Gadgetzone.nl - Home

SED biedt betere beeldkwaliteit dan lcd en plasma

 Gepubliceerd op 23.07.05 ,  


Het is eigenlijk al wat ouder nieuws, maar afgelopen week stond er een interessant artikel in de Business Week over SED, een nieuw type tv-scherm en concurrent van lcd- en plasma-schermen. SED (surface-conduction electron-emitter display) is ontwikkeld door Toshiba en Canon, die samen een joint venture hebben opgericht.

De twee bedrijven stellen dat SED een betere beeldkwaliteit biedt dan de andere technologieen voor platte beeldschermen, lcd en plasma. Daarnaast is het stroomverbruik van SED slechts eenderde van het verbruik van een plasmascherm en de helft van dat van een lcd-scherm. Directeur Fujio Mitarai van Canon verwacht dan ook dat SED een groot succes wordt.

Om de kracht van SED te bewijzen hebben Toshiba en Canon een prototype gemaakt met een schermgrootte van 36 inch. De donkere kleuren zien er veel rijker uit dan die op lcd's en letters op het scherm zijn veel scherper dan op plasma-tv's. Alleen in fel verlichte ruimtes (zoals een elektronicawinkel) lijkt SED iets minder helder dan zijn concurrenten, maar het verschil is minimaal.

Het scherpe en heldere beeld van SED is te danken aan het feit dat Canon en Toshiba gebruik hebben gemaakt van de aloude crt-technologie. Crt-tv's, oftewel tv's met een ouderwetse beeldbuis, hebben een betere beeldkwaliteit dan lcd- en plasmaschermen, daar zijn alle experts het over eens. Het nadeel is alleen dat de beeldbuis ongeveer even diep moet zijn als de hoogte ervan. Wat Toshiba en Canon nu gedaan hebben, is simpel gezegd een beeldscherm maken dat bestaat uit duizenden minuscule crt-beeldbuisjes. Zo heb je de kwaliteit van een crt-tv en toch ook een scherm dat maar een paar centimeter dik is.

De concurrentie heeft echter voorlopig nog niets te vrezen. Zo zal het bijvoorbeeld nog jaren duren voordat Canon en Toshiba SED-schermen in massaproductie kunnen nemen. Voor 2008 zal het de bedrijven niet lukken meer dan 75.000 SED-tv's per maand te produceren. In 2010 zullen waarschijnlijk 250.000 exemplaren per maand de fabriek uitrollen. Ter vergelijking: Matsushita (Panasonic) gaat eind 2006 alleen al 450.000 plasma-tv's per maand produceren. "SED is een geweldige technologie, maar er is nog een lange weg te gaan voordat het in massaproductie kan worden genomen", aldus Takeshi Uenoyama van Panasonic.





zie ook Zie ook:
Canon wint rechtszaak: toch nog SED-tv's?
Toch nog hoop voor SED-tv's?
SED-tv: komt het er ooit nog van?
SED-tv met contrastverhouding van 100.000:1
55 inch 1080p SED-tv's komen eraan
'SED-tv's pas in 2008 op de markt'



Reageren  Reageren
comments powered by Disqus

Gearchiveerde reacties  Gearchiveerde reacties (8)
23.07.2005 14:45 • ppaddo
[off-topic]In de tweede alinea staat een paar keer "Cannon" i.p.v. Canon! [/off-topic].
En hoe zit het met de kijkhoek van deze schermen? Is die ook net/bijna zo goed als de CRT. Als dat ook nog eens zo is dan hebben we hier een potentieel juweeltje!

27.07.2005 10:28 • Geezer
idd

15.10.2005 17:03 • EV
Kijkhek is 180 gr

18.10.2005 16:24 • matt
Werkend SED-beeldscherm gedemonstreerd door Canon

Door Inge Janse - zaterdag 8 oktober 2005 - 16:07 - Bron: BeHardware - Submitter: -EaS- - Views: 36.388

Toen Canon medio 2004 aankondigde om weer monitoren te gaan maken, gaf het bedrijf aan dat het om zogenaamde SED-schermen zou gaan. SED werd meer dan drie jaar geleden aangekondigd als het beste van de CRT- en TFT-werelden. Vorige maand werd het eerste SED-scherm gepresenteerd, alleen ontbrak toen het belangrijkste: foto’s om de observaties te onderbouwen. Nu, tijdens Canons vierjaarlijkse expositie in Parijs, zijn de eerste SED-schermen aan de pers getoond. Het Franse BeHardware stond erbij, keek ernaar en raakte danig onder de indruk.

