Gadgetzone.nl - Home

Review John's Phone

  6 december 2010 00:21:35, door Robert Hagen,  


Heb je ooit van de John's Phone gehoord? De kans is groot van wel, want deze gadget kun je gerust spraakmakend noemen. De John's Phone is een mobiele telefoon waar je letterlijk maar één ding mee kunt doen: bellen. Dat klinkt wellicht niet echt spannend, maar dat is wel wat de John's Phone uniek maakt. Of eigenlijk één van de dingen, want de John's Phone is ook 'dutch design'. Gadgetzone kreeg onlangs een exemplaar binnen en heeft 'm uiteraard uitgebreid getest.




Wat is de John's Phone?
De John's Phone is ontworpen door John Doe Amsterdam en wordt op de bijbehorende website aangeprezen als 'de meeste eenvoudige telefoon ter wereld'. Het toestel, dat afhankelijk van de kleur 69,95 of 79,95 euro kost, kan gezien worden als een anti-iPhone. Behalve ermee bellen, kun je er verder helemaal niets mee. 'Overbodige' functies als een camera, sms en eindeloze aantallen ringtones zijn weggelaten en gebruiksvriendelijkheid staat voorop.

Vormgeving en eerste indruk
De John's Phone wordt geleverd in een compact doosje met daarin een USB-kabel, een headset, een handleiding, een oplader, een sticker en uiteraard de John's Phone zelf. Wij hebben de zwarte (Business) versie, die een grappig bommetje als ophangknop heeft. Het toestel is matzwart, heeft grote toetsen en is ongeveer even groot als een HTC Wildfire. Aan de zijkant bevinden zich wat chroomkleurige knopjes en een handig 'laatje' waar je je SIM-kaart in kunt doen. De achterkant is voorzien van een doorzichtig klepje waar je een boekje achter kunt opbergen. Aan de bovenkant is een monochroom display te vinden, waar je na het inschakelen een kleine animatie op ziet. In een hoekje is een pennetje verborgen (geen stylus, maar een echte pen waar je mee kunt schrijven).





De John's Phone heeft een eigenzinnige stijl en is echt een designgadget. Een beetje jammer is dat niet iedereen dat direct ziet. Een eerste reactie die je soms hoort, is: 'het is net een afstandsbediening'. Dat komt misschien ook wel doordat dit exemplaar zwart is (de John's Phone is ook verkrijgbaar in een aantal andere kleuren, te weten wit, roze, grasgroen en bruin). Ook een beetje jammer is dat de plastic knopjes aan de zijkant een beetje goedkoop aanvoelen en er ook zo uitzien.

De bijgeleverde accessoires zien er stijlvol uit en doen erg denken aan het spul dat Apple doorgaans levert. Opvallend is ook de headset, die maar één oordopje heeft.





Functies
De John's Phone heeft, zoals hierboven al beschreven, maar één echte functie en dat is bellen. Een lange lijst met specificaties is er dus niet, hetgeen ook tot uiting komt in de ultrakorte (maar desondanks prima) handleiding. Op het doosje staat "de meest eenvoudige telefoon" en daar valt weinig op af te dingen. Geen "overbodige" functies als een camera, sms, games, mp3-speler of internet: bellen en gebeld worden, dat is de John's Phone.

De John's Phone is wel quad-band, hetgeen betekent dat je er wereldwijd in vrijwel ieder land mee kunt bellen (volgens de handleiding alleen niet in Zuid-Korea en Japan). Ook zit er een batterij in die goed is voor een standbytijd van maar liefst drie weken. Daarnaast kun je tien telefoonnummers in een geheugentje opslaan. Als dat er niet genoeg voor je zijn, dan kun je het pennetje gebruiken om nog meer nummers op te schrijven in het papieren boekje aan de achterkant. Een voordeel hiervan is dat je die nummers altijd kunt terugvinden, ook als de batterij leeg is. In het boekje is ook nog een 'game' te vinden (boter, kaas en eieren) en je kunt er 'text messages' in schrijven.





De knopjes aan de zijkant zijn er voor het belvolume, het volume van de beltoon (drie standen) en aan/uit/lock. Op het 2-regelige display aan de bovenkant kun je zien door wie je gebeld wordt, evenals je belgeschiedenis, het bereik en de batterijstatus. Leuk om te vermelden is dat de batterijstatus wordt aangegeven door de tekst 'John's'. Hoe verder de batterij leeg raakt, hoe meer letters er verdwijnen. Tot slot kun je een headset aansluiten en de John's Phone vibreert als je gebeld wordt (dit is niet uit te schakelen).





