Gadgetzone.nl - Home

Review JXD638

 Gepubliceerd op 13.04.07 - door Eric Groenewoud,  


Ditmaal test gadgetzone de JXD638 3.0, een 1GB mediaspeler, beschikbaar gesteld door de importeur RHISC. De JXD638 is een relatief onbekende speler, rechtstreeks vanuit China, die in oktober vorig jaar werd geïntroduceerd.

De speler wordt zeer compleet geleverd (zie de specificaties), waardoor de JXD638 gemakkelijk aan te sluiten is op pc, stereo en tv.

Een leuke extra is een cd-rom vol met spellen, geschikt voor de JXD638 (niet standaard meegeleverd).







Eerste indruk

De speler wordt geleverd in het zwart of wit en doet met de zilverkleurige achterkant denken aan de iPods (3G, 4G en 5G), alleen is de JXD638 iets minder mooi afgewerkt. Vooral de 'hold'-knop voelt wat plastic aan. Wat ook opvalt, is het grote display, dat prettig kan zijn bij het bekijken van film en video. Een andere grappige extra is de ingebouwde camera. Tot slot biedt de JXD638 de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden door middel van een SD- of MMC-kaart. Hierdoor kan het (enigszins beperkte) geheugen worden uitgebreid tot maximaal 3 GB.

De speler in gebruik

Om een indruk te krijgen van de gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheden, laten we de handleiding nog even links liggen. We laden de speler op (3,5 uur bij een volledig lege accu) en zetten wat muziek over via de bijgeleverde USB kabel.







Bij het aanzetten van de speler vallen de Chinese tekens in het opstartscherm meteen op. Iets wat mij persoonlijk verbaasde, aangezien de speler blijkbaar al was ingesteld op Engelstalig. Opvallend is ook dat het menu en de pictogrammen wat 'korrelig' ogen. Ergens jammer, aangezien het display (zoals later blijkt) andere afbeeldingen en foto’s haarscherp weergeeft.

De geluidskwaliteit is prima te noemen. De meegeleverde oordopjes hebben geen moeite met Rock, Klassiek of Trance-muziek. De bassen hadden wel iets beter gekund.

Het navigeren door het menu lijkt in eerste instantie erg gemakkelijk, maar na het selecteren van de verschillende functionaliteiten is de bediening ineens een stuk minder logisch. Vooral de locatie van de 'menu'- en 'escape'-toetsen verbazen me.

Zeker wanneer er in applicaties (kalender, het lezen van tekstbestanden en het bladeren door foto's) ook omhoog en naar beneden gescrold moet worden, is het lastig te wennen aan het feit dat je hiervoor de + en – toetsen moet gebruiken (welke een stuk lager op de speler zitten)

De overige functies van de JXD638 zullen we één voor één behandelen om erna tot een eindoordeel te komen over deze toch wat minder bekende video speler.

Functionaliteiten

Naast het geluid, noemden we al even de ingebouwde, 2 megapixel camera. Ondanks dat er getwijfeld kan worden aan het nut van een camera in je video-player (in een tijd dat bijna elke mobiele telefoon is uitgerust met een behoorlijke camera), kan er niks dan goeds geschreven worden over de ingebouwde camera. Het maken van foto’s is gemakkelijk en ook het resultaat mag er zijn. De snelheid waarmee de foto’s na elkaar gemaakt worden valt eveneens niet tegen. Hetzelfde geldt voor de videomogelijkheden. De video’s zijn ronduit goed en ook het opgenomen geluid valt niet tegen.







De JXD638 is ook uitgerust met videorecorder-functionaliteit, iets wat een leuke extra optie zou kunnen zijn. Helaas is het mij alleen niet gelukt om deze functie werkend te krijgen. Ook een blik in de (zeer beperkte) handleiding mocht niet baten. Jammer, maar helaas... Het afspelen van videobeelden en foto’s op de televisie werkt overigens wel goed.

Wanneer er geen televisie in de buurt is, bieden de Picture Viewer en de 'file browser' uitkomst. Hiermee kunnen de gemaakte en beschikbare foto’s bekeken worden. Hetzelfde geldt voor de videobeelden. Het display geeft beide erg goed weer, ook bij tegenlicht. Kortom, zeer positief.

VoiceRecorder

Zoals ook al eerder kort beschreven, is de geluidskwaliteit goed te noemen. Ook bij het vergroten van de afstand tot de microfoon blijf het geluid helder wanneer het via de pc wordt terug geluisterd.

De speler bevat ook een woordenboekfunctie. Iets dat natuurlijk handig kan zijn op vakantie, maar dat moet dan wel een vakantie naar China zijn. De JXD638 wordt namelijk standaard enkel geleverd met het woordenboek Engels-Chinees. Echt iets waar de gemiddelde Nederlander op zit te wachten. Daarnaast is overigens het invoeren van een woord een monnikenwerk. In mijn ogen is het woordenboek dan ook sterk overbodig.

Agenda Functie

Hetzelfde geldt voor de ingebouwde agendafunctie. Aanwezig, maar dan wel compleet in het Chinees. Aangezien mijn talenkennis hier niet veel verder reikt dan de menukaart bij de gemiddelde afhaalchinees, heb ik de al dan niet aanwezige synchronisatie maar even achterwegen gelaten.

Daarnaast beschikt de JXD638 ook nog over een calculator. De functie werkt, maar het navigeren is wederom wat omslachtig. Tot slot is de speler overigens ook in staat om tekstbestanden te lezen (formaat *.txt). Iets wat werkt, maar wat in mijn ogen niet doorslaggevend is.

