Home
nieuws webwinkels contact
tip ons blog-weergavecompacte weergave  rss-feed  Twitter  Facebook

Review LG 42SL9000 en soundbar HLB-54S

donderdag 31 december 2009 00:34:18, door Patrick van Loon

LG stuurde ons onlangs weer twee grote dozen, ditmaal een met de 42SL9000 LED-tv en een met de HLB-54S soundbar. De SL9000 werd begin september op de IFA geïntroduceerd en is LG's eerste superplatte LED-tv met 'borderless design'. De HLB-54S is onder meer uitgerust met een Blu-ray-speler en een iPod-dock. Beide apparaten hebben we weer uitvoerig getest.

SPECIFICATIES LG SL9000 LED-tv

Beeld
Beeldformaat 42 inch/106,7 cm
Resolutie 1920x1080
Helderheid 500cd/m2
Contrastverhouding 3.000.000:1
Reactiesnelheid 2,4ms
Branduren (u) 60.000
HD Ready 1080P (Full HD)
100Hz
NCG (Normal Color Gamut)
WCC (Wide Color Control)
Expert Mode / ISF Ready
Picture Wizard
Moving LED

Tuner
Analoog (PAL/SECAM/NTSC)
DVB-T
MPEG-4 AVC (H.264) Decoder

Kenmerken
Bluetooth
Intelligent Sensor
Simplink (HDMI CEC)
1080p Source Input
Aspect Ratio correctie (8 modes)
24p Real Cinema (24p 5:5 Pull Down)
Kleurtemperatuur controle (Cool/Medium/Warm)
AV Mode (Cinema/Game/Sport)
Picture Status Mode (8 modes)

Teletext
Geheugen (pagina's) 1000

Geluid
Total audio output 10W + 10W
Speaker Systeem 1 weg - 2 speakers tuned by Mr Mark Levinson
Clear Voice II
Invisible speaker system
Dolby Digital Decoder

Extra
VESA Compatible
DivX HD
DivX SD
DivX Ondertiteling

Verbruik
Standby 1W

Aansluitingen
4 x HDMI in (versie 1.3)
2 x Scart
Component (Y,Pb,Pr) input
USB 2.0
Digital audio uit (optisch)
Hoofdtelefoon uit
AV in
PC Audio in
CI Slot
S-Video
RS-232C (for service & control)
RGB D-sub (15-pins)

Afmetingen & gewicht
Afmetingen BxHxD (mm) incl. stand 1009,2x694,5x286,5
Afmetingen BxHxD (mm) zonder stand 1009,2x629,7x29,3

SPECIFICATIES HLB-54S

Totaal vermogen RMS 430W
Uitgangsvermogen frontspeakers 70W x 2
Uitgangsvermogen rearspeakers 70W x 2
Uitgangsvermogen subwoofer 150W (Wireless)

Decoder
- DTS HD (Master Audio Essential)
- DTS HD Master Audio
- DD 2ch
- Dolby Digital+
- Dolby Digital
- Dolby True HD
- VSM
- Bar Sound Algorithm

Dvd/Blu-ray-speler
Afspeelbaar discformaat
- BD-ROM
- BD-R
- BD-RE
- Hybrid Disc
- DVD NTSC/PAL
- DVD+/-R
- DVD+/-RW
- DTS-CD
- CD-R
- CD-RW
- Picture CD
- DivX
- Divx HD
- MP3
- WMA
- AVCHD
- MKV

Quick booting &loading

Videosysteem
1080p Up-Scaling
SIMPLINK
Progressive scan
Full Profile (2.0 Profile)

Tuner
Voorkeuzezenders (aantal) 50
RDS (PS/PTY/RT/CT)
Band FM/MW

Extra
Network firmware update
iPod GUI

Aansluitingen
3 x HDMI
USB Plus
iPod Connection - 30pin Connector (2008)
Hoofdtelefoon Jack(3.5f)
Portable audio in (3.5 F stereo in)
Digitaal in (Optical)
Composiet uit
Ethernet

Uitpakken
Als eerste gingen we aan de slag met de LED-tv. Wat direct opvalt, is dat het apparaat ongelooflijk dun is. Om even een goed beeld te krijgen, de tv is dunner dan de sensor-bar van de Nintendo Wii! Dit komt doordat er gebruik wordt gemaakt van een edge-lit LED-backlight. Hierdoor kan het scherm ongelooflijk dun worden uitgevoerd. Nadeeltje is wel dat alle aansluitingen haaks uit het scherm komen, zodat bij montage op de muur er toch nog aardig wat ruimte achter het scherm nodig is. Mooier zou het zijn om alles door middel van een break out box aan te kunnen sluiten. Hierdoor zal het scherm wel in een hogere prijsklasse terecht komen.

