Gadgetzone.nl - Home

Review Meizu M8 (video)

  6 april 2010 01:08:22, door Robert Hagen,  


Het Nederlandse Specialphones.nl levert sinds enkele maanden de Meizu M8 SE 8GB, de veelbesproken iPhone-kloon van het Chinese Meizu. Gadgetzone kreeg onlangs de mogelijkheid om het toestel uitgebreid te testen en had daar hoge verwachtingen bij. Wie Meizu immers een beetje kent, weet dat de producten van dit merk meestal van uitstekende kwaliteit zijn. We waren dan ook erg benieuwd naar deze smartphone met onder meer een multi-touchscherm, Wi-Fi en uitgebreide mediaspeler.




Specificaties
- Gsm: 900/1800Mhz, gprs
- Scherm: 3,4 inch capacitive touchscreen, 480×720 pixels, multi-touch
- Sensoren: Gravity, Ambient light, Distance infrarood, touch-sensor
- Geheugen: 256MB ROM en 8GB flash
- Besturingssysteem: Mymobile (gebaseerd op Windows CE 6.0)
- Processor: ARM11 667MHz+
- Draadloos: Wi-Fi 802.11b/g, Bluetooth 2.0
- Aansluitingen: USB2.0, 3,5 mm koptelefoon
- Camera: 3,2 Megapixels autofocus
- Batterij: 1200mAh
- Spreektijd: tot 370 minuten
- Standby-tijd: tot 179 uur (zonder SIM kaart 374 uur)
- Videokijktijd: tot 7 uur
- Muziekluistertijd: 21,5 uur
- Video: ondersteuning van avi, mp4, 3gp, mov, asf, wmv, mpeg, mkv, flv
- Audio: mp3, wma, aac, amr, ape, flac, ogg, wav
- Gewicht: 118 gram





Uitpakken
De M8 wordt geleverd in een kleine, stijlvolle verpakking. In het doosje ligt het toestel op een zwart, plastic plaatje. Daaronder bevinden zich een witte USB-kabel, eveneens witte oplader, een headset met microfoon en een zwarte verloopplug voor Nederlandse stopcontacten. Ook zit in het doosje een handleidinkje, evenals iets dat lijkt op een snelstartgidsje. Beide zijn in het Chinees en dus onbruikbaar.

Eerste indruk
Overduidelijk is dat Meizu zich voor het design heeft laten inspireren door de iPhone. Het toestel lijkt als twee druppels water op de populaire gadget van Apple. Een van de weinige verschillen is dat de M8 ietsje kleiner is. Het gewicht verschilt nauwelijks met dat van de iPhone en de toestellen zijn vrijwel even dik.

De M8 voelt aan en oogt als een kwaliteitsproduct. De metalen rand zorgt voor een luxe uitstraling en het aantal knopjes aan de zijkanten is tot een minimum beperkt. Aan de achterkant bevinden zich de subtiel weggewerkte stereo-speakers en de camera (zonder flitser).





Prachtig scherm
Het 3,4 inch lcd-scherm van de M8 maakt meteen indruk, ook op mensen die een iPhone gewend zijn. Met een resolutie van 720 x 480 pixels levert het display een haarscherp en kleurrijk beeld. De demo-video die op het toestel staat, is werkelijk een genot om naar te kijken.

Interface en gebruiksgemak
Ook als het gaat om de interface heeft Meizu goed naar de iPhone gekeken, maar dat betekent niet dat er verder weinig aandacht aan is besteed. De gebruikersinterface, die gebaseerd is op Windows CE 6.0, ziet er prachtig uit met duidelijke icoontjes. Het werkt allemaal zeer soepel en intuïtief. Overgangen naar verschillende menu's zijn mooi geanimeerd en scrollen met je vingers gaat zeer gemakkelijk. Daarbij helpt het ook dat het touchscreen erg goed reageert. De icoontjes kun je gemakkelijk verplaatsen en indelen op een manier die jij het prettigst vindt.





Leuk is dat Meizu veel aandacht heeft besteed aan details. Zo is een mooie animatie te zien als de batterij wordt opgeladen en kun je de telefoon unlocken door een slotje naar het midden van het scherm te slepen. Cool is ook dat je verschillende thema's, die allemaal hun eigen icoontjes hebben, kunt instellen.

De ervaring met de M8 benadert het gebruiksgemak van de iPhone. Je hebt het toestel binnen no-time helemaal onder de knie.





