Gadgetzone.nl - Home

Technologiebedrijven in mineur, behalve Apple

 22 januari 2009 19:27:11, door Robert Hagen,  


Enkele grote technologiebedrijven hebben vandaag hun financiële cijfers en verwachtingen bekendgemaakt, en die zijn niet bepaald positief. Zo zag Nokia zijn omzet in het vierde kwartaal van 2008 met 19 procent dalen tot 12,7 miljard euro en zijn marktaandeel slinken van 40 tot 37 procent. Ook Intel, Microsoft en Sony hebben last van de economische malaise.

Intel moet als gevolg van de recessie flink snijden in het personeel. De chipfabrikant sluit vijf fabrieken in Azië en de Verenigde Staten, waardoor tot 6000 banen verloren gaan. Opvallend is dat de fabriek in Silicon Valley gesloten wordt. Daarmee behoort de chipproductie in in het beroemde Silicon Valley tot de geschiedenis, want Intel was er nog de enige met een chipfabriek.

Ook duizenden werknemers van Microsoft zullen hun baan kwijt raken. Het Amerikaanse softwareconcern zag zijn winst in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar dalen van 4,71 miljard naar 4,17 miljard dollar. De omzet steeg teleurstellend met slechts 2 procent tot 16,63 miljard dollar, waardoor de aandelen op de beurs meer dan 7 procent van hun waarde verloren. Microsoft, dat wereldwijd 91.000 werknemers heeft, heeft al aangekondigd tot 5000 banen te zullen schrappen, waarvan 1400 per direct.

Met Sony gaat het ook al niet goed. De Japanse elektronicagigant heeft gewaarschuwd voor zijn eerste verlies in 14 jaar. Het bedrijf verwacht eind maart, als zijn fiscale boekjaar is afgelopen, als gevolg van de economische crisis en de sterke yen een nettoverlies te moeten melden van 30 miljard yen, zo'n 258 miljoen euro. Het totale verlies komt uit op 1,29 miljard euro.

Sony spreekt onder meer van hevige concurrentie op de consolemarkt voor zijn PlayStation 3, vooral van de goedkopere Xbox 360 en de Nintendo Wii. Daarnaast wil de consument nog altijd niet erg warmlopen voor Blu-ray.

Ook Sony zal zeer waarschijnlijk veel werknemers gaan ontslaan. Om uit de rode cijfers te komen, zal namelijk een grote herstructurering plaatsvinden.

Apple
Toch is ook nog goed nieuws: Apple weet in deze moeilijke tijd wél goede cijfers te overleggen. In het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2008/2009 verkocht Apple meer dan 2,5 miljoen computers en een recordaantal van 4,4 miljoen iPhones. De verkoop van iPhones lag daarmee 88 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook verkocht Apple maar liefst 22,7 miljoen iPods.

De Amerikaanse onderneming boekte een nettowinst van 1,6 miljard dollar en een omzet van 10,2 miljard dollar. De winst per aandeel kwam uit op 1,78 dollar, terwijl analisten op slechts 1,40 dollar gerekend hadden.

Jammer voor Apple is wel dat er flinke consternatie is ontstaan rond de gezondheidstoestand van topman Steve Jobs. De Amerikaanse beursautoriteit SEC gaat volgens persbureau Bloomberg onderzoek doen naar zijn recente ziekmelding. Jobs meldde aanvankelijk dat het goed met hem ging, waardoor de aandelen weer met 4 procent stegen, maar kwam daar even later op terug om vervolgens 5 maanden op ziekteverlof te gaan. De SEC wil onderzoeken of Apple niet al eerder wist hoe ernstig Jobs er aan toe is en of het bedrijf de beleggers niet heeft misleid.

[bron: nu.nl]





zie ook Zie ook:
Zeer zeldzaam prototype Apple Macintosh wordt geveild
Al het nieuws van het Apple Event in 108 seconden (video)
Zeldzame Apple 1-computer onder de hamer
'Apple-producten gaan gemiddeld ruim vier jaar mee'
Apple steunt nieuw boek over Steve Jobs en bekritiseert biografie Walter Isaacson
Apple voert prijsverlaging Apple TV door en toont nieuwe Game of Thrones-trailer (video)



Reageren  Reageren
comments powered by Disqus

Gearchiveerde reacties  Gearchiveerde reacties (5)
22.01.2009 19:54 • ties2002
bizar dat doordat iemand ziek is, het bedrijf aandelen verliest. zal wel omdat hij een beetje het gezicht van Apple is.

Quote van Steve Jobs:
We've been working on that for a while. I think we finally got it right.

23.01.2009 00:20 • Tjotjo
Nokia staat terug op 39%. Hun verlies was voornamelijk door de hogere kost van arbeiders en niet door een mindere verkoop, want die steeg net met 15%.

27.01.2009 02:41 • Ilja
Vind het niet zo gek dat apple goed doet. hun producten zijn van zeer hoge kwaliteid, en gaan lang mee, daarom kopen steeds meer mensen hun.

27.01.2009 09:58 • Techmode
@ Ilja???? van zeer hoge kwaliteit en andere producenten dan???? Ligt aan het schapen gedrag.

29.01.2009 14:35 • ties2002
[quote]Techmode schreef op 27.01.2009 09:58:
@ Ilja???? van zeer hoge kwaliteit en andere producenten dan???? Ligt aan het schapen gedrag.[/quote]

heerlijk die anti-apple houding

 
Meer nieuws  Laatste nieuws
28-02Oppo onthult nieuwe OPPO Air Glass 3 (video)

27-02Teufel introduceert draadloze in-ears AIRY TWS 2

27-02Apple zet streep door 'Apple Car'

26-02Renault kondigt betaalbare Renault 5 E-Tech Electric aan

26-02Zeeman opent brandstore in Roblox (video)

06-12Robot Ameca vertoont meer menselijke gezichtsuitdrukkingen (video)

14-10Realme 7 Pro verkrijgbaar in Europa

20-02Nieuw boek over ontstaan en succes Guerilla Games

 
Filter:
SmartphonesTabletsGames en consolesCamera'sLaptopsAudio
TelevisiesOpslag-apparatuurWearables en smartwatchesAuto's en navigatiesystemenAccessoires en toebehorenGadgets en technologie
Video's
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
 Meer toffe filmpjes 
Veel gelezen
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggen Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van Samsung SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »


 

GADGETZONE © 2005-2024
Contact
Vacatures
Tip ons!
Algemene voorwaarden en privacy