Home
nieuws webwinkels contact
tip ons blog-weergavecompacte weergave  rss-feed  Twitter  Facebook

Review LED-tv LG LE8500

maandag 17 mei 2010 21:56:10, door Patrick van Loon

Na de review van de edge-lit LG SL9000 LED-tv hebben we deze keer de kans gekregen om een van de nieuwe Infinia-modellen van LG aan de tand te voelen. De full-LED LE8500 is een televisie met LED-backlight met meerdere afzonderlijk te dimmen LED-segmenten en een aantal interessante opties, zoals bluetooth, (draadloos) netwerk met DLNA-functionaliteit en onder meer YouTube afspeelmogelijkheid.
Specs
De LG LE8500 heeft de volgende specificaties:

ALGEMENE KENMERKEN
- Schermdiagonaal (inch): 42
- Smart energie saving Plus
- Wireless

BEELD
- Analoge tuner (PAL/SECAM/NTSC)
- DVB-T

TECHNISCHE KENMERKEN
- Wireless AV link (Ready)
- Netcast (Youtube, Accuwheater, Picasa)
- Video call Skype
- Magic motion remote control
- DLNA/CIFS
- Aspect ratio correctie (8 modes)
- 24p real cinema (24p 5:5/2:2 pulldownstand)

GELUID
- Vermogen: 10W+10W
- Clear Voice II
- Invisible speaker
- LG infinite sound

TELETEXT
- Pagina's: 1000

EXTRA
- Gebruikers menu: 3D design
- Intelligent Sensor
- Borderless Design
- AV-input navigatie
- SIMPLINK (HDMI CEC)
- VESA compatibel

DIVX
- DivX ondertiteling (31 talen)

AANSLUITINGEN
- AV in (x2)
- HDMI/HDCP-ingang (x4)
- USB 2.0 (x2)
- RF in
- Scart 1 (full wired, RGB)
- Component in (Y,Pb,Pr) + audio (x2)
- Digitale audio uit (optical)
- RGB In (D-sub 15-pins)
- PC audio-in
- Hoofdtelefoon uit
- CI-slot
- LAN (wired)

STROOMVERBRUIK
- Verbruik: 160W
- Standby (uit-stand) 0.1W ?

AFMETINGEN & GEWICHT
- Afmetingen inclusief voet (BxHxD) 1013.3x704.5x235.5
- Afmetingen exclusief voet (BxHxD) 1013.3x645.8x34.5
- Gewicht (inclusief voet) 27
- Gewicht (zonder voet) 23

Installeren en uiterlijk
De 42 inch variant van de LE8500 die wij tot onze beschikking kregen, is weer bijzonder slank uitgevoerd. Het borderless design zien we ook op dit toestel weer terug en wat direct opvalt bij het uitpakken is dat zo'n plat scherm toch verdraaid zwaar kan zijn. De installatie van de voetsteun gaat simpel en snel.

Het instellen van de zenders gaat via het eenvoudige menu dat we van LG gewend zijn. Waar wel even op gelet moet worden, is dat de tv in eerste instantie gaat zoeken naar digitale zenders. Behalve voor mensen die in het CaiWay verzorgingsgebied wonen (dat bedrijf zendt digitale tv onversleuteld door) heb je hier niets aan. Omdat Ziggo, UPC en de meeste andere aanbieders hun digitale aanbod versleuteld aanbieden, zal de tv niets vinden. Snel doorklikken in het menu zorgde er dan ook voor dat de analoge zenders snel gevonden waren.

Het toestel heeft een DVB-T aansluiting zodat met een CAM-module de digitale zenders van Digitenne ook ingesteld kunnen worden. We waren echter nieuwsgierig of de digitale content van onze kabelboer ook zou werken met behulp van een Irdeto CAM. We hebben dus onze CI+ module geïnstalleerd en na het instellen van de juiste waarden vonden we zonder problemen onze digitale zenders. Onze kabelaar maakt gebruik van hetzelfde systeem als Ziggo. Navraag bij LG waarom dit toestel dan niet gepromoot wordt als 'Ziggo gecertificeerd' of iets dergelijks leverde op dat deze tv wel te gebruiken is met een CAM-module, maar dat Ziggo noch LG daar enige garantie voor zal bieden.