Direct daarna valt gelijk op hoe zwaar dit scherm is. Aanzienlijk zwaarder dan andere schermen die we onder handen hebben genomen. Alles bij elkaar weegt het scherm een flinke 37 kg. Even met 2 personen het scherm opzetten is dan ook zeker aan te raden. Verder vonden we in de doos twee afstandsbedieningen. Eén uitgebreide waar alles op in te stellen is en een eenvoudige met alleen de basisfuncties. Daarnaast nog een handleiding op cd-rom en een quick-start guide op papier. Om het verhaal compleet te maken, zat er ook nog een reinigingsdoekje bij.

De soundbar wordt geleverd met één afstandsbediening, twee boekjes met handleidingen, een cd-rom om mediabestanden te kunnen streamen, een iPod-dock, en een draadloze subwoofer.

Het opstellen was een fluitje van een cent. Aanvankelijk wilde de subwoofer geen verbinding maken met de rest van het systeem. Even alles stroomloos maken verhielp dit 'probleem' waarna alles meer dan keurig functioneerde. Groot voordeel is dat beide apparaten zijn voorzien van HDMI-CEC (door LG Simplink genoemd) waardoor je met alle afstandsbedieningen alle apparatuur kan bedienen.

Bij het plaatsen van de apparatuur werd echter één ding heel duidelijk. Deze combinatie is bedoeld voor mensen die hun scherm ophangen. Stel je de tv net zoals wij op, op zijn standaard, dan is de 54S een enorme sta in de weg voor de tv. Vanwege de aanzienlijke breedte is dit geen toestel dat je even in een kastje wegwerkt. Dit is wel iets om rekening mee te houden!

Aansluitingen
Het LED-toestel is ruim voorzien van moderne aansluitingen. Naast de inmiddels bijna verplichte HDMI-aansluitingen (4 stuks) kunnen ook nog twee apparaten via scart aangesloten worden. Ook een componentaansluiting ontbreekt niet. Daarnaast vinden we nog aansluitingen voor USB, een hoofdtelefoon, RGB D-Sub, AV-in en een netwerkaansluiting. Deze laatste is alleen bedoeld voor servicedoeleinden, want het toestel heeft geen mogelijkheid het internet af te surfen. Wel handig was de bluetooth-functionaliteit waarmee je bijvoorbeeld draadloos verbinding kunt maken met een mobieltje om zo foto's te laten zien.

Ook de soundbar is goed voorzien van aansluitingen, maar uiteraard meer gericht op audio. Naast de verplichte HDMI-aansluitingen is het ook mogelijk om je iPod door middel van de bijgeleverde dock aan te sluiten.

Menustructuur en afstandsbediening
De menustructuren van de 42SL9000 en de HLB 54S zijn, zoals we van LG gewend zijn, verbluffend simpel. Alles wordt weergegeven door middel van grote, heldere iconen en de onderliggende menustructuur is simpel en intuïtief.

De meegeleverde afstandsbedieningen van de SL9000 werken prettig en zijn helder opgezet. Zeker de 'eenvoudige' afstandsbediening is 'fool-proof'. Veel meer dan programma's, volume, mute en de inputkeuze valt er niet mee te regelen. Deze afstandsbediening heeft net als de tv een hoogglanszwarte afwerking. Binnen korte tijd zat deze dus onder de vingerafdrukken. Ook lijkt het gekozen materiaal een magneet voor stof.

Ook de afstandsbediening van de HLB-54S werkt prettig. Ditmaal geen hoogglans zwarte afwerking, dus geen last van vette vingers. Verbeterpuntje is dat de afstandsbedieningen geen backlight hebben. Dit kan in donkere situaties wel eens handig zijn.

