Gadgetzone.nl - Home

Google onthult besturingssysteem Chrome OS (video)

 19 november 2009 21:19:41, door Robert Hagen,  

Gewijzigd op 19 november 2009 21:29:36


Google heeft donderdag de broncode van Chrome OS gepubliceerd voor ontwikkelaars en voor het eerst wat beelden laten zien van het nieuwe besturingssysteem. Het op Linux en de Chrome-browser gebaseerde systeem is nog niet klaar voor lancering, maar Google wil wel alvast een tipje van de sluier lichten. Het gehele systeem is web-based en werkt met tabs en 'panelen' in Googles internetbrowser Chrome.




Het handige van Chrome, is dat je het in principe op elke computer die je gebruikt, bijvoorbeeld thuis en op het werk, kunt gebruiken. Het enige dat je nodig hebt, is wat lokale opslagcapaciteit en een login. Het systeem is vooral gericht op mensen die voornamelijk het internet gebruiken en zal niet voor iedereen geschikt zijn. De belangrijkste kenmerken zijn volgens Google:

Snelheid - Google Chrome OS kan in een kwestie van seconden worden opgestart en stelt je in staat om op snelle en flexibele wijze internetpagina's te laden en internettoepassingen uit te voeren
Beveiliging – Omdat alle programma's in Google Chrome OS op het internet draaien, opereert iedere tab binnen een afzonderlijke security sandbox. Hierdoor is het moeilijker voor virussen en malware computers te besmetten
Eenvoud - Google Chrome OS voert toepassingen volledig op internet uit. Dit houdt in dat het bewerken van documenten, het maken van PDF-bestanden, het bekijken van afbeeldingen enzovoort allemaal op internet plaatsvindt. Je hoeft niets te downloaden en geen updates te installeren om op internet te kunnen werken en spelen.





Chrome OS wordt pas eind volgend jaar gelanceerd. Google geeft nog altijd niet te veel details prijs, maar laat wel weten dat de computer waar het op draait aan bepaalde eisen moet voldoen. Zo werkt het systeem niet met standaard harddisks, maar alleen met SSD's. Voordat je het open source systeem downloadt, zul je dus eerst moeten kijken of je computer 'Google approved' is. Of dat lang zo zal blijven, is echter de vraag. Chrome OS is immers gratis open source software.
















zie ook Zie ook:
Zeer zeldzaam prototype Apple Macintosh wordt geveild
Echtpaar gescheiden vanwege foto op Google Street View
Google presenteert smartdisplay Home Hub (video)
HBO laat je zelf volgorde van nieuwe serie 'Mosaic' bepalen (video)
'Amazon werkt met Warner Bros. aan tv-serie Lord of the Rings'
Google introduceert zelfrijdende fiets in Nederland (video)



Reageren  Reageren
comments powered by Disqus

Gearchiveerde reacties  Gearchiveerde reacties (13)
19.11.2009 22:15 • Claws
Men zegt wel eens: ''Al is je computer nog zo snel, Windows die vertraagd hem wel''. Dit lijkt me nog iets te worden. Draait de i-browser van een android toestel trouwens op google chrome?

20.11.2009 00:35 • Jackolas
jammer dat het alleen werkt met SSD
voor de rest ziet het er erg cool uit

20.11.2009 00:55 • jeroen
Ik ben niet zo positief nog.

Ze doen net alsof ze het wiel opnieuw hebben uitgevonden.
ik bedoel, er is nog steeds een adresbalk en een 'back button'.
Die 45 seconden zijn ook nog niet zo'n ramp.
En mijn firefox is snel zat, alleen mijn internet snelheid is niet zo hoog.
En, maar dat is mijn gevoel, het opslaan op internet vind ik niet zo'n veilig idee.

Het zal best een prima os zijn, en wat meer gebruikersgemak bieden. Maar ik vind het een beetje overdreven voorgeschoteld.

20.11.2009 12:07 • methodp
het is mooi om te zien dat mensen zoals bij google een os een andere draai geven. Dit zorgt voor innovativiteit in die eeuwen oude os, zoals die van windows, dat niets veranderd.

en dan kun je wel zeggen, ze doen alsof ze het opnieuw uitgevonden hebben, maar ze geven wel een andere kijk op een os. Want eisen veranderen, internet wordt ook gewoon steeds belangrijker in onze wereld, en ook die van een os.

