijgt. Werkbaar? Misschien.

Daarnaast schijnen mensen hier totaal geen besef te hebben wat design inhoudt. Design is absoluut niet een mooi uiterlijk, design is namelijk een apparaat die je op kunt pakken en waarmee je aan de slag kunt zonder dat je iets hoeft te doen aan het lezen van een manual, het installeren of opzetten van software, etc.

Een andere misinterpretatie die je hier ziet is hoe men de iPod ziet. Ook hier geldt dat een beetje research al voldoende was geweest. De iPod is de hardwarematige verlenging van je muziekbieb (welke uiteraard de eigen iTunes is van Apple). Je pakt je device synchroniseert die met je library en je kunt hem overal meenemen. Je hoeft nu dus niet meer een complete computer mee te slepen. Overigens kun je er ook voor kiezen om de iPod handmatig te beheren waardoor je dus liedjes heen en weer kunt slepen.

Over de iPhone wordt hier ook een enorme fout gemaakt: men kijkt totaal niet naar de markt waarop het apparaat dat op 29 juni uitkomt en waar de huidige geruchten over gaan op gericht is: de markt in de USA! Deze telco markt is totaal anders dan hier in de EU. AT&T heeft Cingular overgekocht en Cingular is 1 van de weinigen die een GSM netwerk hebben. De USA telco markt is overwegend CDMA. Probleem is alleen dat telco's hoofdzakelijk telefoons uit willen brengen met hun branding en hun aangepaste software voor de diensten die zij aanbieden. Palm heeft met hun Treo hier ook enorm veel moeite mee gehad. Het probleem van de branding en eigen software zit hem in de stabiliteit: apparaten functioneren niet meer naar behoren en je moet je als hardware fabrikanten ineens gaan richten op diverse telco's en voor iedere telco een apparaat gaan ontwerpen en supporten. Een enorme kostenpost. De branding en de kostenpost waren een aantal zaken welke Apple beslist geen optie vond. Cingular was toen de enige die daadwerkelijk zonder de branding en de software wilde doen en daarom is er voor hun gekozen. Dat is nu dus AT&T geworden (leuk aangezien dit nou juist van AT&T werd afgesplitst vanwege monopoliemisbruik). De GSM netwerken in de USA bieden geen 3G technieken; meer dan GPRS kom je er niet bepaald. De CDMA netwerken bieden al wat meer maar wat ze daarvoor vragen is pas echt buitensporig. Je zit al snel aan een data abonnement van tussen de 50 en 100 dollar per maand. Zoiets zou hier in Nederland 9,50 euro per maand kosten. Zoals je ziet een compleet andere markt. Hetzelfde geldt ook voor de toestelprijzen die gehanteerd worden en zoals ik al eerder vertelde de wijze waarop telco's met telefoons omgaan. Unbranded en unlocked is daar vrij moeilijk aan te komen. Dat er op het huidige toestel dat op 29 juni in de USA uitkomt geen 3G zit is dus volkomen normaal; ze hebben daar amper 3G.