Weergave
Weergave van beeld en geluid via het analoge signaal blijft een teleurstelling bij lcd tv's. Het is niet meer dan 'net acceptabel', maar zeker niet slechter dan wat we bij andere schermen hebben gezien.

De overstap naar digitaal sd-materiaal door middel van onze decoder is weer een wereld van verschil. Het scherm geeft een mooi beeld, met heldere kleuren. Bijzonder om te vermelden is dat in het instellingenmenu een 'expert'-instelling aanwezig is. Hiermee kan tot in het kleinste detail het scherm ingesteld worden. Hiervoor verdient LG zeker een pluim!

De volgende stap was de weergave van 1080p content door middel van de ingebouwde Blu-ray speler van de HLB 54S. Ook dit keer was het kwijlen geblazen. 'Gangs of New York' heeft een aantal scenes met veel actie en veel donkere beelden. Snelle beeldwisselingen werden meestal goed weergegeven. Slechts een enkele keer konden we wat blokvorming ontdekken. Dit was echter absoluut niet storend en werd dan ook niet door iedereen ervaren. De weergave van donkere beelden ging met veel detail. Het werd dus geen samengesmolten klont van ondefinieerbaar zwart zoals goedkopere schermen wel eens laten zien.

Ook deze keer zetten we de tv in game-modus en gingen aan de slag met Guitar Hero op de Wii (aangesloten via component). Bij deze game kan je de lag instellen en die was echt minimaal! Dit zal met name te danken zijn aan de goede gamemodus, waarbij de meeste beeldverbeteraars uitgezet worden.

De weergave via Bluetooth werkt ook erg makkelijk. Via een relatief simpel menu kan door de bestanden gebladerd worden om vervolgens de afbeeldingen weer te geven op het scherm.

Naast al deze aansluitmogelijkheden op de 42SL9000 zitten er ook nog andere aansluitmogelijkheden op, zoals de aansluiting voor usb-sticks. Dit werkt goed zonder dat het ooit echt spannend wordt.

Zoals hierboven al blijkt, werkt alles bij de SL9000 prima. De beeldverwerking gaat prima en het scherm zal dan ook zeker de meeste consumenten tevreden stellen. Is er dan helemaal niets mis met dit scherm? Eigenlijk niet. Als we echt gaan muggenziften zou het ontbreken van een CI+ aansluiting om zo van die ellendige losse decoder verlost te zijn een minpunt kunnen zijn. Bij navraag bij LG bleek dat de dvb-c module, die wel degelijk in dit scherm zit, onklaar gemaakt te zijn. Ondersteuning van CI+ komt er wel in de vorm van de SL9500 en andere tv's die we in 2010 van LG kunnen verwachten. Voor de Ziggo- en CaiWay- kijkers is het dus nog even wachten geblazen.

Nadeel van het borderless design, waarbij het lijkt alsof de rand van de tv (in de uit-stand) niet aanwezig is, is dat hiervoor gebruikt wordt gemaakt van een enorm spiegelende glasplaat. Hoewel het er echt fantastisch uit ziet werden we niet echt vrolijk van het feit dat we ook tijdens het kijken naar de tv de rest van de kamer waarin het toestel konden zien. Pas als het echt donker werd, viel er met deze spiegeling te leven.

Soundbar
Vervolgens gingen we wat uitgebreider aan de slag met de HLB-54S soundbar. Ook hier weer de hoogglans zwarte afwerking die als een magneet op stof werkt. Gedurende het testen werden we steeds minder enthousiast over deze afwerking. Het oogt heel mooi als het brandschoon is, maar helaas duurt dat maar kort. Op het apparaat zelf zit een aantal basisfuncties (start/stop/pauze/eject/power), die we toch verrassend vaak gebruikten. Het is toch wel handig dat als je een schijf invoert, je gelijk op play kunt drukken. Zoals al hierboven genoemd, gebruikt LG heldere menu-iconen waar je gemakkelijk je weg in vindt.
Naast de knop voor 'film' vinden we in het menu onder andere 'my media' terug, waarmee je vanaf een pc mediabestanden kunt streamen. We hebben dit geprobeerd met een wmv-bestand, een DivX-film en een aantal mp3-bestanden. Dit ging ondanks ons Wi-Fi G netwerk best goed. Slechts een enkele keer zagen we een hapering, waarbij we niet bij voorbaat de HLB 54S de schuld durfden te geven. Iets betere apparatuur zal dit ongetwijfeld verhelpen.

