Gadgetzone.nl - Home

Nederlanders kopen massaal gadgets in webshops buiten de EU

Douane geeft online shoppingtips

 12 november 2019 10:25:45, door Robert Hagen,  


Nederlanders shoppen massaal bij webshops buiten de Europese Unie, vooral als het gaat om elektronica en gadgets. Er is echter nog veel onwetendheid over de regels voor bijvoorbeeld btw die hierbij gelden. Dat blijkt uit een peiling die is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Douane.

Met Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas en Kerstmis in aantocht shopt Nederland er op los. Oók in webshops buiten de EU. Zo'n 70 procent van de Nederlanders is de komende maanden zeker of zeer waarschijnlijk van plan aankopen te doen in een webshop buiten de EU. Bij 54 procent van de aankopen gaat het om elektronica en gadgets.

Online shoppen buiten de EU


Onwetendheid over regels


Volgens de Douane is er onder deze shoppers veel onwetendheid over de regels die gelden voor bijvoorbeeld btw en invoerheffingen. Om verrassingen over bijkomende kosten bij aflevering van pakketjes te voorkomen, start de Douane vandaag daarom een campagne voor iedereen die online shopt.

Online shoppen; de één doet het vanwege het gemak, de ander vanwege de lagere kosten. Maar die kosten zijn bij bijna vier op de tien internetshoppers (37,4 procent) wel eens hoger uitgevallen, omdat bij aflevering van de aankopen uit een webshop buiten de EU extra kosten in rekening werden gebracht. Veel van deze internetshoppers baalden hiervan omdat zij vooraf niet wisten van deze kosten. Toch besluit 86,6 procent de bijkomende kosten bij aflevering te betalen en geen afstand te doen van hun pakket.

Daniela de Roo van de Douane licht toe: "Met deze campagne willen wij voorkomen dat online shoppers worden geconfronteerd met onverwacht duurder uitvallende aankopen. Bijvoorbeeld door vooraf te checken waar je online koopt en welke regels er gelden. Dus laat je niet verrassen en check www.douane.nl/internetaankopen. Hier vind je ook uitleg over producten die niet, of met restricties, ingevoerd mogen worden. Vragen kun je 24/7 stellen aan de virtuele assistent."

Mannen kopen het vaakst elektronica en gadgets


Elektronica en gadgets staat met stip bovenaan de lijst van aankopen in webshops buiten de EU (54,2 procent). Mannen kopen aanzienlijk vaker elektronica en gadgets dan vrouwen (68,8 procent tegenover 39,1 procent). Van de internetshoppers tot 30 jaar geeft 62,7 procent aan elektronica en gadgets te kopen in webshops buiten de EU. Van alle Nederlanders staan Overijsselaars met 66,2 procent bovenaan als het om shoppen van tech-producten gaat, Zeeuwen vormen de kleinste groep (41,2 procent).

Tips voor internetaankopen


De Douane controleert dagelijks talloze pakketjes die afkomstig zijn van landen buiten de EU. Voor alle hulpsinten en -kerstmannen vijf tips voor internetaankopen op een rij:

  • Check op de website altijd waar een webshop gevestigd is. Als de contactgegevens niet bekend zijn, zoek het bedrijf dan op in Google om ervaringen van anderen te checken.

  • Controleer bij bestellingen met een totaalwaarde boven de 22 euro of de btw op je factuur staat. Zo niet, houd er dan rekening mee dat je deze bij aflevering van je pakket moet betalen, plus de inklaringskosten.

  • Realiseer je dat je over online aankopen met een totaalwaarde boven de 150 euro ook invoerrechten betaalt.

  • Houd er rekening mee dat je niet alles wat online te koop is, mag invoeren. Zo zijn bijvoorbeeld namaakkleding en namaakspeelgoed niet toegestaan.

  • Ga voor vragen over eventuele bijkomende kosten en regels naar Douane.nl/internetaankopen en stel je vraag aan de virtuele assistent.


zie ook Zie ook:
Tesla kondigt nieuwe Solar Roof zonnedakpannen aan
Zweeds bedrijf komt met nieuwe airbag voor fietsers (video)
Samsung lanceert nieuwe monitors voor werk en gaming
Trailer nieuwe Star Wars-attracties Disney-pretparken (video)
Al het nieuws van het Apple Event in 108 seconden (video)Reageren  Reageren
comments powered by Disqus

Meer nieuws  Laatste nieuws
06-12Robot Ameca vertoont meer menselijke gezichtsuitdrukkingen (video)

14-10Realme 7 Pro verkrijgbaar in Europa

20-02Nieuw boek over ontstaan en succes Guerilla Games

30-01Deze iPhone van titanium is geïnspireerd door de Tesla Cybertruck (video)

30-01Elektrische Hummer bevestigd door GMC (video)

30-01Zo ziet de eerste smartwatch van Oppo eruit

24-01Maak je eigen Raspberry Pi mini-arcadekast

07-01Sony verrast op CES met elektrische auto Vision-S (video)

 
Filter:
SmartphonesTabletsGames en consolesCamera'sLaptopsAudio
TelevisiesOpslag-apparatuurWearables en smartwatchesAuto's en navigatiesystemenAccessoires en toebehorenGadgets en technologie
Video's
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
Sony komt weer met fantastisch PS4-reclamefilmpje!
Sony komt weer met fantastisch PS4-reclamefilmpje!
 Meer toffe filmpjes 
Veel gelezen
PlayStation 4 is op één na best verkochte console aller tijden PlayStation 4 is op één na best verkochte console aller tijdenDe Sony PlayStation 4 is de op één na best verkochte gameconsole aller tijden. Dit kwartaal gingen 2,8 miljoen exemplaren van de PS4 (en PS4 Pro) over de toonbank, terwijl in het vorige kwartaal al de mijlpaal van 100 miljoen werd bereikt. Daarmee passeerde de PS4 de eerste PlayStation, waarvan er 102,5 miljoen zijn verkocht. »
Chinese smartphones
Realme 7 Pro verkrijgbaar in Europa Realme 7 Pro verkrijgbaar in Europa
Xiaomi komt met nieuwe 256GB-versie Redmi Note 8 Pro Xiaomi komt met nieuwe 256GB-versie Redmi Note 8 Pro
Blackview introduceert A80 Pro Blackview introduceert A80 Pro
Vivo S5 laat niet lang meer op zich wachten Vivo S5 laat niet lang meer op zich wachten
 Meer nieuws over Chinese smartphones 
Nostalgie
Sony VAIO UX nu met 64GB SSD Sony VAIO UX nu met 64GB SSDSony heeft zijn VAIO UX-umpc een flinke upgrade gegeven. Het apparaatje draait nu op Windows Vista Premium en is uitgerust met een snellere 1,2GHz Core 2 Solo U2200-processor en een 64GB SSD. De VAIO UX biedt een 4,5 inch scherm (1024 x 600), Wifi 802.11a/b/g, Bluetooth 2.0+EDR, een 1,3 megapixel webcam, een CF-slot, vingerafdrukscanner en 1GB geheugen. »
Volg Gadgetzone 

GADGETZONE © 2005-2019
Contact
Vacatures
Tip ons!
Algemene voorwaarden en privacy