Toetsenbord
Op het scherm verschijnt een virtueel QWERTY-toetsenbord als je bijvoorbeeld een sms-bericht wilt tikken. Typen op dit toetsenbord gaat prima, maar het kan beter. Op de iPhone gaat het typen bijvoorbeeld net wat prettiger. Je zult hier echt aan moeten wennen. Als je de M8 horizontaal houdt tijdens het gebruik van de internetbrowser, is het toetsenbord wat groter en wat fijner in gebruik.

Sms'en en telefoonboek
Een verbeterpuntje is dat je voor het tikken van een sms-bericht eerst het toetsenbord op 'Engels' moet zetten door de 'CH/EN'-toets te drukken, anders worden je teksten omgezet in Chinese tekens. Mogelijk kan dit worden opgelost met een bepaalde instelling, maar wij hebben die niet kunnen vinden.

Fijn aan de M8, als het gaat om sms'en, is dat je een sms-converstatie met een bepaald persoon netjes in één overzicht kunt zien, net als een chat-sessie.

Telefoonboek
Het telefoonboek van de M8 is erg prettig en intuïtief in gebruik. Zo is alles overzichtelijk ingedeeld via tabbladen. Aan elk nummer kun je een foto en veel informatie koppelen, zoals notities, e-mailadres, msn-adres, website, een label en verjaardag.





Multimedia
Als mediaspeler is de M8 zonder meer een geweldig apparaat. De mp3-speler geeft een fantastisch geluid en is erg handig en intuïtief in gebruik. Hier heeft Meizu, dat ook uitstekende mp3-spelers produceert, duidelijk veel aandacht aan besteed. Alle mogelijkheden die je wilt hebben, zijn aanwezig en gemakkelijk te vinden. Je kunt zelfs op de speler je ID3-tags bijwerken. Scrollen door je muzieklijsten gaat zeer snel, albumcovers worden mooi weergeven en kun je eventueel downloaden, en je kunt songteksten laten weergeven (en eveneens downloaden).





Ook de bijgeleverde oordopjes zijn van goede kwaliteit. Geen goedkope rommel die je bij de meeste telefoons krijgt, maar oordopjes die een uitstekend geluid met diepe basweergave bieden. Als je op zoek bent naar een telefoon die ook je mp3-speler moet gaan vervangen, dan moet de M8 zeker op je 'short-list' staan.





Video
De M8 staat ook zijn mannetje als videospeler. Een groot pluspunt is dat het toestel probleemloos en zonder converteren tal van videoformaten kan afspelen. DivX-films worden feilloos en haarscherp afgespeeld. Zelfs filmpjes in HD-kwaliteit zijn nog af te spelen, maar dat gaat dan wel wat schokkerig. De videospeler heeft een resume-functie en je kunt eenvoudig vooruit- en terugspoelen.





Foto's
Foto's bekijken op de M8 is in principe een fijne ervaring. Ook hierin speelt de prettige en soepele interface een belangrijke rol. Foto's worden bovendien prachtig en haarscherp weergegeven. Helaas is hier wel een kanttekening bij te plaatsen. Zodra je fotobestanden wat groter worden, rond de 3MB bijvoorbeeld, duurt het laden van de foto's erg lang en is de gebruikerservaring een stuk minder prettig. Het is dus niet aan te raden om foto's met hoge resoluties naar de M8 te kopiëren.

Internet
De internetbrowser is een door Meizu aangepaste versie van Opera. De browser werkt in principe intuïtief en websites worden zeer goed weergegeven, zeker als je het toestel horizontaal houdt (het beeld roteert automatisch). Handig is ook de ondersteuning van multi-touch, waardoor je kunt in- en uitzoomen door met je vingers te 'knijpen'.

Wat echter te wensen overlaat, is de snelheid. De M8 ondersteunt geen 3G, dus voor snel internet ben je aangewezen op Wi-Fi. Maar ook via Wi-Fi worden websites niet echt snel ingeladen. Een site als nu.nl is nog wel goed te doen, maar ingewikkeldere sites als die van De Telegraaf zijn al een stuk minder prettig (zie het filmpje hieronder). De browser op de M8 is zeker niet slecht en beter dan op een hoop andere telefoons, maar de internetervaring die je op bijvoorbeeld op de iPhone hebt is toch van een iets andere orde.





Applicaties en firmware
Ontwikkelaars kunnen voor de M8 naar hartelust applicaties ontwikkelen. Daarvoor heeft Meizu een Software Development Kit (SDK) vrijgegeven. Onlangs is een nieuwe firmwareversie uitgekomen, versie 0.9.6.9 (het toestel voor deze review was voorzien van versie 0.9.3.8). Met de nieuwe firmware wordt een groot aantal dingen toegevoegd, zoals ondersteuning van widgets, het automatisch downloaden van albumart in de mp3-speler, een weerapplicatie en video- en audiobewerkingsmogelijkheden.

