Het nieuwe toverwoord in televisieland is 3D. Volgens de fabrikanten moet deze vernieuwde techniek onze huiskamers de komende jaren gaan veroveren. Om het bewijs hiervoor te leveren, ontvingen wij van LG de 47 inch LX6500. Dit is naast de top of the line LX9500-serie een iets meer 'down to earth' tv voorzien van 3D technologie.
Om het plaatje compleet te maken kregen we ook de beschikking over de LG BX580 3D Blu-rayspeler en op de valreep ook nog een Fujifilm W1 3D fototoestel om het driedimensionale plaatje compleet te maken.
Uit de doos, installatie
Bij het uitpakken van de tv valt op dat deze verhoudingsgewijs een stuk lichter is dan de tv's uit de Infinia-serie, zoals de LE8500. Dit komt grotendeels doordat de LX6500 een normaal scherm zonder glasplaat heeft. In tegenstelling tot de huidige trend heeft dit toestel zelfs een vrijwel mat scherm. Dit scheelt aanzienlijk voor wat betreft de weerspiegeling van de omgeving in het beeld.
Het scherm is voorzien van een zwarte kunststof glanzende rand waar een vleug paars doorheen te zien is. Ditzelfde paars keert terug in de voet van het scherm. De kleur is behoorlijk subtiel, maar voegt daardoor ook niet echt iets toe aan het ontwerp.
Hoewel niet zo dun als de LE8500, blijft ook deze tv qua dikte beperkt. Dit is natuurlijk erg mooi wanneer het apparaat opgehangen wordt. Daarbij zal er soms wel een probleem optreden met dikkere kabels, want de meeste aansluitingen aan de achterkant zitten nog steeds haaks op het toestel.
Bij de tv worden twee 3D-brillen geleverd. Deze blinken niet uit in draagcomfort, maar ze zijn zeker ook niet oncomfortabel.
Het installeren van de tv is zeer eenvoudig en al binnen zeer korte tijd konden we op zoek naar de beschikbare zenders. Hoewel LG op zijn website niet specifiek aangeeft dat dit toestel met CI+ modules zoals die van Ziggo overweg kan, weerhield ons dat er niet van om alsnog zo'n module in de tv te steken. Zonder problemen werden alle zenders weer gevonden en konden we aan de slag om alles op een logische plek te krijgen. Dit ging niet heel gebruiksvriendelijk, maar het is dan ook een klusje dat meestal maar 1 keer gedaan hoeft te worden. Bij het verplaatsen van zenders wordt slechts een beperkt aantal velden getoond, waardoor niet altijd even snel te zien is waar welke zender staat en waar die dan heen moet. Een klein ongemak, dat we maar voor lief namen. Het authenticatieproces bij het opstarten met de CI+ module gaat verrassend snel.
Voor wat betreft de aansluitingen komen we het gebruikelijke pallet aan hdmi-, component-, optische audio-aansluitingen etc. tegen. Voor de die-hard scart-fans is er echter slecht nieuws. Slechts 1 scart-aansluiting is er nog aanwezig. Hoewel de plek van scart steeds meer wordt overgenomen door hdmi is lang nog niet iedereen verlost van die scart-kabels. Houd hier rekening mee. Helaas wordt het toestel aangesloten op een netwerk via een kabel. Wi-fi is standaard niet aanwezig.
Beeldkwaliteit
De LX6500-serie is voorzien van Led plus technologie. Dat is marketingpraat voor een edge-lit led backlight-scherm met local dimming. Dit zou de voordelen van een edge-lit scherm (dun) moeten combineren met de voordelen van een local dimming full-led scherm (donker daar waar het moet, licht op de overige plekken. De theorie klinkt leuk, maar de praktijk is helaas wat weerbarstiger.
