Gadgetzone.nl - Home

'Navigatiesysteem zorgt voor belabberd niveau topografische kennis'

 20 augustus 2012 13:31:24, door Robert Hagen,  


Door de enorme populariteit van navigatiesystemen daalt de topografische kennis van veel automobilisten tot een bedenkelijk niveau. Dat zou blijken uit onderzoek van Garmin-dochter Navigon, zelf een fabrikant van navigatiesystemen. Van de bestuurders die een navigatiesysteem gebruiken, zegt meer dan eenderde dat zijn of haar topografische kennis is afgenomen. Zo kan bijna tweederde van de respondenten bijvoorbeeld Den Bosch en Groningen niet meer aanwijzen op de kaart.

Opmerkelijk is dat automobilisten uit de Noordelijke regio een betere topografische kennis blijken te hebben dan de rest van de Nederlanders.

Bijna een kwart van de bestuurders met navigatie zet het navigatiesysteem ook aan terwijl ze de weg naar de bestemming al weten. "Ook al worden mensen nog wel eens per ongeluk een boerenerf opgestuurd: de meeste automobilisten kunnen niet meer zonder navigatie", zegt Chris Merrell, Hoofd EMEA Marketing Communicatie bij Garmin. "Mensen zien hun navigatiesysteem inmiddels als een vertrouwde metgezel. Automobilisten geven aan hun navigatiesysteem niet alleen te gebruiken voor de weg- en file-informatie, maar ook voor de gezelligheid", aldus Chris.

Overigens biedt het gebruik van een navigatiesysteem nog geen garantie dat je probleemloos op je bestemming aankomt. Zo blijkt dat 62 procent van de bestuurders mét een gps-systeem nog steeds wel eens de weg kwijt raakt.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat 76 procent van de navigatiebezitters gebruikmaakt van een los apparaat. 15 Procent heeft een in de auto ingebouwd systeem en 9% navigeert via de smartphone.

Marijke Helwegen irritantste navigatiestem
Navigon vroeg de automobilisten ook naar hun voorkeuren voor de stem van hun navigatiesysteem. Daaruit blijkt dat Marijke Helwegen de 'meest irritante' navigatiestem heeft, gevolg door Britt Dekker en Peter R. de Vries.

Als het gaat om de favoriete navigatiestem kozen de meeste Nederlanders voor André van Duin. Marco Borsato eindigde op de tweede plaats en Frans Bauer op de derde. Daarnaast zijn bekende radio-dj's populair. Zo werden Gerard Ekdom, Giel Beelen, Edwin Evers, Jeroen Nieuwenhuize en Erik de Zwart meerdere malen genoemd. Van alle bekende Nederlanders heeft Katja Schuurman de meest aantrekkelijke vrouwelijke navigatiestem.







zie ook Zie ook:



Reageren  Reageren
comments powered by Disqus

Gearchiveerde reacties  Gearchiveerde reacties (2)
21.08.2012 16:32 • martijn_wessels
Zou de belabberde kennis van topografie liggen aan de navigatie systemen of ligt het meer aan het Nederlandse onderwijs van de laatste decennia?

Mijn topografische kennis is toch behoorlijk (niet zoals dat van mijn opa en oma...) echter rij ik iedere dag met mijn navigatie systeem aan (om de file informatie).

Dat het gebruik van navigatie systemen mensen een slechter oriƫntatie gevoel geeft geloof ik graag, want dat is wat ik regelmatig hoor van mensen die ik spreek, maar dat het gebruik van navigatie systemen invloed heeft op onze topografische kennis betwist ik.

21.08.2012 17:23 • Maria
Natuurlijk ligt het aan het gebrekkige onderwijs van de afgelopen decennia. Het leren van basiskennis en vaardigheden is jaren op het tweede plan gezet, met deze gevolgen.

Overigens denk dat dat het vooral het '3D' scherm van navigatieapparatuur is dat de gebruiker niets leert over topografie. Het '2D' beeld geeft vanuit topografisch perspectief veel meer kansen om iets op te steken, maar is in het gebruik als automobilist onpraktisch.

 
Meer nieuws  Laatste nieuws
28-02Oppo onthult nieuwe OPPO Air Glass 3 (video)

27-02Teufel introduceert draadloze in-ears AIRY TWS 2

27-02Apple zet streep door 'Apple Car'

26-02Renault kondigt betaalbare Renault 5 E-Tech Electric aan

26-02Zeeman opent brandstore in Roblox (video)

06-12Robot Ameca vertoont meer menselijke gezichtsuitdrukkingen (video)

14-10Realme 7 Pro verkrijgbaar in Europa

20-02Nieuw boek over ontstaan en succes Guerilla Games

 
Filter:
SmartphonesTabletsGames en consolesCamera'sLaptopsAudio
TelevisiesOpslag-apparatuurWearables en smartwatchesAuto's en navigatiesystemenAccessoires en toebehorenGadgets en technologie
Video's
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
 Meer toffe filmpjes 
Veel gelezen
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggen Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van Samsung SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »


 

GADGETZONE © 2005-2024
Contact
Vacatures
Tip ons!
Algemene voorwaarden en privacy