Apps voor de M8 zijn te downloaden via Meizu Me. Hier zijn tientallen apps te vinden, waaronder Flash-spelers, programma's waarmee je de M8 verandert in een afstandsbediening voor de mediacenter-pc, tekstverwerkers, een stappenteller, een ftp-programma, een PDF-viewer en zwemmende goudvis op je desktop.





Aansluiten op de computer
Aansluiten op de computer ging in ons geval probleemloos. In Windows Vista wordt de M8 direct herkend en kun je naar hartelust bestanden uitwisselen tussen pc en telefoon.

Camera
De camera op de M8 heeft een resolutie van 3,2 megapixels en ondersteunt autofocus. Je hebt verschillende opties, zoals het instellen van de belichting (bewolkt, zonnig, nacht, etc.) en de resolutie, en je kunt er ook video mee opnemen met een maximale resolutie van 640 x 480 pixels. De kwaliteit van de foto's is niet bijzonder goed. Foto's binnenshuis maken is bijna niet te doen, buiten bij daglicht is de kwaliteit 'gemiddeld'. Verwacht dus geen camera zoals die op de duurdere modellen van Nokia en Sony Ericsson. Opgenomen video's zijn van redelijke kwaliteit. Handig is dat je tijdens het opnemen van een video ook foto's kunt maken.





Conclusie
De Meizu M8 is een leuke en handige smartphone met veel mogelijkheden. Het is niet zomaar een iPhone-kloon, maar een product waar daadwerkelijk goed over is nagedacht, zoals met alle producten van Meizu. Het touchscreen en de interface zijn uitstekend, de mediaspeler op de M8 is top. Het scherm is haarscherp, de bijgeleverde headset is zeer goed en de mogelijkheden om het toestel naar eigen wens in te stellen zijn eindeloos. Goed om te weten is dat de M8 nog volop in ontwikkeling is en dat er continu nieuwe firmware en applicaties uitkomen. Daarbij is het toestel ook nog eens niet duur (279 euro bij specialphones.nl)

Verbeterpunt is het ontbreken van 3G-connectiviteit. Daarnaast werkt het toetsenbordje niet echt lekker voor sms'en en had de internetbrowser wat sneller gemogen.

Gezien de prijs, de kwaliteit en de mogelijkheden van het toestel, kunnen we niet anders zeggen dan dat de M8 een echte aanrader is!





zie ook Zie ook:
Preview BlackBerry 6 (video)
Mobile-review kraakt Nokia N8 af
'Meizu M9 draait op Android 2.1'
Review Android-smartphone G1 (video)
Review Samsung i900 Omnia (video)



Reageren  Reageren
comments powered by Disqus

Gearchiveerde reacties  Gearchiveerde reacties (3)
06.04.2010 13:30 • Gisae
Was dit toestel er 2-3 jaar geleden geweest toen de geruchten al de rondte deden dan had het best een goed toestel kunnen zijn. Voor nu is het geen bijzonder toestel, vooral het 3g gemis is erg kwalijk.

07.04.2010 19:53 • marc
ik vindt het wel leuk , voor mensen wat minder geld,

08.04.2010 14:43 • leoro
Of voor mensen die niet zoveel om imago geven

 
Meer nieuws  Laatste nieuws
28-02Oppo onthult nieuwe OPPO Air Glass 3 (video)

27-02Teufel introduceert draadloze in-ears AIRY TWS 2

27-02Apple zet streep door 'Apple Car'

26-02Renault kondigt betaalbare Renault 5 E-Tech Electric aan

26-02Zeeman opent brandstore in Roblox (video)

06-12Robot Ameca vertoont meer menselijke gezichtsuitdrukkingen (video)

14-10Realme 7 Pro verkrijgbaar in Europa

20-02Nieuw boek over ontstaan en succes Guerilla Games

 
Filter:
SmartphonesTabletsGames en consolesCamera'sLaptopsAudio
TelevisiesOpslag-apparatuurWearables en smartwatchesAuto's en navigatiesystemenAccessoires en toebehorenGadgets en technologie
Video's
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
 Meer toffe filmpjes 
Veel gelezen
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggen Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van Samsung SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »


 

GADGETZONE © 2005-2024
Contact
Vacatures
Tip ons!
Algemene voorwaarden en privacy