Afspelen van dvd's werkte erg prettig. Door de goede upscaler worden de beelden helder en zonder vervormingen weergegeven. Ook hier viel de prettige bediening van het apparaat op.

Ten slotte gingen we aan de slag met YouTube. Net als de BD370 Blu-ray-speler kan de HLB 54S soundbar namelijk verbinding maken met YouTube. Onze mond viel even open toen de HD-streams van YouTube full-screen bekeken werden. Volgens LG worden alleen de standaard streams ondersteund, maar we moesten soms echt even kijken of we geen full-hd streams te pakken hadden. De kwaliteit was echt verbluffend goed. Bestanden zoeken zonder een volwaardig toetsenbord blijft een beetje een gepriegel. Door middel van een on-screen toetsenbord kan er naar bestanden gezocht worden. Dit werkt verder simpel en snel. Naast de zelf gezochte bestanden kan er ook nog gekozen worden uit de populairste en de meest recente films.

Geluid
Zoals bij zoveel schermen weet ook de SL9000 niet te overtuigen met het geproduceerde geluid. Het is acceptabel om gewoon tv te kijken, maar verwacht niet dat je een film ingezogen wordt door de fantastische geluideffecten. Wat we wel een handige feature vonden, was de optie 'Clear Voice' waarmee stemgeluid een stuk helderder klonk.

Gelukkig hadden we de soundbar. De verwachtingen waren dan ook hoog en deze werden gelukkig grotendeels waargemaakt. Het geluid is helder en vol. Vervorming bij een hoog volume bleef lang (heel lang!) uit. De bass-speaker doet goed zijn werk en geeft een mooi, laag geluid. Verwacht echter niet dat het geheel een surround-achtige beleving op gaat leveren. Dat doet het systeem namelijk niet. Hiervoor zal je echt op zoek moeten gaan naar een goede surround-versterker met bijbehorende speakers.

Ten slotte sloten we ook nog even de radio aan. Dit werkt ook eenvoudig en door middel van het ingebouwde RDS kan zenderinformatie en file-info weergegeven worden op het heldere scherm van de HLB-54S.

Conclusie
Over de 42SL9000 zijn we laaiend enthousiast. Voor rond de 1200 euro haal je een schitterend ogend scherm in huis met een uitstekende weergave. Zwart is goed zwart en er is nauwelijks sprake van backlight-bleeding. Clouding hebben we helemaal niet gezien.

Over de HLB-54S hebben we een gemengder gevoel. Alles wat het apparaat doet, doet het goed. Daarover dus geen klachten. De twijfels komen kijken wanneer we de combinatie van soundbar en Blu-ray-speler bekijken. LG biedt ook een BD390 aan met praktisch dezelfde functionaliteit als dit apparaat. Tenzij je echt serieus ruimtegebrek hebt, zouden wij dan zelf een losse versterker en speakers kiezen. Hiermee valt alles handiger weg te werken. Is dit laatste aspect voor jou geen probleem, dan is ook de HLB-54S een aanrader. De prijs van rond de 750 euro is stevig te noemen.
 
vorige artikel
Google roept pers bijeen op 5 januari
  volgende artikel
Top-10 Meeste Reacties 2009

zie ook Zie ook:

Netflix raadt Sony- en LG-tv's aan
LG lanceert 105 inch '5K'-tv in Zuid-Korea
LG breidt productie oled-tv's uit en verlaagt prijzen
LG onthult 's werelds eerste buigbare oled-tv op CES
Nieuwe interface voor smart-tv's LG uitgelekt
Samsung en LG onthullen 105 inch gebogen Ultra HD tv's op CES

tv's

comments powered by Disqus
reacties Gearchiveerde reacties uit oude reactiesysteem (13):
 
