Gadgetzone.nl - Home

Tv-tip: De Kennis van Nu - In de blockchain bubble

 12 december 2017 22:54:29, door Robert Hagen,  


De bitcoin breekt record na record, maar onder de motorkap van die cryptocurrency zit een techniek die misschien nog veel interessanter is: de blockchain. Enthousiastelingen vergelijken het met internet voordat het in de jaren negentig groot werd. Heeft de blokjesketting echt zoveel potentie? De Kennis van Nu zoekt het uit.



De blockchain maakt het mogelijk om op nieuwe en onvermoede manieren samen te werken, is de belofte. En niet alleen in de digitale wereld, want de blockchain wordt inmiddels ook toegepast in de echte wereld. In de voedingsketen bijvoorbeeld, of om energie uit te wisselen. Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwegen onderzoeken wat er mogelijk is met de blockchain.

Ze gaan met Oskar van Deventer, directeur van het blockchainlab van TNO naar een bitcoin-geldautomaat, waar je je euro's kunt omwisselen voor bitcoins. Van Deventer beperkt zich allerminst tot de bitcoin; hij onderzoekt de mogelijkheden, de veiligheid en de toepassingen van de blockchain.

De duurzame eieren van Kipster staan op het punt om in de blockchain gestopt te worden. Niet alleen kan de consument zo eenvoudig zien of de legkip een beetje een fatsoenlijk leven heeft gehad, ook boer, transporteur en supermarkt kunnen makkelijker hun informatie uitwisselen. Marieke de Ruyter de Wildt, directeur van AgriPlace, vertelt hoe je datastromen moet managen binnen de duurzame voedingsketen. Ze organiseert maandelijks de meet-up Food Integrity Blockchained, waar onderzoekers, ondernemers en andere partijen samenkomen die de blockchain binnen de voedingsketen willen gebruiken.

Bij de Ceuvel, een zelfbenoemde speeltuin voor innovatie en creativiteit in Amsterdam-Noord, wisselen bewoners sinds kort hun met zonnepanelen opgewekte stroom uit met behulp van de blockchain. Dat is trouwens nog maar het begin, want de Ceuvel heeft plannen om met behulp van de blockchain een soort circulaire mini-economie op te zetten. Inclusief eigen 'token', waarmee je ook in het lokale café je biertje kunt afrekenen. De Kennis van Nu kijkt mee over de schouder van Gerard Boor, de technische man achter de blockchain die De Ceuvel gebruikt.

Ook Fairfood experimenteert met de blockchain. Een kleinschalig experiment met duurzame kokosnoten trok eerder dit jaar al de aandacht. Boeren kregen een eerlijke prijs voor hun product, en consumenten konden dat in de supermarkt verifiëren, simpelweg door een QR-code op de kokosnoot te scannen. In De Kennis van Nu zie je donderdag hoe Fairfood verder gaat op dit pad, maar dan met koffiebonen uit Afrika.

De Kennis van Nu: In de blockchain bubble is op donderdag 14 december te zien op NPO 2 om 19.20 uur.





zie ook Zie ook:
Oppo onthult nieuwe OPPO Air Glass 3 (video)
Eerste elektrische passagiersvliegtuig maakt succesvolle testvlucht (video)
#ThisHappened in 2019: dé hashtags van het jaar op Twitter
Levert Black Friday je nu echt voordeel op?
YouTube Rewind 2019: wat waren de populairste video's van het jaar? (video)
China investeert megabedrag in flexibele amoled-displays



Reageren  Reageren
comments powered by Disqus

Meer nieuws  Laatste nieuws
28-02Oppo onthult nieuwe OPPO Air Glass 3 (video)

27-02Teufel introduceert draadloze in-ears AIRY TWS 2

27-02Apple zet streep door 'Apple Car'

26-02Renault kondigt betaalbare Renault 5 E-Tech Electric aan

26-02Zeeman opent brandstore in Roblox (video)

06-12Robot Ameca vertoont meer menselijke gezichtsuitdrukkingen (video)

14-10Realme 7 Pro verkrijgbaar in Europa

20-02Nieuw boek over ontstaan en succes Guerilla Games

 
Filter:
SmartphonesTabletsGames en consolesCamera'sLaptopsAudio
TelevisiesOpslag-apparatuurWearables en smartwatchesAuto's en navigatiesystemenAccessoires en toebehorenGadgets en technologie
Video's
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
 Meer toffe filmpjes 
Veel gelezen
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggen Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van Samsung SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »


 

GADGETZONE © 2005-2024
Contact
Vacatures
Tip ons!
Algemene voorwaarden en privacy