Gadgetzone.nl - Home

'Kopieerheffing audiospelers komt er echt'

 Gepubliceerd op 05.11.05 ,  


In april dit jaar werd er voor het eerst in Nederland gesproken over kopieerheffingen op digitale audiospelers, waardoor deze een stuk duurder zouden kunnen gaan worden. Het ziet ernaar uit dat die heffingen er binnenkort echt gaan komen en dat de prijs van een mp3-speler als de populaire iPod daardoor 25 euro omhoog gaat.

De kopieerheffing wordt geïnd door de Stichting Thuiskopie en is bedoeld als compensatie aan musici en producenten voor het privékopieren. De Stichting Thuiskopie verschilt van mening met de importeurs en producenten over het principe van de kopieerheffing en het voorgestelde tarief, waardoor er nog steeds niets is geregeld. Aanstaande maandag vindt echter een vergadering plaats en wordt er waarschijnlijk een besluit genomen.

Het is de bedoeling dat voor goedkopere digitale audiospelers met een beperkte capaciteit een vergoeding van 20 eurocent per 32MB gaat gelden, met een maximum van 5 euro per stuk. De heffing voor duurdere spelers met meer dan 10GB opslagcapaciteit gaat 8 tot 25 euro bedragen. De populaire iPod kan daardoor dus 25 euro duurder worden.

Volgens voorzitter H. Vonhoff van de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT) is het voorstel redelijk voor de consument en rechtvaardig voor rechthebbenden. Vonhoff benadrukt echter dat het gaat om een 'denkrichting'. Directeur B. Taselaar van belangenvereniging ICT Office voor IT-bedrijven noemt het systeem daarentegen 'onwenselijk'.

Het systeem gaat overigens ook gelden voor de nieuwste generatie videorecorders met een harde schijf. Hiervoor wordt een vergoeding voorgesteld van 15 eurocent per GB. Bij een recorder met een capaciteit van 1 TB, die al wordt geproduceerd door Hitachi, komt dat neer op een heffing van 150 euro.

[Nu.nl]





zie ook Zie ook:



Reageren  Reageren
comments powered by Disqus

Gearchiveerde reacties  Gearchiveerde reacties (5)
05.11.2005 11:14 • Gisae
Yes, nu kan ik legaal illegale muziek dowloaden. Ik betaal toch de boete al...

(niet serieus natuurlijk, maar het is wel belachelijk dat een of andere stichting het zover kan krijgen dat er een heffing komt op deze dingen omdat ze "inkomsten" mis lopen door illegaal downloaden. Laat ze zelf zorgen dat de beveiliging beter is. En ze moeten er niet vanuti gaan dat alles wat iemand download hij/zij anders ook had gekocht.)

05.11.2005 12:19 • Jonas
dus een normale gebruiker kan gewoon zijn liedjes van zijn iPod doorgeven aan andere mensen? dat denk ik niet! iPod is goed genoeg beveiligd zodat alleen jij vanop jou computer je liedjes kan accessen! oke er zijn alternatieven die ervor zorgen dat je wel je liedjes kan doorgeven maar een normale gebruiker kent deze niet!

05.11.2005 12:57 • Patrick
Helaas redeneert SONT niet helemaal zo. Zij gaan er van uit dat iedereen KaZaa enz. gebruikt om mp3's te downloaden (wat natuurlijk voor een deel best klopt). Degene die zijn muziek netjes koopt zou in dat daglicht bezien dus eigenlijk 'eerlijke kopers korting' moeten krijgen. Helaas zal dat er wel weer niet in zitten. Nu moeten de goede onder de kwade lijden. Klote stichting! Nederlands is al zo !#$%$&^*@ duur land!

05.11.2005 13:32 • Jonas
@Patrick hier in België is alles nog duurder hoor!

06.11.2005 13:42 • tim
leuk op hier via email een petitie over te4 maken dan gaan ze misschien ooit in zien dat het echt dom van hun is

 
Meer nieuws  Laatste nieuws
28-02Oppo onthult nieuwe OPPO Air Glass 3 (video)

27-02Teufel introduceert draadloze in-ears AIRY TWS 2

27-02Apple zet streep door 'Apple Car'

26-02Renault kondigt betaalbare Renault 5 E-Tech Electric aan

26-02Zeeman opent brandstore in Roblox (video)

06-12Robot Ameca vertoont meer menselijke gezichtsuitdrukkingen (video)

14-10Realme 7 Pro verkrijgbaar in Europa

20-02Nieuw boek over ontstaan en succes Guerilla Games

 
Filter:
SmartphonesTabletsGames en consolesCamera'sLaptopsAudio
TelevisiesOpslag-apparatuurWearables en smartwatchesAuto's en navigatiesystemenAccessoires en toebehorenGadgets en technologie
Video's
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
 Meer toffe filmpjes 
Veel gelezen
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggen Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van Samsung SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »


 

GADGETZONE © 2005-2024
Contact
Vacatures
Tip ons!
Algemene voorwaarden en privacy