Gebruik
De belangrijkste functie van de John's Phone is natuurlijk bellen en dat doet het apparaatje uitstekend. De geluidskwaliteit is prima en de bediening via de grote knoppen is prettig. De telefoon maakt grappige geluidjes (zo hoor je een fluitje als je bij het inschakelen je pincode moet intoetsen). Een ringtone instellen is niet mogelijk. Er is maar een geluid, dat je wel harder of zachter kunt zetten.

Hoe je een nummer in het geheugen moet opslaan is niet direct duidelijk, dat moet je echt even in de handleiding opzoeken. Als je dat eenmaal gedaan hebt, dan is het kinderlijk eenvoudig.





Wat verder tijdens het gebruik opvalt, is dat de schuifknopjes aan de zijkant niet echt fijn werken. Zoals eerder gezegd, voelen ze een beetje goedkoop aan en je moet je nagel gebruiken om om ze verschoven te krijgen. In het begin leek het erop dat het schuifknopje voor 'on', 'off' en daar tussenin 'lock' bovendien niet goed werkte. Als we hem van 'on' direct naar 'off' verschoven, bleef de telefoon gewoon aan staan. Via de handleiding kwamen we erachter dat je dit dus niet in één 'vloeiende beweging' kunt doen. Je moet 'm eerst even op lock laten staan, voordat je hem uit kunt zetten. Hetzelfde geldt voor de schuifknop voor het volume van de beltoon, die ook drie standen heeft.

Geen sms
Het hele concept van de John's Phone is dat je er alleen maar mee kunt bellen. Dat betekent dus dat je ook niet kunt sms'en (versturen noch ontvangen). Je kunt dit gekscherend een 'overbodige' functie noemen, maar feit is dat iedereen, van jong tot oud, sms't. Jongeren sms'en zelfs meer dan dat ze bellen. Het kan natuurlijk heerlijk zijn dat je niet constant meer sms'jes ontvangt waar je vervolgens weer op moet reageren, maar je zult je vrienden en familie dan wel even duidelijk moeten maken dat ze je geen sms'jes meer kunnen sturen. In de handleiding wordt hier ook op gewezen.

Extra accessoires
Een nadeeltje van het papieren adresboekje, is dat het gemakkelijk vies kan worden of kapot kan gaan. Gelukkig kun je online gemakkelijk nieuwe boekjes bestellen (9,95 euro per drie stuks). Ook de andere accessoires kun je eventueel later opnieuw aanschaffen. Voor 9,95 euro krijg je drie nieuwe pennetjes, de headset kost 17,95 euro en de sticker is 1,95 euro.






Conclusie
De John's Phone is een unieke gadget. De Nederlandse ontwerpers hebben het voor elkaar gekregen dat een eenvoudige telefoon die normaliter alleen voor senioren en jonge kinderen interessant zou zijn geweest, een veel bredere doelgroep aanspreekt. De John's Phone is cool, misschien nog wel cooler dan een iPhone. Iedereen, of het nou je vrienden, collega's of klasgenoten zijn, wil de John's Phone even zien en in zijn handen hebben. Ook zul je er op een verjaardagsfeestje geheid de show mee stelen. Dit komt niet alleen door het stijlvolle design, maar ook door de humor rondom het product. Het is gewoon grappig om het papieren boekje achter het klepje vandaan te halen en te wijzen op de 'game-functie' (boter, kaas en eieren dus). Ook details als het bommetje op de ophangknop en de animaties op het display zijn grappig. Andere positieve punten zijn de lange standbytijd van drie weken en uiteraard de eenvoud waarmee alles werkt.

Toch is er een 'maar'. Het achterwege laten van een sms-functie is gewoon jammer en zal veel potentiële kopers afschrikken. De vraag is wie er 70/80 euro over heeft voor een telefoon waar je alleen maar mee kunt bellen. Het zullen vooral mensen zijn die toch al nooit sms'en en design belangrijk vinden. Misschien kan de John's Phone voor sommige mensen wel leuk zijn om 'erbij' te hebben, als 'huistelefoon' of als tweede telefoon naast je smartphone voor de momenten waarop je toe bent aan wat rust in je leven (op vakantie bijvoorbeeld).


