Gadgetzone.nl - Home

Review AlwaysConnected Blackbird

 29 december 2009 00:11:44, door Robert Hagen,  


SpecialPhones.nl stelde onlangs de AlwaysConnected Blackbird beschikbaar voor een review. Deze dual-SIM smartphone is een succesverhaal voor SpecialPhones, want de webwinkel spreekt van een 'bestseller'. De prijs van momenteel 189 euro en features als Wi-Fi, een QWERTY-toetsenbord en een touchscreen maken de Blackbird op het eerste gezicht dan ook een aantrekkelijke gadget.

BELANGRIJKSTE KENMERKEN
- Dual-SIM
- GPRS klasse 12
- Quadband 850/900/1800/1900 Mhz
- Wi-Fi
- Nederlands- en Engelstalige interface
- Trackball
- 2,2 inch QVGA-touchscreen
- 3,2 megapixel camera met flitser aan de achterzijde
- 0,3 megapixel camera aan de voorkant
- Shake control (schudden voor andere wallpaper, muziek etc.)
- 3D stereospeakers
- Bluetooth met A2DP (geschikt voor 2 lijnen op 1 carkit)
- Analoge tv-tuner
- FM-radio (te gebruiken zonder headset)
- Handsfree
- Opladen ook mogelijk met Nokia-lader
- microSD(HC)-kaartslot
- 50/150 uur standby- en 3/5 uur gesprekstijd
- Afmetingen: 116 x 60 x 13 mm
- Gewicht: 140 gram





UITPAKKEN
De Blackbird wordt geleverd in een mooi, compact doosje. Daarin bevindt zich naast de telefoon een behoorlijk complete set accessoires. Zo krijg je er niet alleen een mooi beschermhoesje en een USB-lader voor in de auto bij, maar ook twee batterijen (beide 1100 mAh). Daarnaast bevat het pakket een stereo-headset, een USB-kabel, een handleiding (Engelstalig) en een oplader. SpecialPhones levert er ook nog gratis een 8GB microSDHC-kaart bij.

UITERLIJK
Wat iedere gadgetfreak natuurlijk direct opvalt, is dat de Blackbird een BlackBerry Curve 9800-kloon is (momenteel verkrijgbaar voor zo'n 350 euro). Dit neemt echter niet weg dat het apparaatje lekker in de hand ligt en robuust aanvoelt. Het toestel ziet er ook erg mooi afgewerkt uit. Met een gewicht van 140 gram is de Blackbird wel wat aan de zware kant (ter vergelijking: de BlackBerry weegt 110 gram).

Met wat gepulk aan de bovenkant kun je een minuscule stylus tevoorschijn halen en aan de onderkant bevindt zich een uitschuifbare telescoopantenne voor de tv-functie (daarover later meer). De aansluiting voor de oplader (ook voor de headset en USB-kabel) is netjes weggewerkt, evenals de aansluiting voor een Nokia-oplader. Een zoektocht naar een gleufje voor de microSDHC-kaart levert niets op. Deze blijkt achter de batterij in de telefoon te zijn verstopt, hetgeen natuurlijk niet erg handig is.

Al met al ziet de Blackbird er netjes uit en maakt het apparaat een prima eerste indruk.





DUAL-SIM
De Blackbird is een dual-SIM smartphone, hetgeen inhoudt dat je er niet één, maar twee SIM-kaarten in kunt stoppen. Dit heeft als voordeel dat je op twee verschillende telefoonnummers tegelijkertijd bereikbaar kunt zijn, bijvoorbeeld op je zakelijke- en op je privénummer.

BEDIENING
De Blackbird is wat de bediening betreft veelzijdig te noemen. Je kunt het 2,2 inch touchscreen (QVGA) gebruiken, een trackball onder het scherm en het QWERTY-toetsenbord. In de praktijk zul je voor het navigeren door de diverse menu's natuurlijk vooral het touchscreen en de trackball gebruiken. Het touchscreen reageert op zich prima, maar scrollen met je vinger is onmogelijk en moet via de trackball. Het scherm heeft geen haptic of tactile feedback. Het QWERTY-toetsenbord heeft fijne toetsen en werkt erg prettig.


