Gadgetzone.nl - Home

iPod viert tiende verjaardag (video)

 24 oktober 2011 14:03:20, door Robert Hagen,  


Afgelopen zondag was het precies tien jaar geleden dat de eerste iPod werd geïntroduceerd. Een gebeurtenis om even bij stil te staan, want de iPod werd een icoon in de wereld van de gadgets en elektronica. Het apparaatje was weliswaar niet de eerste mp3-speler en ook niet de eerste met een harde schijf, maar zette met een tot dan toe ongeëvenaard design en gebruiksgemak wel direct de toon. Ook heeft de iPod voor een definitieve verandering van de hele muziekindustrie gezorgd of deze op zijn minst versneld.

De eerste iPod werd op 23 oktober 2001 gepresenteerd door wijlen Steve Jobs. Het apparaatje had een harde schijf van 5GB en een FireWire-aansluiting. Ook werd het inmiddels iconische clickwheel geïntroduceerd, nog altijd aanwezig op de iPod classic.





Onverwacht succes
Destijds was de introductie van de iPod een opmerkelijke en onverwachte stap voor Apple, dat het moeilijk had als computerfabrikant en nog nooit eerder iets met portable apparaatjes had gedaan. Velen vroegen zich af of de iPod, op dat moment een van de duurste mp3-spelers, wel zo'n goed idee was. Bovendien was de iPod alleen door een beperkt publiek te gebruiken, omdat Windows-computers het apparaatje aanvankelijk niet ondersteunden. Daar kwam echter snel verandering in, zeker toen in 2003 een nieuwe iPod met USB en de iTunes Music Store werden geïntroduceerd.

De iPod groeide uit tot de meest verkochte mp3-speler en bracht Apple weer helemaal terug op de kaart. Geen enkele andere fabrikant kon tippen aan het succes van Apple en voor sommige fabrikanten, zoals Rio, leidde de iPod zelfs tot het einde. Giganten als Sony en Microsoft probeerden nog de aanval in te zetten, maar tevergeefs. Onlangs nog trok Microsoft definitief de stekker uit de Zune, die alleen nog softwarematig voortleeft in Windows Phone.

Van de iPod zijn tot nu toe wereldwijd maar liefst 304 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan. De gadget maakte van Apple een van de rijkste, bekendste en meest succesvolle bedrijven ter wereld. Het apparaatje zorgde ervoor dat Windows-gebruikers de Mac herontdekten en heeft waarschijnlijk ook bijgedragen aan het succes van de iPhone. De iPod had Apple immers een goede reputatie bezorgd en zorgde ervoor dat de wereld uitkeek naar de eerste mobiele telefoon van het bedrijf.

Inmiddels is de iPod niet zo belangrijk meer voor Apple. De iPod classic met clickwheel bestaat nog steeds, maar de populairste iPod is tegenwoordig de iPod touch, een apparaatje dat veel meer is dan alleen een mp3-speler. Bovendien heeft de iPod concurrentie gekregen van onder meer smartphones en tablets, die vaak net zo goed muziek kunnen afspelen en daarnaast nog veel meer andere functies hebben.

Bekijk hieronder nog eens de legendarische presentatie van de eerste iPod door Steve Jobs.







zie ook Zie ook:
Apple meldt verkoop 100 miljoenste iPod touch
Apple lanceert goedkopere iPod touch zonder camera
Apple onthult 6,1 mm dikke iPod touch
Apple kondigt nieuwe iPod nano aan
Prototype nieuwe iPod nano met camera uitgelekt



Reageren  Reageren
comments powered by Disqus

Gearchiveerde reacties  Gearchiveerde reacties (5)
24.10.2011 23:02 • Dipsss
Stel je voor dat Apple de ipod niet gemaakt had. Dan had de wereld er vandaag de dag heel anders uitgezien denk ik. Waarschijnlijk gebruikte miljoenen mensen minder Apple producten, en zag de hele markt er nu heel anders uit.
Toch wel grappig dat zoon apparaatje voor zoon succes heeft kunnen zorgen

25.10.2011 11:04 • Mic92
Ik denk dat iedereen dan een steen gebruikte met oordopjes eromheen gebonden -.-'

25.10.2011 13:03 • Michael
@ Mic92 haha iStone

25.10.2011 14:16 • Mic92
@ Michael, Held!

26.10.2011 21:09 • Michael
@ Mic92 thanks man ik vond m zelf ook wel goed

 
Meer nieuws  Laatste nieuws
28-02Oppo onthult nieuwe OPPO Air Glass 3 (video)

27-02Teufel introduceert draadloze in-ears AIRY TWS 2

27-02Apple zet streep door 'Apple Car'

26-02Renault kondigt betaalbare Renault 5 E-Tech Electric aan

26-02Zeeman opent brandstore in Roblox (video)

06-12Robot Ameca vertoont meer menselijke gezichtsuitdrukkingen (video)

14-10Realme 7 Pro verkrijgbaar in Europa

20-02Nieuw boek over ontstaan en succes Guerilla Games

 
Filter:
SmartphonesTabletsGames en consolesCamera'sLaptopsAudio
TelevisiesOpslag-apparatuurWearables en smartwatchesAuto's en navigatiesystemenAccessoires en toebehorenGadgets en technologie
Video's
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
 Meer toffe filmpjes 
Veel gelezen
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggen Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van Samsung SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »


 

GADGETZONE © 2005-2024
Contact
Vacatures
Tip ons!
Algemene voorwaarden en privacy