Over de iPod: dingen als flac en ogg zijn vrijwel op geen enkele mp3 speler te vinden; het is allemaal hoofdzakelijk mp3 en wma. De iPod kan deze formaten naast aac en aac plus drm prima afspelen. De iTunes Music Store voorziet vandaag de dag niet alleen meer aac met drm zoals CyBeR al meldde maar ook zonder drm. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een audio cd te branden en deze weer te rippen zodat je ook bestanden zonder drm hebt. Iets wat anderen die ook drm toepassen niet bieden. Zo slecht is die music store dus niet. De iPod is oorspronkelijk ook hoofdzakelijk voor de Mac bedoeld geweest en daarop zit nou eenmaal iTunes . Dat is later naar Windows toegebracht. Mac mensen hoeven dus helemaal niets te downloaden, Windows mensen wel. Daarover kun je dus twisten.
Radio op je iPod is ook niet echt nuttig; mensen kopen dat soort dingen omdat ze dan onderweg naar hun eigen muziek kunnen luister; hun eigen mp3'tjes. Als ze een radio hadden gewild dan hadden ze wel een FM-tunertje gekocht. Er is echter een kleine groep mensen die dat wel willen en voor hun zijn er diverse accessoires op de markt. Eentje daarvan heb ik zelf gekocht: een BluEye. Dit apparaatje is een afstandsbediening met radio en een bluetooth headset voor je telefoon. Nadat ik de BluEye gepaird heb met mijn telefoon kan ik er mee aan de slag. Bij inkomende gesprekken stopt de muziek en kan ik mijn telefoontje afhandelen. Ben ik klaar dan gaat de muziek weer verder waar het gebleven was. Voor zover ik weet is er niks anders op de markt die dat ook biedt. De accessoires hebben hetzelfde principe als de iPod: inpluggen en werken. Andere mp3 spelers op de markt hebben die extra amper tot niet. Die zijn niets meer en niets minder dan een hoopje usb massaopslagapparaat in een goedkope plastic behuizing (terwijl de huidige iPod Nano en Shuffle van aluminium zijn; de gewone helaas niet maar die bieden wel meer opslagcapaciteit in een veel kleinere behuizing dan de rest). Overigens geldt ook vaak dat lang niet alle muziekspelers op andere systemen dan Windows werken. Je kunt ze dan niet op iedere computer gebruiken; dat probleem beperkt zich dus niet tot de iPod.

Overigens is het wel leuk dat GfK onderzoek maar er staat absoluut nergens vermeldt waarom mensen een duur product kopen. Zoals ik al zei heb je de massa (een grote groep mensen waarbij het niet per se over een leeftijdsgroep gaat!) die liever voor cheap gaat omdat ze niet verder kijken dan dingen als specs en prijs. Dan heb je de groep waar Apple zich op richt: mensen die wel geld over hebben voor een apparaat dat eenvoudig is in gebruik en gewoon werkt zonder allerlei poespas erop. Diezelfde groep is ook de doelgroep van B&O. Die laatste groep is niet beperkt aan leeftijd aangezien de bestaat uit mensen die na een dag hard werken thuis komt en geen gezeur wil hebben maar gewoon spul wil hebben dat meteen werkt maar ook uit mensen die liever een simpel dingen willen hebben omdat ze het anders echt niet meer snappen. Die laatsten bestaan o.a. uit mensen die al aardig op leeftijd zijn zoals je opa en oma maar ook uit mensen die gewoon niet technisch zijn aangelegd. Er zijn ontzettend veel mensen die erg veel moeite hebben met hedendaagse apparaten: er zit zo ontzettend veel in dat ze een week of meer nodig hebben om de handleiding door te nemen en dingen aan de praat te krijgen. Ik als techneut heb er dan geen problemen mee omdat ik gewoonweg er meer gevoel voor heb. Bij klanten wordt mij dan ook veelvuldig gevraagd of ik netzo technisch ben op andere gebieden als op computers (ter info: ik ben sysbeheerder) waarna er dan al snel een vraag volgt over de TV, videorecorder, GSM, etc. Men overschat gebruikers enorm als men denkt dat ze het allemaal wel zonder handleiding kan doen; in 99% van de gevallen hebben ze ofwel de handleiding nodig ofwel een techneut, handig neefje, buurman, etc. In die gevallen hebben we het over een uiterst slecht ontworpen apparaat: het design is dus slecht. Zou het design goed zijn dan kon men er meteen mee overweg. Leuke anekdote: de reden waarom ouderen de play knop vaak weten te herkennen zit hem in het driehoekje; die lijkt op een naald van de oude grammafoon en dat is iets wat ze weer heel goed kennen.