GEBRUIKSGEMAK/INTERFACE
De interface ziet er op het eerste gezicht zeer verzorgd uit en is voorzien van mooie, duidelijke icoontjes. SpecialPhones zegt in samenwerking met de fabrikant voor 'een volledig Nederlands menu' gezorgd te hebben. Dat klinkt goed, maar 'volledig Nederlands' is hier en daar net iets te letterlijk genomen. Zo werkte het een beetje op onze lachspieren dat 'wallpaper' vertaald is als 'behang' en 'organizer' als 'organisator'. Minder grappig is dat je door dit wat amateuristische vertaalwerk, in combinatie met de soms onlogische interface, moeilijk dingen kunt vinden. Zo zochten wij ons een ongeluk naar een mogelijkheid om de ringtone en de wallpaper te veranderen en om het geluid van het toetsenbord uit te zetten. Je zou verwachten dat dit vrij snel onder 'instellingen' te vinden is, maar dat valt tegen. De ringtones bijvoorbeeld kun je alleen via 'Telefoonboek' of 'Gebruikersprofielen' instellen, terwijl de wallpaper in het 'Instellingen'-menu verborgen zit onder de term 'Karakteristieken tonen'.

Wil je Bluetooth aanzetten, dan dien je in het Bluetooth-menu op 'Voeding' te klikken en een applicatie als Google Maps is te vinden onder het 'Java'-menu onder 'Plezier en spellen'. Het inzien van je gesprekgeschiedenis is ook een hele opgave. Op de meeste telefoons is dit slechts een kwestie van op de groene knop drukken, waarna je direct een lijstje met gesprekken, de bijbehorende tijden en data ziet. Om op de Blackbird wat details (zoals tijd en datum) te zien, moet je echter naar 'Oproepcentrum' gaan, gevolgd door 'Gespreksgeschiedenis', 'gespreksgeschiedenis SIM 1', (scrollen) 'SIM1 ontvangen gesprekken' en dan het telefoonnummer van de beller.

De basisfuncties zijn allemaal wel gemakkelijk te vinden, maar als je iets meer wilt doen dan wordt het lastig. Intuïtief is de interface in elk geval niet te noemen. Je moet er echt even goed voor gaan zitten om het toestel helemaal door te krijgen en naar wens in te stellen. Wij moesten in sommige gevallen ook de Engelstalige handleiding (duidelijk door Chinezen vertaald) erbij pakken. Hoe kun je er anders achter komen dat mp3's dienen te worden opgeslagen in een folder genaamd 'My music' (hetgeen in het hoofdstuk 'Music Playe' (geen typo) alleen valt af te leiden uit de zin 'Note: The Music of audio speakers and the corresponding default file name is My music')?

BELLEN
Bellen met de Blackbird gaat uitstekend. Je kunt supereenvoudig kiezen welke SIM-kaart je wilt gebruiken en het intoetsen van een nummer via het touchscreen of QWERTY-toetsenbord gaat ook probleemloos. Het telefoonboek is ook gemakkelijk te bereiken. De geluidskwaliteit tijdens het bellen is redelijk. Als je hem op de speakerstand hebt staan, moet je hard praten, want anders ben je aan de andere kant moeilijk te verstaan.

SMS'EN en E-MAILEN
Als je veel sms't, is de Blackbird een supertelefoon. Het prettige QWERTY-toetsenbord is daar uitermate geschikt voor. Hetzelfde geld voor e-mailen. Je kunt op de Blackbird een e-mailaccount instellen en vervolgens eenvoudig e-mails versturen.

ONLINE MOGELIJKHEDEN
Met de Blackbird kun je alleen online via het trage GPRS of via Wi-Fi. Het toestel heeft geen 3G-connectiviteit. Internetten kan via de aanwezige Opera Mini-browser. Via Wi-Fi kun je op deze manier prima internetten. Wel jammer is dat het QWERTY-toetsenbord van de Blackbird in deze browser niet wordt ondersteund. Om een adres in te kunnen tikken, moet je op de adresbalk klikken, dan in het pulldown-lijstje met eerder bezochte sites helemaal naar onderen scrollen en vervolgens op 'Insert Symbol' klikken. Nogal omslachtig dus, maar het werkt wel en bovendien wordt dit mogelijk nog opgelost via een software-update.

MSN en Facebook
Via een voorgeïnstalleerde applicatie genaamd eBuddy kun je in principe gebruikmaken van tal van online communicatiemogelijkheden, zoals MSN, Yahoo!, Facebook, GTalk en ICQ. Hier moet je wel eerst een eBuddy-account voor aanmaken. Via een andere applicatie, Nimbuzz, kun je ook nog gebruikmaken van Skype.