Zoals gebruikelijk probeerden we de tv via de website van Lagom in hoofdlijnen goed afgesteld te krijgen. Op de een of andere manier zorgde dit niet voor het gewenste resultaat. Er kon geen goede balans gevonden worden tussen de ideale zwartwaarden en voldoende helderheid. Gelukkig heeft LG in de tv ook een wizard ingebouwd waarmee je aan de hand van een aantal vragen tot het ideale plaatje kan komen. Toen we deze wizard doorlopen haden zag het er inderdaad een stuk beter uit. Met nog wat kleine tweaks, en daar kan je er heel veel van doen in het expertmenu, kregen we een zeer acceptabel plaatje. Het enige wat we niet verholpen kregen, was dat het beeld wel een beetje flets bleef ogen. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met het matte scherm, maar andere tv's met zo'n zelfde scherm krijgen toch sprankelendere plaatjes op het beeld getoverd.
Zoals gebruikelijk bekeken we de beeldkwaliteit oplopend van een signaal over de analoge kabel, via sd- en hd-materiaal via de lokale kabelboer naar full-hd 1080p beelden middels een Blu-ray film.
Eigenlijk zouden we de eerste stap, beeld via de analoge kabel, direct moeten overslaan, want dat is echt niet meer van deze tijd. Hoewel het scherm zelf nog zijn best doet om er een acceptabel geheel van te maken, stapten we maar snel over op digitale tv.
SD-materiaal ziet er redelijk uit. Wel constateerden we dat er last is van wat ruis in het beeld. Met name op de achtergrond is hier wat van te zien. Echt heel storend is het niet, maar we hebben beter gezien van LG.
HD-beeld (in ons geval de streams van de publieke omroepen) zag er een stuk beter uit. De ruis was gelijk verdwenen, waardoor het geheel een stuk rustiger oogt.
Ten slotte speelden we de Blu-ray van Avatar af via de meegeleverde BX580. Tot onze grote verbazing zagen we hier ook soms wat ruisvorming. Dat dit absoluut niet aan de film ligt moge duidelijk zijn. Hoe het komt dat dit scherm dan toch nog enige ruis laat zien is voor ons een raadsel.
De achtergrondverlichting is van het type edge-lit in de led variant. Hierdoor zouden diepe zwartwaarden gehaald moeten kunnen worden en daarop is de LX6500 geen uitzondering. Als kers op de taart kan dit scherm ook lokaal het backlight dimmen. Dit is redelijk uniek, maar doet in onze ogen meer kwaad dan goed. Bij een zwart beeld met in het midden een lopende tekst in witte letters was zeer goed een 'smearing' effect zichtbaar waarbij rond de tekst een lichte vlek te zien is. Deze lichte vlekken zien we ook in de hoeken van het beeld en onderaan. Om dit te zien hoeft de ruimte waarin de tv staat niet eens zo heel donker te zijn. Hier laat de LX6500 dus duidelijk steken vallen.
Een ander teer punt is de wijze waarop er met de beeldverwerking wordt omgegaan. Het scherm is er een voorzien van 200Hz-technologie, zodat eigenlijk de meeste beelden soepel moeten worden weergegeven. Ondanks deze feature zagen we toch regelmatig haperingen in het beeld. Met name bij beelden waarbij veel donker/licht verschillen aanwezig waren ging het nog wel eens mis. Als je dit eenmaal gezien heb, ga je er op letten, waardoor dit fenomeen des te meer op gaat vallen. Dit is erg jammer en we hadden dan ook beter verwacht van LG.
Gamen
Dit soort schermen wordt zeer regelmatig gebruikt om op te gamen. Zeker nu Sony zijn Playstation 3 geschikt heeft gemaakt voor 3D gaming en binnenkort ook voor 3D films is het van belang dat er niet te veel 'lag' ontstaat. Helaas kunnen we gamers dit scherm niet warm aanbevelen. Met een lag-tijd van rond de 50ms in game mode is dit niet een van de snelste schermen op de markt. Deze lag liep rustig op richting de 100ms wanneer er gebruik werd gemaakt van de meeste beeldverbeteraars. Absoluut onacceptabel voor games die een snelle reactie vereisen.