Games

Wat een pluspunt voor de JXD638 is, is dat er veel games geschikt zijn voor deze speler. Op de meegeleverde test cd-rom stonden zo’n 150 verschillende spellen. Hierbij valt te denken aan Super Mario en meer spellen uit de eerste Nintendo-generatie. Grappig is het zeker, maar wederom zijn de spellen lastig te spelen omdat alle toetsen op een zeer onlogische plek zitten. Zelfs na enkele spellen geprobeerd te hebben kon ik hier maar moeilijk aan wennen.

Opvallend

Wat opviel naast de eerder beschreven punten is dat de speler regelmatig vastliep. Dit gebeurde vooral bij het afspelen van grotere videobestanden en tijdens het spelen van sommige spellen. Gelukkig is de JXD638 zelfs uitgerust met een heuse soft-reset button. Waar het normaal zo zou zijn dat hier een toetsencombinatie voor nodig is, gaan ze er blijkbaar van uit dat het re-setten vaak voor zal komen, aangezien er een speciale resetknop pal bovenop het apparaat zit.

Wat ook tijdens het afspelen van de videobeelden opviel, was dat de JXD638 niet kan blijven staan. Dit is niet uitzonderlijk, maar aangezien de speler van zich zelf vrij vierkant is vormgegeven is het in mijn ogen zonde dat dit niet mogelijk is. Zeker wanneer langere filmpjes worden afgespeeld, zou dit handig kunnen zijn.

Ook het gebruik van de geheugenkaarten (SD en MMC) werkt maar matig. De aanwezige audio- en videobestanden komen niet direct terug in de Audioplayer. Ook de mappen die op de kaart staan komen niet terug in de 'browser'. Enkel de foto’s en (muziek)bestanden welke direct op de kaart geplaatst zijn, zijn terug te vinden. Een nog groter nadeel is dat de speler geen playlists ondersteunt, waardoor enkel alle nummers opeenvolgend af te spelen zijn. Iets wat mij persoonlijk erg verbaasde. Ook hier bood de handleiding wederom geen uitkomst.

Samenvatting

Samengevat bevat de speler enkele grappige functionaliteiten. De camera werkt goed, en daarnaast zijn er veel spellen te downloaden/verkrijgen welke voor de JXD638 geschikt zijn. Maar zoals al eerder aangehaald heeft een mobiele telefoon tegenwoordig veel van deze mogelijkheden.

Wat in mijn ogen voor een portable videoplayer belangrijk is, is het geluid en het display. Op deze twee punten doet de JXD638 wat hij moet doen. Helaas scoort de speler juist lager door al de (deels overbodige) extra’s, de lastige navigatie en vooral het af en toe opduiken van Chinees schrift kan vervelend werken.

Wanneer we enkel naar de basisfuncties kijken zijn er zeer veel spelers op de markt die soortgelijke functies ondersteunen, minder wegen, minder groot zijn van formaat, meer opslagruimte hebben en zeker gebruiksvriendelijker zijn.

Ben je echter opzoek naar een speler met veel extra mogelijkheden, dan zou je de JXD638 kunnen overwegen.








zie ook Zie ook:
Preview Cowon S9 Curve (video)
Review iriver SPINN (video)
Preview iriver LPlayer (video)
Eerste review Creative Zen X-Fi (video)
Preview Sony A820 (video)



Reageren  Reageren
comments powered by Disqus

Gearchiveerde reacties  Gearchiveerde reacties (6)
14.04.2007 09:43 • Patrick
Geen sterren toegekend dit keer?
Ik vind het scherm er wel strak uitzien, maar of je inderdaad vrolijk wordt van een paar uur naar zo'n beeldje te moeten staren....?

14.04.2007 12:38 • jan
die website van rhisc werkt totaal niet..hebben ze zelf wel eens proberen te bestellen

14.04.2007 12:39 • jan
ah xie t al positionering is niet goed gedefineerd, alle producten staan helemaal onderaan

14.04.2007 17:20 • jeroen
mooi reviewtje, alleen jammer dat er dan een 2mpxl camera inzit en maar 1gb geheugen ik wacht nog steeds op een vergelijkbare opvolger van de M:robe 500

14.04.2007 18:42 • Klaas
1Gb? hehe tja daar kun je tegenwoordig niet eer mee aankomen
verder is het design geript

21.06.2007 20:08 • AK.
Zal ik 'm halen

 
Meer nieuws  Laatste nieuws
28-02Oppo onthult nieuwe OPPO Air Glass 3 (video)

27-02Teufel introduceert draadloze in-ears AIRY TWS 2

27-02Apple zet streep door 'Apple Car'

26-02Renault kondigt betaalbare Renault 5 E-Tech Electric aan

26-02Zeeman opent brandstore in Roblox (video)

06-12Robot Ameca vertoont meer menselijke gezichtsuitdrukkingen (video)

14-10Realme 7 Pro verkrijgbaar in Europa

20-02Nieuw boek over ontstaan en succes Guerilla Games

 
Filter:
SmartphonesTabletsGames en consolesCamera'sLaptopsAudio
TelevisiesOpslag-apparatuurWearables en smartwatchesAuto's en navigatiesystemenAccessoires en toebehorenGadgets en technologie
Video's
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
 Meer toffe filmpjes 
Veel gelezen
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggen Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van Samsung SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »


 

GADGETZONE © 2005-2024
Contact
Vacatures
Tip ons!
Algemene voorwaarden en privacy