Gebruik van Wi-Fi
Verbinding maken met een draadloos netwerk is vrij eenvoudig. Standaard staat hier een sneltoets voor op het hoofdscherm. Het is alleen jammer, dat je niet kunt zien of je in een applicatie verbinding maakt via Wi-Fi of via GPRS. Ook lukte het ons niet om onze voorkeur (Wi-Fi) ergens in te stellen. In een menu dat hierop van toepassing leek, kregen we een foutmelding bij het 'opslaan' van de instellingen. Volgens SpecialPhones gebruikt de Blackbird voor applicaties echter altijd de Wi-Fi-verbinding als deze open staat.


MULTIMEDIA EN CAMERA
De Blackbird is onder andere voorzien van een audiospeler, videospeler, fotoviewer en tv-tuner. De mp3-speler doet zijn werk en speelt je muziekbestanden feilloos af. Leuk is dat shake-control wordt ondersteund (door de telefoon te schudden, ga je naar het volgende nummer). Een minpuntje is echter dat ID3-tags niet worden ondersteund. Daarnaast is de geluidskwaliteit niet om over naar huis te schrijven, maar dat zou kunnen komen door de kwaliteitsarme headset. Je eigen oordopjes kun je niet gebruiken, omdat de Blackbird geen standaard koptelefoonaansluiting heeft (ook geen 2,5 mm). Ook zijn enkele knopjes op het touchscreen zo klein, dat je ze niet kunt bedienen met je vingers (alleen met de stylus). De videospeler hebben we niet getest.

De tv-tuner is helaas analoog en dus vrijwel nutteloos. In Nederland wordt immers niet meer analoog uitgezonden.

FM-radio
De FM-radio is te gebruiken zonder dat je de headset hoeft aan te sluiten, maar onze ervaring was dat de ontvangst dan bedroevend is. Met de headset aangesloten is de ontvangst een stuk beter, maar nog steeds niet al te best. Aan onze locatie kan het niet liggen, want andere telefoons met een FM-radio hebben prima ontvangst. Wel leuk is de mogelijkheid om radioprogramma's op te nemen, waarbij je zelfs opnamen van te voren kunt programmeren.

Camera en fotobewerking
De camera heeft een 3,2 megapixel sensor. Duidelijk is dat deze geen awards voor beste kwaliteit zal winnen. De camera heeft geen autofocus en er is ook geen speciaal cameraknopje. Wel is een LED-flitser aanwezig en zijn er een hoop mogelijkheden. Zo kun je de witbalans aanpassen, verschillende effecten toevoegen, een nachtmodus inschakelen, kaders toevoegen en een continu-opname doen. Foto's kun je ook nog bewerken en bekijken als diavoorstelling (met eventueel overgangseffecten en achtergrondmuziek). Ook kun je foto's printen via PictBridge en Bluetooth.

GAMES
De Blackbird wordt standaard geleverd met een viertal games, waaronder een dobbelstenenspel dat werkt met de ingebouwde accelerometer. De leukste game is een 'Jewel Master'-achtig spel, dat waarschijnlijk de slechtste en meest irritante achtergrondmuziek ooit waargenomen in een game heeft. Gelukkig kun je de muziek uitzetten.





'ORGANISATOR', EXTRA'S en BEVEILIGING
Onder 'Organisator' zijn enkele handige features te vinden, zoals een kalender, takenlijst, wekker (met vier tijden), wereldklok en stopwatch. Ook is er een menu met extra's, zoals een rekenmachine, eenheidsconverter, valutaconverter en een 'antwoordapparaat'. Ook aan beveiliging is gedacht. Zo kun je in het instellingenmenu bepaalde telefoonnummers blokkeren voor oproepen en sms en is er een anti-diefstalfunctie die ervoor zorgt dat alle gegevens van een nieuw geplaatste SIM-kaart naar een vooraf ingesteld nummer worden verzonden.