Geluid
Om maar kort door de bocht te zijn, dat is behoorlijk beroerd. De 2 keer 10 watt speakers zijn absoluut niet berekend op hun taak. Het geluid klinkt vlak en met weinig dynamiek. Een aparte av-receiver is dan ook een meer dan welkome aanvulling op deze tv. Het verhogen van het geluid resulteert er niet in dat je het beter hoort, maar slechts dat het geluid nog 'bonkiger' over komt.
3D
En toen uiteindelijk het huzarenstukje wat het unique sellingpoint van dit scherm moet zijn. De mogelijkheid om 3D weer te geven. We hadden de beschikking over de film 'Het Regent Gehaktballen'. Deze animatiefilm zou een goede weerspiegeling moeten zijn van wat er op dit moment met de 3D technieken mogelijk is.
Zodra het brilletje is opgezet en in werking is gesteld, valt op dat van de actieve shutter techniek gebruik gemaakt wordt. Dit zie je doordat je in de ooghoeken, bij invallend daglicht, je toch iets ziet knipperen. Wordt de ruimte waarin je je bevindt verduisterd, dan is dit effect weg.
Wie denkt dat hij thuis beelden zal krijgen te zien als Avatar in de bioscoop, komt van een koude kermis thuis. Het enige dat een beetje op je af lijkt te komen, zijn de ondertitels, maar dat heeft natuurlijk weinig meerwaarde. Verder beperkt het 3D effect zich tot een soort kijkdooseffect. Het 3D effect komt dus niet op je af, maar zorgt dus voor meer diepte in de achtergrond van de film. We hadden dan ook nooit de neiging om in het luchtledige te grijpen om een 3D object te proberen te pakken.
Slechts een enkele keer konden we de tv betrappen op zogenaamd crosstalk, waarbij het beeld voor het linkeroog, het rechteroog bereikt. Hierdoor vervalt het 3D effect, wat de ervaring niet ten goede komt.
Voor de rest wordt het beeld strak weergegeven, maar continu spookt de vraag door je hoofd 'is dit het nu'? De filmindustrie probeert het 3D film enorm te pushen, maar is het nu de meerprijs waard. Wat ons betreft moeten we die vragen met een duidelijk 'nee' beantwoorden. Door het gebruik van losse (en prijzige!) brillen, is het geheel niet heel gebruiksvriendelijk. Want als je een bril tekort komt, heeft die persoon echt pech. Verder is het 3D effect in onze ogen echt minimaal.
Daarnaast hadden meerdere personen het idee, dat ze, ondanks dat we te maken hebben met een 47 inch scherm, toch nog een groter scherm zouden willen hebben om het overtuigender over te laten komen. Nu kan dat natuurlijk zo geregeld worden aangezien dergelijke schermen ook in 55 en zelfs 60 inch varianten beschikbaar zijn, maar niet iedereen zit op zo'n bakbeest te wachten in de woonkamer, laat staan op het bijbehorende prijskaartje!
Fujifilm W1 3D-camera
Zoals vermeld kregen we op het laatste moment de beschikking over een Fujifilm W1 3D camera. Deze maakt 3D foto's en filmpjes met behulp van 2 lenzen. Toen we de foto's op een USB-stick in de tv staken, bleek dat de LX6500 niet overweg kon met de 3D filmpjes. De 3D-foto's werden echter prima weergegeven. Van belang is dat het gefotografeerde object volledig stil staat, want anders treedt er een dubbele weergave op. Is dit echter in ogenschouw genomen, dan is het 3D effect behoorlijk overtuigend. Er is echt een goede diepte waarneembaar en het lijkt soms echt of je om een object heen kan kijken.
Afstandsbediening en menu structuur
De bijgeleverde afstandsbediening ziet er strak uit en is van hetzelfde glanzende kunststof gemaakt als de rand van het scherm. Echt gebruiksvriendelijk is hij echter niet. Door de cijfertoetsen bovenin te clusteren vind je veel minder gemakkelijk op de tast de juiste knoppen. Wel handig is dat voor veelgebruikte instellingen een snelknop aanwezig is. Een van deze knoppen is het quick menu waarin zaken als beeldverhoudingen, geluidmodus enz. snel gekozen kunnen worden.