Denniso• 31.12.2009 01:24 0 0

lijkt me chill met gamen als de resolutie zo hoog is . beter als mijn 1250 x 780
83/200 punten
profiel
reacties 48
Lid sinds:
27-10-09
 
waRoo• 31.12.2009 11:00 0 0

leuk ding voor een prijsvraag? en het zou nog leuker zijn als ik dan won

mooi heeeeellll moooi!
141/200 punten
goud met 1 streep
profiel
reacties 1643
Lid sinds:
15-11-05
 
Patrick• 31.12.2009 11:58 0 0

@waRoo Helaas, de spullen zijn inmiddels alweer terug op het kantoor van LG. Dit keer dus geen prijsvraag, hoe graag we dat ook zouden willen!
80/200 punten
profiel
reacties 3
Lid sinds:
14-01-10
 
Baksteen• 31.12.2009 14:00 0 0

Hebben jullie iets met LG? Steeds die reviews van LG
141/200 punten
goud met 1 streep
profiel
reacties 1643
Lid sinds:
15-11-05
 
Patrick• 04.01.2010 09:42 0 0

Nope we "hebben" niets met LG. Gadgetzone is volledig onafhankelijk t.o.v. welk bedrijf dan ook!
 
paul54• 05.01.2010 03:41 0 0

Verdwijnen deze testpresentjes na testen in famlie/vrienden kring?of kunnen trouwe bezoekers van gadgetzone zich hiervoor aanbevelen?
 
paul54• 05.01.2010 03:44 0 0

Was te snel met reactie,wat zonde dat het terug is naar lg,zou graag wat meer weten van de prijsvraag
 
Dennis• 25.03.2010 13:22 0 0

Ik heb zelf al een paar maanden de SL9500, maar een groot minpunt dat ik niet gelezen heb hierboven, is het feit dat de ingebouwde mediaspeler via usb niet alle Bluray files wil afspelen (HDTV in 720p doet ie wel perfect). Vaak krijg je dan de melding audio codec niet ondersteund, terwijl je wel het beeld krijgt. Ik heb LG hierover gemaild en zij konden niet aangeven welke audio codecs nu wel ondersteund worden, oftewel het blijft gissen geblazen . Ook konden zij niet met een update komen of iets dergelijks, terwijl er een netwerkoptie op de tv zit, die dit soort zaken toch best mag updaten.
Verder ben ik nog altijd zeer tevreden hoor met deze LG, maar een compleet nieuwe mediaTV is het nog net ff niet
 
ron• 06.08.2010 23:52 0 0

Hallo, ik heb precies het zelfde gekocht als hierboven beschreven. Ik krijg echter geen geluid van mijn tv over de soundbar. Ik hebdigitaletv van kpn verbonden met een hdmi kabel(scherp beeld) en ik heb de soundbarmet een hdmi kabel verbonden met de tv. Zoals gezegd krijg ik op geen enkele wijze geluid uit de soundbar. De handleidingen kunnen mij ook niet verder helpen.

weten jullie misschien een oplossing?

Ik hoor het graag.

vr.gr. Ron
 
joop• 07.08.2010 10:20 0 0


ron schreef op 06.08.2010 :

Hallo, ik heb precies het zelfde gekocht als hierboven beschreven. Ik krijg echter geen geluid van mijn tv over de soundbar. Ik hebdigitaletv van kpn verbonden met een hdmi kabel(scherp beeld) en ik heb de soundbarmet een hdmi kabel verbonden met de tv. Zoals gezegd krijg ik op geen enkele wijze geluid uit de soundbar. De handleidingen kunnen mij ook niet verder helpen. weten jullie misschien een oplossing?Ik hoor het graag.vr.gr. Ron

ik heb hetzelfde verhaal echter moet je ook nog een tosslink kabel kopen om optisch geluid van televisie naar de soundbar te sturen op je afstandsbediening zit een knop met simplink gebruik deze en zet de optie van geluid op de soundbar Fin. succes
 
ron• 07.08.2010 21:59 0 0

hoi, Joop bedankt voor je reactie. Ik ben gelijk zo'n kabel gaan halen en het werkt. Ik heb nu geluid van mijn tv over de soundbar. Dank je wel. Ik heb nu nog wel een ander probleem. Mijn subwoofer maakt een heel irritant geluid, ook als er geen muziek of iets dergelijks gespeeld wordt. Dit doet hij al van het begin af aan. Ik denk dus zelf dat hij kapot is.