Apple is op gebruiksgemak gebied een stuk beter dan Windows. Zowel Apple als GNOME (= een grafische omgeving voor hoofdzakelijk Linux) hebben een aardig strakke HIG: een guideline voor interactie met de gebruiker. Windows heeft ook wel zoiets maar daar wordt vrijwel nooit op toegezien wat je dan ook meteen terug ziet in de bedroevende kwaliteit van Windows programmatuur (om het over andere zaken zoals geheugenmanagement en gebruik van overige resources maar te zwijgen). Bij MacOS X en GNOME zitten bij ieder programma diverse menu items op dezelfde plek. Ik als gebruiker zijnde hoef dus niet per programma de menustructuur aan te leren zoals dat bij Windows programmatuur gebruikelijk is. Ook op grafisch gebied steekt MacOS X software beter in elkaar. De kwaliteit van OS X software is dus vele malen hoger dan dat van Windows. Op Linux heb je vaak ook betere software hoewel bij sommigen de grafische omgeving nogal te wensen over laat (lees: ze zijn oerlelijk). Windows is gewoon een ontzettend slecht bij elkaar geraapt zooitje, niet voor niets dat het links blijft liggen bij het echte werk.

Conclusie: men moet eens verder kijken dan hun neus lang is en wat meer kennis opdoen van ICT. Er staan ontzettend domme uitspraken hier tussen die voornamelijk worden veroorzaakt door geen enkele ervaring met bepaalde producten/systemen en heel veel vooroordelen. Maar goed, zolang er hier nog mensen zijn die een strakke plasser krijgen als de specs hogere getallen vermelden en ze totaal niet kijken wat ze er precies allemaal mee kunnen doen blijf je dat houden.

10.06.2007 18:04 • Max
@ Dyn, die graag boeken schrijft...

Ik lach me dood met jouw opmerkingen als:

"Daarnaast schijnen mensen hier totaal geen besef te hebben wat design inhoudt. Design is absoluut niet een mooi uiterlijk, design is namelijk een apparaat die je op kunt pakken en waarmee je aan de slag kunt zonder dat je iets hoeft te doen aan het lezen van een manual, het installeren of opzetten van software, etc."

Jij bent wel een soort van God, want jij staat boven wat Van Dale als definitie van het woord 'design' aanhoudt. Overigens dit is al de tweede keer dat jij mensen hier debiel vindt, omdat ze jouw (Bizarre) definities niet begrijpen/volgen.

design (het, de ~ (m.), ~s)
1 ontwerp, vormgeving

Bron: www.vandale.nl

Dan kunnen we dus stellen dat design weldegelijk om vormgeving gaat en niet om het wel of niet installeren van bepaalde software. Daarbij, als we jouw definitie aanhouden, kom je alsnog krom uit, want dat zou impliceren dat een Ipod designloos is, gezien het feit dat '90%' van de computers in de wereld op Windows draaien. Dat brengt dus met zich mee dat je toch echt Itunes moet gaan installeren en dat maakt een Ipod dus designloos. Maar dat zeg jij dan weer niet... weird...

En er vinden in deze discussie nu toch wel bijzonder veel herhalingen plaats in mijn optiek...

[i]Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 10.06.2007 18:07[/i]

10.06.2007 18:08 • David
@dyn,goed gezegt man echt!!

10.06.2007 18:12 • Max
Taalniveau daalt ook per bericht...

10.06.2007 18:26 • CyBeR
Trouwens max, lees m'n eerste post eens door. Die quote is gecopypaste. Het woord 'snel' staat er niet in ;) (Was me vannacht niet opgevallen.) Dat is sindsdien aangepast.

10.06.2007 18:38 • Max
Toen was ik nog niet actief hier. De eerste keer dat ik het bekeek was het reeds aangepast denk ik. In dat geval had jij weldegelijk gelijk en stond er dus onzin in. LOL. Sowieso onzin dan, want zelfs via gsm kun je het net op. Misschien handig dat er bijgezet wordt wat er is veranderd. Versie 1.1 SNEL bijgezet hahahaha

Zeg, maar wel gek dat je dan zelf zegt dat je het verkeerd had geïnterpreteerd haha :mrgreen:

Tijd voor een ander topic!

10.06.2007 19:41 • CyBeR
Mja zoals ik al zei was me dat vannacht om 3 uur niet opgevallen ;) Maar toen jij 't de eerste keer zei dacht ik echt "huh?"