Daarnaast heeft de 3D-transmitter die in de tv verwerkt zit een naar effect. De signalen van de afstandsbediening worden weggedrukt. De tv reageert dan niet of nauwelijks meer op de signalen.
De menustructuur is zoals we dat van LG gewend zijn. Duidelijke iconen geven aan welke functie beschikbaar is. Er is echter ook nog ruimte voor verbetering. Zo zou het handig zijn dat de inputkeuze beperkt zou worden tot de aansluitingen die beschikbaar zijn. Het menu laat zien welke ingangsbronnen een signaal hebben. Wordt die ingangsbron echter uitgeschakeld, dan blijft het menu op die input staan. Je moet dan weer alle inputs langslopen om bijvoorbeeld naar het tv signaal te gaan. Het is slechts een klein puntje, maar begint na verloop van tijd toch te irriteren.
DLNA
Zowel via een usb-stick als via een netwerkshare kan er het nodige aan multimedia bestanden afgespeeld worden op de tv. LG levert een uitgeklede versie van Nero media essentials mee als mediaserver software. Met behulp van dit programma kan een verbinding worden gemaakt met een pc in het netwerk.
We hebben de nodige bestanden aangeboden en zoals verwacht waren de resultaten zeer wisselend.
DVD-menustructuren zijn aan de LX6500 niet besteed, daar kan het toestel helemaal niets mee. Alle losse .vob-bestanden worden los weergegeven. Het leek wel een Russische roulette welk vob-bestandje wel en welke niet af zou spelen.
Een DivX- en Xvid-bestand werd zonder morren afgespeeld. Ook het steeds populairder wordende mkv werd probleemloos weergegeven. De tv biedt zelfs enkele opties, zoals het instellen van de taal, de ondertitels (losse srt-bestanden werden keurig gebruikt) en het beeldformaat.
Mp3-bestanden werden keurig afgespeeld, maar het maken van een playlist of het doorspelen zonder tussenpauze was dan weer niet mogelijk. Ditzelfde testten we ook aan de hand van een bescheiden usb-stick. We zagen echter geen verschil ten opzichte van het aanbieden van de bestanden via dlna.
Conclusie
Heeft de LG 47LX6500 ons dolenthousiast gemaakt over de toegevoegde waarde van 3D? Om heel eerlijk te zijn is het antwoord daarop nee. Het is zeker leuk als gimmick, maar voegt op dit moment, mede door het zeer beperkte aanbod van 3D content, te weinig toe om de forse meerprijs ten opzichte van een 2D-tv te rechtvaardigen. SBS heeft al aangekondigd om uitzendingen van NET5 uit te gaan zenden in 3D, dus wellicht dat we die mening in de toekomst moeten bijstellen. Daarnaast is het simpelweg niet praktisch om met een brilletje op je neus tv te kijken.
Nu zou je 3D als een investering kunnen zien voor de toekomst. Echter tot die tijd zou het toestel dan ten minste uit moeten blinken in het weergeven van ouderwets 2D materiaal. Ook hierin weet de tv ons niet echt te overtuigen. Met enige regelmaat kregen we artefacten te zien, die bij goedkopere tv's niet of in mindere mate aanwezig zijn. Ook voor gamers is dit niet hét scherm vanwege de relatief hoge lag.
Hoewel het zeker geen slecht toestel is, blinkt de 47LX6500 nergens echt in uit. Mocht je tot de aanschaf van deze tv overgaan, dan heb je zeker geen miskoop. Het toestel staat zeker zijn mannetje bij het afspelen van multimedia via dlna. Wees er echter van bewust dat er mogelijk interessantere spelers op de markt beschikbaar zijn.
31.08.2010 22:45• Jackolas jammer dat fabrikanten deze technologie pushen. het zou waarschijnlijk beter zijn om het wat verder te ontwikkelen en pas over 1-2 jaar er mee komen. kan heel wat problemen voorkomen
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »