Gadgetzone.nl - Home

Nederlanders kopen massaal gadgets in webshops buiten de EU

Douane geeft online shoppingtips

 12 november 2019 10:25:45, door Robert Hagen,  


Nederlanders shoppen massaal bij webshops buiten de Europese Unie, vooral als het gaat om elektronica en gadgets. Er is echter nog veel onwetendheid over de regels voor bijvoorbeeld btw die hierbij gelden. Dat blijkt uit een peiling die is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Douane.

Met Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas en Kerstmis in aantocht shopt Nederland er op los. Oók in webshops buiten de EU. Zo'n 70 procent van de Nederlanders is de komende maanden zeker of zeer waarschijnlijk van plan aankopen te doen in een webshop buiten de EU. Bij 54 procent van de aankopen gaat het om elektronica en gadgets.

Online shoppen buiten de EU


Onwetendheid over regels


Volgens de Douane is er onder deze shoppers veel onwetendheid over de regels die gelden voor bijvoorbeeld btw en invoerheffingen. Om verrassingen over bijkomende kosten bij aflevering van pakketjes te voorkomen, start de Douane vandaag daarom een campagne voor iedereen die online shopt.

Online shoppen; de één doet het vanwege het gemak, de ander vanwege de lagere kosten. Maar die kosten zijn bij bijna vier op de tien internetshoppers (37,4 procent) wel eens hoger uitgevallen, omdat bij aflevering van de aankopen uit een webshop buiten de EU extra kosten in rekening werden gebracht. Veel van deze internetshoppers baalden hiervan omdat zij vooraf niet wisten van deze kosten. Toch besluit 86,6 procent de bijkomende kosten bij aflevering te betalen en geen afstand te doen van hun pakket.

Daniela de Roo van de Douane licht toe: "Met deze campagne willen wij voorkomen dat online shoppers worden geconfronteerd met onverwacht duurder uitvallende aankopen. Bijvoorbeeld door vooraf te checken waar je online koopt en welke regels er gelden. Dus laat je niet verrassen en check www.douane.nl/internetaankopen. Hier vind je ook uitleg over producten die niet, of met restricties, ingevoerd mogen worden. Vragen kun je 24/7 stellen aan de virtuele assistent."

Mannen kopen het vaakst elektronica en gadgets


Elektronica en gadgets staat met stip bovenaan de lijst van aankopen in webshops buiten de EU (54,2 procent). Mannen kopen aanzienlijk vaker elektronica en gadgets dan vrouwen (68,8 procent tegenover 39,1 procent). Van de internetshoppers tot 30 jaar geeft 62,7 procent aan elektronica en gadgets te kopen in webshops buiten de EU. Van alle Nederlanders staan Overijsselaars met 66,2 procent bovenaan als het om shoppen van tech-producten gaat, Zeeuwen vormen de kleinste groep (41,2 procent).

Tips voor internetaankopen


De Douane controleert dagelijks talloze pakketjes die afkomstig zijn van landen buiten de EU. Voor alle hulpsinten en -kerstmannen vijf tips voor internetaankopen op een rij:

  • Check op de website altijd waar een webshop gevestigd is. Als de contactgegevens niet bekend zijn, zoek het bedrijf dan op in Google om ervaringen van anderen te checken.

  • Controleer bij bestellingen met een totaalwaarde boven de 22 euro of de btw op je factuur staat. Zo niet, houd er dan rekening mee dat je deze bij aflevering van je pakket moet betalen, plus de inklaringskosten.

  • Realiseer je dat je over online aankopen met een totaalwaarde boven de 150 euro ook invoerrechten betaalt.

  • Houd er rekening mee dat je niet alles wat online te koop is, mag invoeren. Zo zijn bijvoorbeeld namaakkleding en namaakspeelgoed niet toegestaan.

  • Ga voor vragen over eventuele bijkomende kosten en regels naar Douane.nl/internetaankopen en stel je vraag aan de virtuele assistent.






zie ook Zie ook:
Oppo onthult nieuwe OPPO Air Glass 3 (video)
Tesla kondigt nieuwe Solar Roof zonnedakpannen aan
Zweeds bedrijf komt met nieuwe airbag voor fietsers (video)
Samsung lanceert nieuwe monitors voor werk en gaming
Trailer nieuwe Star Wars-attracties Disney-pretparken (video)



Reageren  Reageren
comments powered by Disqus

Meer nieuws  Laatste nieuws
28-02Oppo onthult nieuwe OPPO Air Glass 3 (video)

27-02Teufel introduceert draadloze in-ears AIRY TWS 2

27-02Apple zet streep door 'Apple Car'

26-02Renault kondigt betaalbare Renault 5 E-Tech Electric aan

26-02Zeeman opent brandstore in Roblox (video)

06-12Robot Ameca vertoont meer menselijke gezichtsuitdrukkingen (video)

14-10Realme 7 Pro verkrijgbaar in Europa

20-02Nieuw boek over ontstaan en succes Guerilla Games

 
Filter:
SmartphonesTabletsGames en consolesCamera'sLaptopsAudio
TelevisiesOpslag-apparatuurWearables en smartwatchesAuto's en navigatiesystemenAccessoires en toebehorenGadgets en technologie
Video's
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
 Meer toffe filmpjes 
Veel gelezen
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggen Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van Samsung SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »


 

GADGETZONE © 2005-2024
Contact
Vacatures
Tip ons!
Algemene voorwaarden en privacy