Als iemand een oplossing weet, hoor ik het graag.\

Groeten Ron
141/200 punten
goud met 1 streep
profiel
reacties 1643
Lid sinds:
15-11-05
 
Patrick• 09.08.2010 10:10 0 0


ron schreef op 07.08.2010 :

hoi, Joop bedankt voor je reactie. Ik ben gelijk zo'n kabel gaan halen en het werkt. Ik heb nu geluid van mijn tv over de soundbar. Dank je wel. Ik heb nu nog wel een ander probleem. Mijn subwoofer maakt een heel irritant geluid, ook als er geen muziek of iets dergelijks gespeeld wordt. Dit doet hij al van het begin af aan. Ik denk dus zelf dat hij kapot is. Als iemand een oplossing weet, hoor ik het graag.Groeten Ron

Probeer hem eens op een andere plek te zetten. Misschien heeft je subwoofer last van interferentie van een andere bron.

Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 09.08.2010 10:10
179/200 punten
zilver met 2 strepen
profiel
reacties 956
Lid sinds:
19-11-05
 
Menno• 09.08.2010 14:11 0 0

Als je echt denkt dat ie kapot is, moet je ermee terug naar de verkoper.

Meer nieuws  Laatste nieuws
26-01Chinese smartphone Bluboo Picasso beschermt ogen tegen blauw licht
23-12Eerste huis met zonnedakpannen in Zeeland (video)
23-12Drone crasht bijna bovenop Oostenrijkse skikampioen (video)
12-10Bluboo kondigt sportsmartwatch met Android Wear aan
22-09Xiaomi lanceert smartphone Mi4c met 'edge tap'
02-09Motorola kondigt nieuwe Moto 360-smartwatch aan en komt met 'Sport'-versie
01-09Nieuwe foto's verschenen BlackBerry met Android
01-09'Zopo komt met deca-core smartphone'
 
home
 
mobiele telefoons tabletcomputers games en consoles digitale camera's en camcorders laptops en netbooks audio-apparatuur

televisies opslag-apparatuur wearables auto's en navigatiesystemen accessoires overig


Volg Gadgetzone op social media:


Trending topicsPR Newswire technieuwsEvents

Barcelona, Spanje  Mobile World Congress2-5maa2015
Hannover, Duitsland  CeBIT15-20maa2015
Verenigde Staten  NAB11-16apr2015
Verenigde Staten  E316-18jun2015
Duitsland  IFA Berlijn4-9sep2015
Verenigde Staten  CES6-9jan2016
Amsterdam  Integrated Systems Europe9-12feb2016

Terug in de tijd...

Portable videorecorder van Blue Raven
Portable videorecorder van Blue RavenBlue Raven komt met de MediaMate, een forse portable mediaspeler die vooral opvalt door zijn opnamemogelijkheden. De MediaMate kan video opnemen met een resolutie van 720x480 pixels, en dat upscalen tot 1080i, waarschijnlijk bedoeld om af te spelen op een HD-TV. Jammer is dat het 7 inch TFT-scherm op de MediaMate zelf een niet al te hoge resolutie heeft (slechts 480 x 234 pixels). »

We like...

Engadget
Gizmodo
The Verge
Crunch Gear
Tech Radar
Electronista
Headliner.nl

Mededeling: Gadgetzone is overgestapt op Disqus voor het plaatsen van reacties. → Lees meer

 

GADGETZONE

Gadgetzone is een weblog met actueel nieuws over onder meer gadgets, smartphones, technologie, elektronica, innovatie, auto's, games en design.TIPS

Heb je een goede nieuwstip voor Gadgetzone of heb je een suggestie voor verbetering van de website, maak dan gerust gebruik van onze contactpagina!

WORD REDACTEUR

Ben je ge´nteresseerd in gadgets en nieuwe technologie en lijkt het je leuk om een nieuwsbericht of review te posten op Gadgetzone? Kijk dan even hier.

© 2005-2015

Algemene voorwaarden
RSS-feed

gadgetzone.nl
gadgetzone.be
m.gadgetzone.nl
SOCIAL MEDIA

Twitter Facebook