20.11.2009 12:56 • 115641
Dit is de toekomst. Heb onlangs een spel gespeeeld via een webinterface die normaal gesproken te zwaar was voor mijn laptop. Nu de grafische berekeningen niet op mijn laptop gedaan hoefde te worden, kon ik het spel zonder vertraging and lag spelen!

20.11.2009 13:47 • Jort
Niet geschikt voor de zakenwereld wil je alles op internet opslaan..

20.11.2009 17:33 • Michael
haha het lijkt op de gene die het heeft ontworpen. windows 7 is toch tien keer beter man. of beter gezegd 7 keer beter

20.11.2009 18:09 • Joppe
[quote]Michael schreef op 20.11.2009 17:33:
haha het lijkt op de gene die het heeft ontworpen. windows 7 is toch tien keer beter man. of beter gezegd 7 keer beter[/quote]

Daar ben ik het niet mee eens de kernel van een unix systeem zit veel beter in elkaar. Microsoft bestaat al een tijdje en ik blijf me ergeren aan alles wat ze steeds veranderen command hier interface daar. Kijk mac het zit goed in elkaar nooit last mee. Ja bepaalde apps draaien er niet op maar dat veranderd nu het marktaandeel van mac stijgt snel. Voor game blijft windows de OS ookal zijn er game developers die daar ook verandering in willen en dat ook doen. Kortom game is windows de rest Unix daaronder ook ubuntu wat nog altijd een goeie os blijft.

20.11.2009 21:04 • ruud
windows 7 lijkt sterk op linux.
Ik krijg de indruk dat er behoorlijk wordt afgekeken.
Dus iedereen gewoon de open software van linux suse op de computer installeren en alles draai als een zonnetje.

21.11.2009 00:24 • jeroen
[quote]methodp schreef op 20.11.2009 12:07:
het is mooi om te zien dat mensen zoals bij google een os een andere draai geven. Dit zorgt voor innovativiteit in die eeuwen oude os, zoals die van windows, dat niets veranderd. en dan kun je wel zeggen, ze doen alsof ze het opnieuw uitgevonden hebben, maar ze geven wel een andere kijk op een os. Want eisen veranderen, internet wordt ook gewoon steeds belangrijker in onze wereld, en ook die van een os. [/quote]

Wat jij zegt ben ik het wel mee eens, alleen zoals het hier word voorgeschreven, vind ik het een beetje overdreven. Zo vernieuwend lijkt me het niet. Al schotelen ze het wel zo voor.

21.11.2009 03:50 • Roest
Google begint wel erg te domineren, zoekmachine, G-mail, OS, web docs, etc. etc. Ik vind het een beetje eng worden.

21.11.2009 12:43 • Gast
Dus als ik het goed begrijp draait alles op internet?? lijkt me niet handig.. Je hebt zat momeneten met je net (of note) book dat je geen internetverbinding hebt maar nog wel even iets moet uittypen oid.. en als je dus een langzame internet verbinding hebt is je computer ook traag? Laat staan als je internet thuis plat ligt.. ik moet het allemaal nog maar eens zien of het iets word.

Eerlijk gezegd vind ik dit niks meer dan een vereidelde Internetbrowser. beetje te simpel..
En waarom altijd die taakbalk bovenin?? maar ieder zijn smaak..

[i]Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 21.11.2009 12:45[/i]

19.02.2010 13:47 • Maria
Dit is geen besturingssysteem, maar een opgevoerde browser.

 
Meer nieuws  Laatste nieuws
28-02Oppo onthult nieuwe OPPO Air Glass 3 (video)

27-02Teufel introduceert draadloze in-ears AIRY TWS 2

27-02Apple zet streep door 'Apple Car'

26-02Renault kondigt betaalbare Renault 5 E-Tech Electric aan

26-02Zeeman opent brandstore in Roblox (video)

06-12Robot Ameca vertoont meer menselijke gezichtsuitdrukkingen (video)

14-10Realme 7 Pro verkrijgbaar in Europa

20-02Nieuw boek over ontstaan en succes Guerilla Games

 
Filter:
SmartphonesTabletsGames en consolesCamera'sLaptopsAudio
TelevisiesOpslag-apparatuurWearables en smartwatchesAuto's en navigatiesystemenAccessoires en toebehorenGadgets en technologie
Video's
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
 Meer toffe filmpjes 
Veel gelezen
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggen Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van Samsung SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »


 

GADGETZONE © 2005-2024
Contact
Vacatures
Tip ons!
Algemene voorwaarden en privacy