Gadgetzone.nl - Home

Sony introduceert camera's NEX-5 en NEX-3

 11 mei 2010 12:06:48, door Robert Hagen,  


Sony heeft dinsdag de NEX-5 en NEX-3 geïtroduceerd, twee digitale camera's waarvan eerder al wat teaserfilmpjes en prototypes waren verschenen. De toestellen zijn klein en licht, maar bieden volgens Sony de functionaliteit van Sony's eigen 'Alpha' spiegelreflexcamera's. Zo is de lens verwisselbaar en kun je via een optionele adapter zelfs de 30 Alpha-lensen en -teleconverters plus diverse andere A-mount lenzen gebruikten.




Compact
Sony stelt dat de NEX-5 's werelds kleinste en lichtste digitale camera met verwisselbare lens is. Dat zou te danken zijn aan de 'spiegelloze' constructie en de magnesium behuizing. De NEX-5 is hierdoor maar 24,2 millimeter dik.

Nieuwe sensor
In beide camera's zit de nieuwe Exmor APS HD CMOS sensor (23,4 x 15,6mm) met een resolutie van 14,2 megapixels. Deze sensor zou voor een 'extreem lage beeldruis' zorgen en 'creatieve defocus effecten'. De toestellen beschikken ook over de BIONZ-processor, die er onder meer voor zorgt dat je snel bewegende actiebeelden vast kunt leggen met een hoge resolutie tot zeven beelden per seconde.





Gebruik
De gebruikersinterface op het scherm heeft een nieuwe 'verdwaal-nooit-meer'-functie gekregen, waarmee de gebruiksvriendelijkheid verbeterd zou zijn. Een controledraaiknop en twee bedieningsknoppen zouden het maken van foto's nog verder vergemakkelijken. De draaiknop biedt de mogelijkheid om diepte of focusveranderingen vooraf live te zien op het lcd-scherm (alleen bij gebruik van de E Mount-lens). Beginnende fotografen hebben veel aan het helpmenu en de opnametips op het scherm, zo stelt Sony.

Lcd-scherm
Beelden en camera-instellingen worden getoond op een groot en helder 7,5 centimeter (3 inch) XtraFine TruBlack-technologie lcd-scherm (920k dot). Dit scherm is zowel naar boven als beneden te kantelen en beschikt over een 'auto-brightness'-functie voor beter zicht. Volgens Sony toont de TruBlack schermtechnologie de beelden nog levendiger met hoog contrast.





Verwisselbare lenzen
Beide camera's kunnen worden gecombineerd met een groot aantal verschillende lenzen. De platte E 16mm F/2.8 lens is handig voor dagelijks gebruik en zorgt dat de camera eenvoudig in de jaszak mee is te nemen. Het gezichtsveld is uit te breiden met de VCL-ECU1 Ultra Wide Converter en VCL-ECF1 Fisheye Converter. Met de E 18-55mm F/3.5-5.6 zoomlens met de in-lens SteadyShot beeldstabilisator zou je scherpe beelden uit de hand kunnen maken.

De NEX-5 en NEX-3 zijn beschikbaar in een kit met één of twee lenzen. De NEX-5 is ook leverbaar als kit met de optionele 11 keer vergrotende E 18-200mm F/3.5-6.3 zoomlens met beeldstabilisator (beschikbaar vanaf augustus).

Een optionele LA-EA1 mount-adapter breidt de compatibiliteit uit met de 30 Alpha-lenzen en -teleconverters plus een scala aan andere legacy A-mount lenzen (uitsluitend handmatige focus).





HD video
De NEX-5 en NEX-3 zijn de eerste Alpha camera's die HD video kunnen opnemen. Door de Movie REC toets in te drukken, schiet de NEX-3 een HD video (1280 x 720p) inclusief geluid als een mpeg4-bestand. De NEX-5 legt HD video's (1920 x 1080i) vast als avchd-bestanden, die zijn af te spelen op een aangesloten HD-tv. Beide camera's beschikken over een hdmi-aansluiting en de mogelijkheid om de optionele ECM-SST1 stereomicrofoon aan te sluiten.

Sweep Panorama in 3D
De NEX-5 en NEX-3 zijn tevens de eerste Alpha camera's die beschikken over Sweep Panorama (na een firmware-update in de zomer van 2010 ook in 3D). Door het indrukken van de ontspanknop en de camera van links naar rechts of boven naar beneden te draaien, worden panorama's gemaakt. De verschillende frames worden automatisch samengevoegd tot 23 megapixel panorama's met een beeldbereik van 226 graden (dit is maximaal bij gebruik van de E 16mm F/2.8 lens in de wide mode stand. De panoramafoto's zijn vervolgens ook in 3D op 3D-televisies te bekijken).





HDR
Zoals eerder geïntroduceerd bij de DSLR-A550 is de Auto HDR verder verfijnd. De NEX-5 en NEX-3 zijn nu in staat drie beelden achter elkaar te schieten, die vervolgens gecombineerd worden tot een afbeelding. Het resultaat is een High Dynamic Range-foto met extra belichting en schaduwdetails.

Accessoires
Beide camera's worden geleverd met een compacte clip-on flitser die aan te sluiten is op de flitsschoen van de camera. Andere optionele accessoires zijn de FDA-SV1 optische beeldzoeker plus kleurige hoesjes en schouderbanden.

Prijs
De adviesprijs van de NEX-5, die in de kleuren zwart en zilver te verkrijgen zal zijn, is vanaf 600 euro. De NEX-3 wordt wat goedkoper met een adviesprijs vanaf 500 euro en zal ook in de kleur rood wordt geleverd. Vanaf de zomer 2010 liggen de toestellen in de winkels.







zie ook Zie ook:
Sony's gebogen camerasensor kan voor goedkopere lenzen zorgen
Sony kondigt full-frame systeemcamera Alpha 7/7R aan (video)
Sony introduceert Cyber-shot RX100 met 20,2 megapixel sensor
Sony introduceert spiegelreflexcamera Alpha 57
Sony onthult stijlvolle Cyber-shot TX200V
Nieuwe Sony Cyber-shot met 1080i-video en oled-touchscreen



Reageren  Reageren
comments powered by Disqus

Gearchiveerde reacties  Gearchiveerde reacties (1)
11.05.2010 13:29 • the Franpire
Sounds nice!

 
Meer nieuws  Laatste nieuws
28-02Oppo onthult nieuwe OPPO Air Glass 3 (video)

27-02Teufel introduceert draadloze in-ears AIRY TWS 2

27-02Apple zet streep door 'Apple Car'

26-02Renault kondigt betaalbare Renault 5 E-Tech Electric aan

26-02Zeeman opent brandstore in Roblox (video)

06-12Robot Ameca vertoont meer menselijke gezichtsuitdrukkingen (video)

14-10Realme 7 Pro verkrijgbaar in Europa

20-02Nieuw boek over ontstaan en succes Guerilla Games

 
Filter:
SmartphonesTabletsGames en consolesCamera'sLaptopsAudio
TelevisiesOpslag-apparatuurWearables en smartwatchesAuto's en navigatiesystemenAccessoires en toebehorenGadgets en technologie
Video's
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
 Meer toffe filmpjes 
Veel gelezen
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggen Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van Samsung SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »


 

GADGETZONE © 2005-2024
Contact
Vacatures
Tip ons!
Algemene voorwaarden en privacy