10.06.2007 19:56 • Patrick
Hmmz, volgende keer dit soort oeverloos geouwehoer maar beginnen in het [url=http://www.gadgetzone.nl/forum]forum[/url]?

10.06.2007 21:07 • Hoi
Dyn dyn dyn.

Jouw research, MIJN BALLEN, je hebt geen research gedaan, je hebt slechts je Applebril opgedaan.

Ik ga hier over mp3-spelers, die telefoon zooi kan me gestolen worden. Misschien weet je daar meer vanaf maar blijkbaar weet je over mp3-spelers HELEMAAL NIKS.

David, hier die bewijzen weer waar je vorige keer om vroeg:
Ik raad jullie Appleboys om naar www.mp3shop.nl te gaan. Naar mijn idee Nederlands beste mp3speler winkel.

[quote]Die zijn niets meer en niets minder dan een hoopje usb massaopslagapparaat in een goedkope plastic behuizing (terwijl de huidige iPod Nano en Shuffle van aluminium zijn; de gewone helaas niet maar die bieden wel meer opslagcapaciteit in een veel kleinere behuizing dan de rest).[/quote]

En dyn, nadat je naar die site bent gegaan, lees dan dit citaat door en voel die schaamte.

Ten eerste.
Je zegt, goedkope plastic behuizing. Ik heb vandaag een Kruidvat folder binnengekregen. Ooit gezien? Nou die zijn goedkoop en van plastic.
Je houd blijkbaar van alluminium zie ik. Grappig, [b]want Apple komt pas met dat soort zooi 3 a 4 jaar na de eerste fabrikant[/b], en ja David, voorbeeld. Cowon iAudio X5( jaja), hoe lang is die al uit? 3 jaar. [b]Wat heeft die: 30GB, ALLUMINIUM BEHUIZING, FM-RADIO, VIDEO, KLEURENSCHERM, FLAC EN OGG ONDERSTEUNING, GOED UITERLIJK.[/b]

Ik kan me echt kapot lachen over dat ene zinnetje van jou Dyn.

Ten tweede, Nee de video heeft dat niet, maar wel in één van de kleinste behuizingen voor 30/80GB. True True, no doubt. Maar stel daar eens de functies tegenover:
Alle extra functionaliteit, die andere spelers WEL hebben geintegreerd, moet je bij de Video los kopen. Ik snap niet, waarom het zoveel moeite kost om een simpel klein stukje hardware gewoon in dat ding te proppen, en je hebt een RADIO ingebouwd. Waarom ik dat niet snap, [b]OMDAT ANDERE DAT WEL KUNNEN MET EEN VEEL KLEINERE BEGROTING[/b]

En wat nou geen FLAC en OGG, toevallig heeft mijn Cowon X5 dat [b]WEL[/b], en JA, ik gebruik die, nooit gezien? [b]Download es wat via andere bronnen dan iTunes, afzetterij software[/b]

Ok voor de Appleboys hier, De betere mp3spelers die met Apples in vergelijking staan:

iPod Video.
Creative Vision M, Cowon X5(L), Archos 204, Archos 404, Trekstor Vibez, iRiver H10.

iPod Nano.
Creative Zen V( Plus), Cowon iAudio 6, Cowon iAudio D2, Cowon iAudio U3, Cowon iAudio F2, Cowon iAudio T2, Archos 104, Meizu M6, iRiver Clix, iRiver Clix 2, iRives X20.

iPod Shuffle
Creative Zen Stone, iRiver S10, Meizu M6( ja past ook hier), iRiver Clix( 2)


Kijk Appleboys, een waslijst met betere producten dan die geliefde troep van jullie.

Volgende keer beter research op dit vlak doen Dyn en David

10.06.2007 21:41 • lau
Dyn, de kern van jou verhaal is de waarheid. Mensen die Apple produkten niet kennen zijn onwetend. Ik was het ook tot een jaar geleden. Voor mij nooit meer iets anders dan Mac os x, dat is echt de top. En dan straks Leopard op ZFS....
De ipod heeft zichzelf ook bewezen en dat gaat de iphone vast ook doen.

10.06.2007 22:01 • Max
"Mensen die Apple produkten niet kennen zijn onwetend."

GROTE ZUCHT... Ik beheers tenminste de Nederlandse taal! "Jou verhaal"

Oja, Apple zuigt!

10.06.2007 22:21 • Hoi
Niks bewezen:
Als de één van de brug af springs, volgt de rest.
De 'één' hierbij zijn dan de celebs en de rest is de 'massa'

10.06.2007 23:13 • Menno
Hahaha wat een oeverloos gezeur, hier hebben we idd een forum voor.

Oh ja, de meeste mensen hebben geen idee waarom sommige producten succesol zijn en andere niet, ook zijn ze vreselijk slecht in het voorspellen van het succes van producten. Zie ook [url=http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=500]hier[/url] en [url=http://apple.slashdot.org/article.pl?sid=01/10/23/1816257&tid=107]hier[/url].

11.06.2007 01:06 • Mike
Wat een gelul! hier, en dat over een product die gemaakt is voor de USA! lees goed USA! USA = EDGE geen GPRS en MMS kennen ze al helemaal niet! ze hebben net "sms" ontdekt daar! vergeet niet dat ze in de VS best wel achterlopen wat betreft GSM! Geloof me als de iPhone uitkomt in de Europa zal deze aangepast worden naar de Europese norm en wel voorzien worden van UMTS enz. P.S. Als je een iPhone koopt in de VS zal deze niet werken met een simkaart uit Europa de iPhone is voorzien van simlock en een netwerk lock. wat je niet ff snel kunt verwijderen gezien de iPhone een andere beveiliging heeft dan andere gsm's. Kortom deze discussie hier is echt zinloos de iPhone is immers totaal niet te gebruiken in Europa.

11.06.2007 01:23 • Mike
Als je goed luistert naar wat de visie is van Apple over de iPhone. Apple wil de iPhone in de markt zetten als internet/email/media communicatie device met ook de mogelijkheid om te te kunnen bellen. Hey zeg nou eerlijk --> zou jij nog zo'n mmsje sturen (mms is uit nood ontstaan omdat email niet mogelijk was toen der tijd) als je veel sneller en makkelijker kunt emaillen.

Je moet de iPhone niet zien als een GSM maar als een mini laptop. GSM zijn die kleine bekrompen moeilijk te bedienen apparaatjes (ja wat zijn het nou echt ze kunnen op papier alles maar in het gebruik ontbreekt de bediening ) uit het verleden. Over een jaar of 2 is het fenomeen GSM helemaal verleden en zal men zijn of haar GSM gebruiken en zien als een laptop of te wel als communicatie & media device dus!

11.06.2007 02:02 • mike
Oja nog een ding --> de iPhone is niks meer dan een doosje met daarin software dus als de markt vind dat de iPhone meer zou moeten kunnen dan past Apple simpel weg toch gewoon even de software aan of installeert een extra programma het OS in immers Mac OS-X

11.06.2007 02:26 • Robert
Mike, MMS wordt inderdaad niet veel gebruikt om berichtjes te versturen, maar wat kennelijk niemand weet of lijkt te begrijpen is dat MMS heel veel wordt gebruikt door diensten die content leveren op je mobieltje, zoals wallpapers, informatiediensten, horoscopen, moppen, noem maar op. Dit gaat allemaal via MMS en ik kan je vertellen dat miljoenen mensen hiervan gebruikmaken, al is het dan misschien zonder dat ze het zelf weten. Ga maar eens naar een site als [URL=http://www.smsextra.nl/mmsfun.html]smsextra.nl[/URL], dan zie je wat ik bedoel. Met de iPhone zou je hier dus geen gebruik van kunnen maken (als het waar is dat die geen MMS ondersteunt!). Ik zelf zou aan dit soort troep geen enkele behoefte hebben, maar geloof me, je wil niet weten hoeveel mensen die zooi wel op hun mobieltje hebben. Maar dat is niet het enige, MMS wordt ook gebruikt door serieuzere media en informatiediensten. Met de iPhone kun je natuurlijk gewoon e-mailen en foto's per e-mail versturen en ontvangen, maar hier zijn dus niet dit soort diensten voor. Daarnaast, wat nou als je eens een foto wilt versturen naar een vriend of vriendin die een 'gewoon' mobieltje heeft? Dat gaat dus ook niet. En andersom geldt natuurlijk hetzelfde...