SED-monitoren hebben enkele belangrijke voordelen ten opzichte van de gangbare op TFT- en CRT-gebaseerde computerschermen. De responstijd bedraagt minder dan een milliseconde, de contrastratio bedraagt 100.000 tot 1 en de kijkhoek is 180 graden. Het energieverbruik zou daarnaast een derde van het verbruik van een TFT-monitor met een gelijke resolutie zijn. Het resultaat is een computerscherm dat de beeldkwaliteit van een CRT-scherm combineert met de afmetingen en het energieverbruik van een TFT-scherm. De technologie achter SED maakt dit mogelijk door gebruik te maken van een mini-elektronenkanon voor elke subpixel van de monitor. Elke subpixel bevat een fosforlaag die oplicht nadat hier een elektron op afgeschoten is. In het geval van een monitor met een maximale resolutie van 1920 bij 1080 pixels komt dit neer op de aanwezigheid van 6,2 miljoen elektronenkanonnen.

Canon had op de expositie in Parijs een aparte ruimte om de SED-schermen aan de pers te presenteren. Hier werd een SED-monitor namelijk vergezeld door een LCD- en een plasmascherm van gelijke afmetingen. Na inspectie constateerde BeHardware dat de SED-schermen daadwerkelijk een kijkhoek van 180 graden hebben. Daarnaast bleek dat het SED-scherm als enige in staat was om een echt zwart scherm weer te geven. Dit werd aangetoond door in volledige duisternis een foto te nemen met een sluitertijd van een seconde van de drie schermen die elk een zwart beeld weergaven. Hieruit bleek dat het LCD- en het plasmascherm beide veel licht lekten, terwijl het scherm van het SED-scherm volledig zwart bleef. Het derde aandachtspunt was de reactietijd van de SED-monitor, die erg goed bleek te zijn. Zo bleek bij het weergeven van een voorbijrijdende auto het scherm zelfs beter te presteren dan een gangbare CRT-monitor.



Drie keer plasma- (links), SED- (midden) en LCD-technologie (rechts) vergeleken.


BeHardware kon niet anders concluderen dan dat SED-monitoren een uitermate interessante stap in de evolutie van computerschermen zullen markeren. Wat betreft de prijs hoeven potentiële kopers het niet te laten, aangezien deze ongeveer gelijk zal zijn aan LCD- en plasmaschermen van gelijk formaat. Canon is van plan om aan het einde van 2006 de SED-schermen op de markt te zetten. Mocht deze wachttijd te lang zijn, dan is er goed nieuws: Toshiba heeft namelijk aangegeven mogelijk al aan het einde van 2005 de eerste SED-schermen te kunnen leveren.

18.10.2005 19:11 • Patrick
Zucht...nog zo lang wachten...

18.10.2005 19:35 • Menno
en dan moet je daarna waarschijnlijk nog een jaar wachten tot de apparaten een beetje betaalbaar worden en de kinderziektes eruit zijn...

05.04.2006 23:29 • kareltje-03
Het is vog veel erger. Je moet tot minimaal half 2008 wachten voordat de eerste SED schermen voor de japanse en amerikaanse markt beschikbaar komen (en wanneer ze in ons kleine landje komen is al helemaal onduidelijk).
Top techniek die SED maar wordt wellicht door recente prijsdalingen van plasma en LCD nog verder uitgesteld (als het maar geen afstel wordt)!!.


05.01.2007 23:44 • Erwin
Ik heb de SED schermen in Parijs gezien en het is gewoon CRT kwaliteit maar dan plat. Pas als deze TV op de markt is ga ik mijn huidige CRT-TV vervangen door een plat scherm (SED dus!). Helemaal geweldig!

 
Meer nieuws  Laatste nieuws
28-02Oppo onthult nieuwe OPPO Air Glass 3 (video)

27-02Teufel introduceert draadloze in-ears AIRY TWS 2

27-02Apple zet streep door 'Apple Car'

26-02Renault kondigt betaalbare Renault 5 E-Tech Electric aan

26-02Zeeman opent brandstore in Roblox (video)

06-12Robot Ameca vertoont meer menselijke gezichtsuitdrukkingen (video)

14-10Realme 7 Pro verkrijgbaar in Europa

20-02Nieuw boek over ontstaan en succes Guerilla Games

 
Filter:
SmartphonesTabletsGames en consolesCamera'sLaptopsAudio
TelevisiesOpslag-apparatuurWearables en smartwatchesAuto's en navigatiesystemenAccessoires en toebehorenGadgets en technologie
Video's
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
 Meer toffe filmpjes 
Veel gelezen
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggen Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van Samsung SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »


 

GADGETZONE © 2005-2024
Contact
Vacatures
Tip ons!
Algemene voorwaarden en privacy