Zoals al eerder genoemd, heeft dit toestel ook weer het borderless design van LG. Dit houdt in dat het in uitgeschakelde toestand lijkt alsof er geen rand rond het beeld zit. Om dit te bereiken heeft LG een grote glasplaat gebruikt. Zolang er niet al te veel direct licht op het toestel valt, wordt dit effect inderdaad bereikt. Echter zodra er een raam in de buurt is, is het totale effect weg doordat dan duidelijk te zien is waar het scherm stopt en de rand begint. Een groot nadeel van de glasplaat is dat het scherm enorm spiegelt. Zeker bij daglicht kun je de halve kamer waar het toestel staat terug zien in het scherm. Onze voorkeur zou dan ook uitgaan naar een tv met een matter scherm. Verder ziet het toestel er enorm gelikt uit. Zoals gezegd is het angstaanjagend dun en vind je er geen onnodige poespas op terug. Behalve wat statuslampjes rechts onderin is het hele toestel strak van uiterlijk.

Om er zeker van te zijn dat het scherm goed afgesteld was, hebben we de lcd test van lagom.nl losgelaten op dit toestel. Door het duizelingwekkende aantal instelmogelijkheden die deze tv in expertmodus biedt, kregen we vrijwel alle testpatronen goed in beeld. In deze expertmodus kan het scherm zelf ook een aantal testbeelden weergeven waarmee je alles tot in de puntjes kunt instellen. Wij zijn nog geen ander merk tegen gekomen die out-of-the-box zo veel instelmogelijkheden biedt als deze LG. Blijkbaar hebben de techneuten daar een flinke vinger in de pap!

Aansluitingen
Het gelikte uiterlijk heeft wel een nadeel. Vrijwel alle aansluitingen aan de achterzijde van het scherm zitten er haaks op. Bij montage aan de wand zal hier dus rekening mee moeten worden gehouden. Haakse aansluitingen verdienen dan de voorkeur.

Wat direct opvalt, is dat er nog maar éé scart-aansluiting op het scherm aanwezig is. Je merkt dat de industrie aan het overstappen is naar HDMI, want daar zijn er maar liefst vier van aanwezig. Daarnaast vind je alle gebruikelijke aansluitingen op het toestel terug inclusief een LAN-aansluiting. Mocht je het toestel draadloos verbinding willen laten maken met je netwerk, dan is dat mogelijk via een optionele dongel.

Verbinding maken met het netwerk ging zeer eenvoudig en snel. Het toestel zoekt zelf naar de beschikbare accespoints en dan is het slechts een kwestie van het wachtwoord invoeren en gáán! Behalve dat hiermee een aantal webdiensten kan worden gebruikt, biedt deze aansluiting ook de mogelijkheid om updates op te halen.

Weergave
Als eerste gingen we aan de slag met een SD-signaal. Dit is best acceptabel, maar doet deze tv-serie tekort. We staken dus onze CI+ CAM in de tv en toen werden we al een heel stuk vrolijker. Het scherm geeft de beelden enorm scherp weer en de kleuren kwamen behoorlijk helder op ons af. De zwartwaarden zijn mede door het full-LED scherm indrukwekkend. Een dergelijk goede weergave zijn we tot op heden nog niet tegen gekomen.

Bij de test van de SL9000 viel ons op dat het scherm met bepaalde bewegingen nog wel eens moeite had om deze zonder artefacten weer te geven. LG heeft een flinke sprong voorwaarts gemaakt, want die zijn bij dit toestel dus zo goed als verdwenen. Slechts in enkele situaties en alleen als we er bijna naar liepen te zoeken zagen we soms wat bewegingsonscherpte. In het dagelijks gebruik zal dit waarschijnlijk niet tot nauwelijks opvallen.

Waar LG nog wel een beetje aan zou kunnen sleutelen, is teletekst. Andere merken bieden de mogelijkheid om te kiezen of teletekst beeldvullend, semi-transparant, als picture-in-picture of half beeldvullend wordt weergegeven. Niets van dit alles bij de LE8500. Alleen beeldvullend and that's it.