Ik en vele anderen vinden het bizar dat de iPhone geen MMS ondersteunt (of zou ondersteunen). Ik denk ook haast dat het niet zo is en dat de Europese versie het gewoon wel gaat ondersteunen. Dat kan haast niet anders.

12.06.2007 17:09 • moi
hebben jullie niks beters te doen ofzo?lozers!

13.06.2007 00:32 • ik
waardeloze post, geen enkele telefoon met een capaciteit van 4 GB ( laat staan 8 GB ) heeft een uitbeidingsslot ( N91 / W950 ).

2 aanrakingen zouden vervelend zijn om snel te bellen ?
halve seconden meer tijd ?

als email gratis is, waarom zou je dan nog MMS.en ?

en dan hebben we t over een product die op t moment alleen nog maar in amerika uitkomt ...

er is nog niet eens informatie over de europese variant qua netwerk mogelijkheden...

07.07.2007 18:07 • nobody
zijn jullie allemaal nerds ofzo kijk ne keer hoelang jullie schreven over zoiets stoms

04.01.2008 19:45 • Andro
ik vond heel erg jammer,ik heb een iphone gekocht,maar ik moet nog steed mijn N95 gebruiken voor navigatie .
iphone heeft geen:
GPS
Goede camera zelf geen video cam of 3g cam.
geen games
geen Dvix
eerlijk zeggen : ik heb spijt van dat ik heb gekocht.DUS niet kopen Koop een nokia

25.02.2008 22:41 • Tanto
Je moet ook als je FW 1.1.1 hebt op de iphone naar: http://jailbreakme.com gaan. (op je iphone safari browser) en daar dan Installer downloaden. daar kan je vanalles vanaf downloaden en weer verwijderen. Mocht je geen 1.1.1 hebben maar hoger, moet je hem even Downgraden. Meer instructies: www.iphoneclub.nl

13.03.2008 15:46 • rb
[quote]CyBeR schreef op 09.06.2007 22:24:
"Wil je internetten op de iPhone als er geen Wifi-hotspot in de buurt is? Vergeet het maar. "Zijn jullie hersendood ofzo? Daar is dus die EDGE voor. En wat is EDGE? juist, een uitbreiding op GPRS.FUD hebben jullie wel onder de knie iig.[/quote]

zielig... feiten verdraaien, er staat 'snel internetten' lees, snel internetten is iets anders dan langzaam internetten.

 
Meer nieuws  Laatste nieuws
28-02Oppo onthult nieuwe OPPO Air Glass 3 (video)

27-02Teufel introduceert draadloze in-ears AIRY TWS 2

27-02Apple zet streep door 'Apple Car'

26-02Renault kondigt betaalbare Renault 5 E-Tech Electric aan

26-02Zeeman opent brandstore in Roblox (video)

06-12Robot Ameca vertoont meer menselijke gezichtsuitdrukkingen (video)

14-10Realme 7 Pro verkrijgbaar in Europa

20-02Nieuw boek over ontstaan en succes Guerilla Games

 
Filter:
SmartphonesTabletsGames en consolesCamera'sLaptopsAudio
TelevisiesOpslag-apparatuurWearables en smartwatchesAuto's en navigatiesystemenAccessoires en toebehorenGadgets en technologie
Video's
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
 Meer toffe filmpjes 
Veel gelezen
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggen Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van Samsung SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »


 

GADGETZONE © 2005-2024
Contact
Vacatures
Tip ons!
Algemene voorwaarden en privacy