CONCLUSIE
De AlwaysConnected Blackbird is met een prijs van 189 euro en features als Wi-Fi en een QWERTY-toetsenbord een prima 'messenger-telefoon' met veel mogelijkheden. Maar op het toestel valt ook het een en ander aan te merken. De belangrijkste pluspunten en verbeterpunten op een rij:

Pluspunten
+ Prettig QWERTY-toetsenbord
+ Wi-Fi
+ Dual-SIM
+ Perfect voor mensen die veel sms'en en e-mailen
+ Mooi afgewerkte behuizing
+ Applicaties als Google Maps, Opera Mini en eBuddy
+ Inclusief 8GB geheugen
+ Inclusief accessoires als autolader, hoesje en tweede batterij

Verbeterpunten
- Geen 3G (UMTS/HSDPA)
- Interface soms onlogisch en onhandig
- Matige camera
- Geen standaard koptelefoonaansluiting
- Mp3-speler ondersteunt geen ID3, geluidskwaliteit is matig
- Slechte ontvangst FM-radio
- MicroSD-slot op onhandige plaats
- Analoge tv-tuner nutteloos in Nederland







zie ook Zie ook:
RIM laat preview zien van BlackBerry 10 (video)
Nokia introduceert smartphone 808 PureView met '41 megapixel' camera (video)
Review John's Phone
Mobile-review previewt Sony Ericsson X12
Nokia niet blij met review N8 en laat HD-video zien (video)



Reageren  Reageren
comments powered by Disqus

Gearchiveerde reacties  Gearchiveerde reacties (8)
29.12.2009 07:21 • Patrick
Waren sommige dingen niet eenvoudiger te vinden geweest als je de taal op 'engels' had gezet? Of was dat net zo beroerd vertaald??
Het ontbreken van 3G vind ik dan wel een ernstig minpunt van dit ding.. Zit je dan met je Vodafone abbo met 3,6 Mbps download mogelijkheid!

29.12.2009 16:52 • Gisae
Het begint me altijd te jeuken bij apparaten met slechte (babelfish achtige) vertalingen. Meestal duid het aan dat het chineze troep is wat gegarandeerd binnen een jaar defect raakt.
Ik noem maar wat merken als sweex, ricatech, dfrnce, etc...
Dat het een kloon is van de blackberry helpt daar overigens ook niet bij.

[i]Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 29.12.2009 16:53[/i]

29.12.2009 20:43 • Pat
Even zoeken op Google en je hebt zo een goedkoper alternatief zoals:
[url]http://www.chinavasion.com/product_info.php/pName/amigo-wifi-quad-band-dualsim-cellphone-with-qwerty-keyboard/[/url]
Overigens lees ik niet of er ondersteuning van Exchange bij zit...handig voor oa. contactpersonen en agenda syncen met Google.
Overigens leuke review hier !

30.12.2009 02:47 • ZZ
Ok je hebt een prijsverschil maar je ziet het verschil al aan het uiterlijk.Ziet er gewoon minder gesofisticeerd uit.

30.12.2009 09:44 • Robert
Dat valt wel mee hoor, ik vind het toestel er mooi uitzien, niets mis mee. Het voelt ook aan als een kwaliteitsproduct.

05.01.2010 12:37 • Maik
Weet iemand toevallig of je op deze telefoon ook push mail kan gebruiken? En ook of je je accounts kan syncen met outlook of exchange?

Goeie review BY the Way.

24.02.2010 23:07 • aad
hoe stel ik internet hier op in

28.03.2010 12:26 • Han
Ik zou wel graag willen weten of synchronisatie met (bijvoorbeeld) ms-outlook mogelijk is, en zo ja, hoe dan.

 
Meer nieuws  Laatste nieuws
28-02Oppo onthult nieuwe OPPO Air Glass 3 (video)

27-02Teufel introduceert draadloze in-ears AIRY TWS 2

27-02Apple zet streep door 'Apple Car'

26-02Renault kondigt betaalbare Renault 5 E-Tech Electric aan

26-02Zeeman opent brandstore in Roblox (video)

06-12Robot Ameca vertoont meer menselijke gezichtsuitdrukkingen (video)

14-10Realme 7 Pro verkrijgbaar in Europa

20-02Nieuw boek over ontstaan en succes Guerilla Games

 
Filter:
SmartphonesTabletsGames en consolesCamera'sLaptopsAudio
TelevisiesOpslag-apparatuurWearables en smartwatchesAuto's en navigatiesystemenAccessoires en toebehorenGadgets en technologie
Video's
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
 Meer toffe filmpjes 
Veel gelezen
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggen Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van Samsung SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »


 

GADGETZONE © 2005-2024
Contact
Vacatures
Tip ons!
Algemene voorwaarden en privacy