Vervolgens stapten we over op de weergave van een Blu-ray schijfje. Iedere keer blijft het weer smullen geblazen als we er naar kijken. Dit keer hadden we de beschikking over de Blu-ray van Avatar. Hoewel de 3D-ervaring in de bioscoop zeker wat toevoegt ten opzichte van deze platte versie blijft het beeld enorm scherp. Slechts een enkele keer konden we zien dat het beeldscherm de actie niet helemaal bij kon benen. Verrassend genoeg is dit meestal bij beelden die helemaal niet zo snel bewegen. We konden het bijvoorbeeld waarnemen bij het zwaaien van armen van personen die rustig liepen. Zoals gezegd bekeken we het scherm bijna door een vergrootglas en andere personen moesten er echt op gewezen worden wilden ze het waarnemen.

Gamen gaat op dit scherm heerlijk. We sloten de Wii er via component op aan en gingen weer eens los op Guitar Hero op de drums. Het beeld uiteraard in gamemodus zorgde er voor dat er van input lag niets te merken was. Zonder alle beeldverbeteraars zag het beeld er nog prima uit en eigenlijk konden we geen verschil merken met de normale beeldinstellingen.

Menustructuur en afstandsbediening
Deze tv maakt weer gebruik van de inmiddels vertrouwde menustructuur van LG. Alles is achter grote en heldere knoppen terug te vinden. Daarnaast biedt het toestel ook nog de mogelijkheid om een quick menu in te gaan door het indrukken van een daarvoor bedoelde knop op de afstandsbediening. Hiermee worden de meest gebruikte instellingen zoals beeldschermverhouding, geluidweergave etc. weergegeven. Door middel van een ring wordt dan in beeld weergegeven welke instelling wordt gekozen. Dit is zeker handig als een bepaald programma niet juist wordt doorgezonden en de beeldverhoudingen weer eens niet kloppen (met name Comedy Central maakt zich daar bij ons nog wel eens schuldig aan).

De bijgeleverde afstandsbediening is er een waarvan we niet echt vrolijk werden. De ergonomie is niet helemaal tiptop en de navigatieknoppen zitten heel dicht tegen een aantal andere knoppen aan, zoals die voor het menu, netcast etc. Terwijl we door de verschillende opties heen bladerden gebeurde het nog wel eens dat we per ongeluk een van die toetsen indrukten waardoor we weer helemaal van voor af aan moesten beginnen. Niet echt handig. Wel mooi is dat deze afstandsbediening is voorzien van achtergrondverlichting zodat ook in een donkere kamer het juiste knopje kan worden gevonden.

DLNA
Met DLNA is het mogelijk om vanaf een DLNA-geschikte server (zoals vrijwel iedere pc of moderne NAS) content te streamen naar de tv. Hiervoor levert LG een beperkte versie van Nero MediaHome 4 mee. De bediening van de software is eenvoudig, bijna simplistisch en werkt redelijk. Er valt niet bijster veel in te stellen dus een kind zou de was moeten kunnen doen. Helaas ondersteunt de tv lang niet alle formaten en codecs. Zo gebeurde het dat we een Blu-ray-rip van een film die gecodeerd was in .x264 met dts-geluid niet af wilde spelen. Ook is het soms een probleem om ondertiteling juist spelend te krijgen (als dat überhaupt al lukte). Heb je echter het juiste formaat (zoals een mp3-bestand) dan streamt alles vlekkeloos naar het toestel. Het nut hiervan bij muziek valt te betwijfelen. Alleen als de tv doorgelust staat naar een goede versterker heb je hier iets aan. Door het platte design is het geluid namelijk niet meer dan acceptabel. Dit is echter een algemeen probleem bij platte schermen en valt dus ook niet deze LE8500 in het bijzonder aan te rekenen.

Foto's worden probleemloos weergegeven en het is zelfs mogelijk een slideshow te maken met achtergrondmuziek. De navigatie door de verschillende mappen gaat eenvoudig. De snelheid daarvan is echter sterk afhankelijk van de inhoud van de map. Grote mappen met veel bestanden kosten aanzienlijk meer tijd dan een map met slechts een paar foto's.