Meer foto's van de John's Phone zijn te vinden op onze nieuwe Facebook-pagina!





zie ook Zie ook:
Deze iPhone van titanium is geïnspireerd door de Tesla Cybertruck (video)
Boris Johnson maakt selfie met Huawei-smartphone kort na toespelingen op verbod
Motorola introduceert randloze smartphone One Hyper (video)
Alcatel lanceert betaalbare smartphone Alcatel 3X
Iconische Motorola RAZR maakt comeback als peperdure smartphone (video)
Xiaomi introduceert smartphone Mi CC9 Pro met 108 megapixel camera



Reageren  Reageren
comments powered by Disqus

Gearchiveerde reacties  Gearchiveerde reacties (13)
06.12.2010 06:53 • Dus
Tof ding na al dat smartphone-geweld. Monochoom display back from the past.
Hij lijkt me het mooiste in het wit want zwart is inderdaad tv-bediening.
De knoppen hadden ze van rubber moeten maken dan is hij meer aaibaar.
Goed ontwerp!

06.12.2010 08:47 • kijk!
Eindelijk een echte telefoon! Eerst had je de mobiele telefoon, die alleen maar kon bellen, toen de smartphone, toen de iPhone (smartphone), en toen zelfs de iPod, de iPhone waar de belfunctie uitgegroeid was..

Dit is weer lekker simpel, alleen betwijfel ik het of ik er wel mee rond wil lopen..

Echt grappig vindt ik de "voorgeïnstalleerde" games

06.12.2010 09:34 • Jochem
Ik heb ook een John's telefoon. Ben er erg blij mee en helpy me nu van mijn mobiele online verslaving af.
De ontwerpers van de telefoon hebben jaren een blog bij gehouden dat zeker de moeite waard is om te lezen:http://www.johnsphones.wordpress.com

06.12.2010 16:32 • Michael
hoezo nou weer anti iphone. htc en samsung en sony en blackberry hebben ook smartphones!
achja

een makkelijkere manier om rijk te worden bestaat bijna niet en toch is het concept nooit eerder bedacht. simpel en toch zo briljant

06.12.2010 18:07 • Ben
Kuch bicphone 20 euro bel&sms geen schitload aan kabeltjes die je moet rondzeulen.

07.12.2010 00:44 • vandaag
Lachen een telefoon die bedoelt is om te bellen!

09.12.2010 13:35 • essie
Handig!
Misschien dat ik mijn moeder dit cadeau doe. Die houd namelijk totaal niet van al die extra dingen op een mobiel.

09.12.2010 19:53 • Claws
Echt een geniaal ding. Ik vind het design trouwens juist goed.

22.12.2010 14:34 • rikje
Grappig ding, voor 15 euro leuk maar niet voor 70 euro te duur

22.05.2011 20:47 • Roosje
Whiiiiiii ^^! Nooit meer sms'en, altijd gebeld worden!! Erg kosten besparend als je het mij vraagt . Het is de idealen telefoon voor mensen die het haten altijd maar smsjes terug te moeten sturen

27.10.2011 15:06 • Lars
Prachtding! Wat ik mis, is het + teken voor opslaan van nummers om internationaal te bellen.

21.03.2012 16:12 • Fabian
+ teken is er wel, hou gewoon het * ingedrukt.

01.03.2014 17:34 • Hakan
Het blijkt nu toch wel mogelijk te zijn om sms berichten te ontvangen en te lezen. In deze video wordt een demonstratie gegeven: http://youtu.be/p2qfI6Ythww

 
Meer nieuws  Laatste nieuws
28-02Oppo onthult nieuwe OPPO Air Glass 3 (video)

27-02Teufel introduceert draadloze in-ears AIRY TWS 2

27-02Apple zet streep door 'Apple Car'

26-02Renault kondigt betaalbare Renault 5 E-Tech Electric aan

26-02Zeeman opent brandstore in Roblox (video)

06-12Robot Ameca vertoont meer menselijke gezichtsuitdrukkingen (video)

14-10Realme 7 Pro verkrijgbaar in Europa

20-02Nieuw boek over ontstaan en succes Guerilla Games

 
Filter:
SmartphonesTabletsGames en consolesCamera'sLaptopsAudio
TelevisiesOpslag-apparatuurWearables en smartwatchesAuto's en navigatiesystemenAccessoires en toebehorenGadgets en technologie
Video's
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
 Meer toffe filmpjes 
Veel gelezen
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggen Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van Samsung SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »


 

GADGETZONE © 2005-2024
Contact
Vacatures
Tip ons!
Algemene voorwaarden en privacy