Netcast
Onder de knop Netcast heeft LG een drietal applicaties verstopt. De eerste betreft een YouTube-client die we al in meer producten van dit merk gezien hebben. De bediening werkt wederom simpel en doeltreffend. Handig is dat in de zoekfunctie nu al zoeksuggesties gedaan worden zodat niet de hele zoekterm via de afstandsbediening letter voor letter ingevoerd moet worden.

Een tweede programma betreft de webalbums van Picasa. Hiermee kunnen afbeeldingen van het internet bekeken worden. Ten slotte zit er nog een weer app van Accuweather bij. Hiermee kan op eenvoudige wijze het weer op de hele wereld bekeken worden. We ervoeren met name deze laatste app als niet meer dan een gadget. Veel meerwaarde ten opzichte van bijvoorbeeld een teletekst weerbericht is er eigenlijk niet.

Conclusie
Wat koop je voor ongeveer 1.300 à 1.400 euro met dit scherm? Ten eerste een eyecatcher van jewelste. De platte vormgeving zal bij menigeen indruk maken. Wordt het toestel ingeschakeld, dan zal dat nog even door gaan. Een erg goede weergavekwaliteit en eenvoudige menubediening. De meerwaarde van een full-LED backlight is duidelijk te zien.

Ook voor gamers lijkt dit scherm geschikt door het vrijwel afwezig zijn van input-lag. Tel daar nog eens de verschillende webapplicaties bij op en de mogelijkheid om via een DLNA-server content te streamen en je hebt een heel aantrekkelijk pakket.

Verbeterpunten zijn er echter ook. De afstandsbediening is daar éé van. Dit is echter gemakkelijk te ondervangen door een prettige universele afstandsbediening te gebruiken. Het ontbreken van een Ziggo-certificaat is een ander 'nadeel'. Hoewel wij proefondervindelijk erachter kwamen dat een DBV-C CI+ module wel degelijk werkt, zal LG noch Ziggo (blijven) garanderen dat het werkt.

Ten slotte blijft DLNA een wispelturige feature. Heeft je content precies het juiste formaat, dan werkt het best leuk, maar om nu alles altijd te converteren gaat wat ver. Al met al is de nieuwe Infinia LE 8500 een aanwinst in de lcd-markt!


 
vorige artikel
Multi-touch monitor AOC voor laptopgebruiker
  volgende artikel
Fujitsu kondigt tablet-pc LifeBook T730 aan

zie ook Zie ook:

Netflix raadt Sony- en LG-tv's aan
LG lanceert 105 inch '5K'-tv in Zuid-Korea
LG breidt productie oled-tv's uit en verlaagt prijzen
LG onthult 's werelds eerste buigbare oled-tv op CES
Nieuwe interface voor smart-tv's LG uitgelekt
Samsung en LG onthullen 105 inch gebogen Ultra HD tv's op CES

tv's

comments powered by Disqus
reacties Gearchiveerde reacties uit oude reactiesysteem (7):
141/200 punten
goud met 1 streep
profiel
reacties 1643
Lid sinds:
15-11-05
 
Patrick• 21.05.2010 08:22 0 0

Even een kleine aanvulling. De inputlag is zo'n 25 ms van dit toestel (foto's volgen snel).
 
Bo-oz• 07.06.2010 10:03 0 0

@Patrick, hoe verhoudt deze 25ms zich tot andere schermen. Het klinkt namelijk erg veel als je dit scherm zou willen gebruiken icm een Xbox360 oid.

Hoe zit het met wandbevestiging, hoe dicht kan deze tegen een muur worden gemonteerd met haakse stekkers (bestaan deze ook voor RJ45/LAN?), net zo dicht als de Samsung C-serie?
141/200 punten
goud met 1 streep
profiel
reacties 1643
Lid sinds:
15-11-05
 
Patrick• 10.06.2010 08:34 0 0

@Bo-zo,
25 ms is echt niet veel, zeker niet voor een lcd. De SL9000 schijnt een lag van rond de 50 ms te hebben bijvoorbeeld. Tijdens een potje gamen had ik dan ook echt geen problemen met lag.
De aansluitingen zitten helaas haaks (zoals je op de foto kan zien) en niet naar onderen zoals bij de C-serie van Samsung. Wandmontage vergt dus wel wat aandacht. Volgens mij zijn er geen haakse rj45 aansluitingen.

Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 10.06.2010 08:35
 
jos• 30.06.2010 19:09 0 0

Wie kan mij advies geven mbt een aan te schaffen module voor ziggo.
Zijn er veschillende soorten modules of smartkaarten verkrijgbaar bijv. SMIT ?

m.vr.gr.

Jos
141/200 punten
goud met 1 streep
profiel
reacties 1643
Lid sinds:
15-11-05
 
Patrick• 02.08.2010 23:14 0 0

@Jos, je hebt 2 modules, van Neotion en van SMit. Het schijnt dat de modules van SMiT (heb ik ook) iets minder problemen geven.
 
Theo• 28.11.2010 22:37 0 0

Ik lees bij Ziggo dat het type 42LE8500.AEU gecertificeerd is, ik wil dit model op internet kopen maar wil wel dat alles perfect werkt.
Tips?
 
hermans• 27.12.2010 20:23 0 0

hoe werkt deze tv met digitenne, waar moet ik reking meehouden (extra investeren)

Meer nieuws  Laatste nieuws
26-01Chinese smartphone Bluboo Picasso beschermt ogen tegen blauw licht
23-12Eerste huis met zonnedakpannen in Zeeland (video)
23-12Drone crasht bijna bovenop Oostenrijkse skikampioen (video)
12-10Bluboo kondigt sportsmartwatch met Android Wear aan
22-09Xiaomi lanceert smartphone Mi4c met 'edge tap'
02-09Motorola kondigt nieuwe Moto 360-smartwatch aan en komt met 'Sport'-versie
01-09Nieuwe foto's verschenen BlackBerry met Android
01-09'Zopo komt met deca-core smartphone'
 
home
 
mobiele telefoons tabletcomputers games en consoles digitale camera's en camcorders laptops en netbooks audio-apparatuur

televisies opslag-apparatuur wearables auto's en navigatiesystemen accessoires overig


Volg Gadgetzone op social media:


Trending topicsPR Newswire technieuwsEvents

Barcelona, Spanje  Mobile World Congress2-5maa2015
Hannover, Duitsland  CeBIT15-20maa2015
Verenigde Staten  NAB11-16apr2015
Verenigde Staten  E316-18jun2015
Duitsland  IFA Berlijn4-9sep2015
Verenigde Staten  CES6-9jan2016
Amsterdam  Integrated Systems Europe9-12feb2016

Terug in de tijd...

Portable videorecorder van Blue Raven
Portable videorecorder van Blue RavenBlue Raven komt met de MediaMate, een forse portable mediaspeler die vooral opvalt door zijn opnamemogelijkheden. De MediaMate kan video opnemen met een resolutie van 720x480 pixels, en dat upscalen tot 1080i, waarschijnlijk bedoeld om af te spelen op een HD-TV. Jammer is dat het 7 inch TFT-scherm op de MediaMate zelf een niet al te hoge resolutie heeft (slechts 480 x 234 pixels). »

We like...

Engadget
Gizmodo
The Verge
Crunch Gear
Tech Radar
Electronista
Headliner.nl

Mededeling: Gadgetzone is overgestapt op Disqus voor het plaatsen van reacties. → Lees meer

 

GADGETZONE

Gadgetzone is een weblog met actueel nieuws over onder meer gadgets, smartphones, technologie, elektronica, innovatie, auto's, games en design.TIPS

Heb je een goede nieuwstip voor Gadgetzone of heb je een suggestie voor verbetering van de website, maak dan gerust gebruik van onze contactpagina!

WORD REDACTEUR

Ben je ge´nteresseerd in gadgets en nieuwe technologie en lijkt het je leuk om een nieuwsbericht of review te posten op Gadgetzone? Kijk dan even hier.

© 2005-2015

Algemene voorwaarden
RSS-feed

gadgetzone.nl
gadgetzone.be
m.gadgetzone.nl
SOCIAL MEDIA

Twitter Facebook