Gadgetzone.nl - Home

Review Philips SHB9000 Bluetooth-headset

 18 september 2008 10:07:19, door Robert Hagen,  


Philips introduceerde een tijdje geleden de SHB9000, een high-end Bluetooth-headset. Gadgetzone mocht deze gloednieuwe gadget onlangs testen. De SHB9000 ondersteunt Bluetooth 2.0+EDR met A2DP en AVRCP, en is bovendien voorzien van de nieuwe 'Fullsound'-technologie van Philips. FullSound zou de geluidskwaliteit moeten verbeteren.




Wat zit er in de doos?
De SHB9000 is een luxe hoofdtelefoon en wordt geleverd met een zwart, stoffen draagtasje. Daarnaast krijg je er een audiokabeltje van 1,5 meter bij, zodat je de hoofdtelefoon ook kunt gebruiken in combinatie met een Bluetooth-loos apparaat (bijvoorbeeld een mp3-speler). In de doos vind je verder een oplader/adapter, een snelstartgidsje en een cd-rom. Op de cd-rom staat een uitgebreide, 18 pagina's tellende handleiding (in het Nederlands).








Specificaties
De volledige specificaties die Philips opgeeft voor de SHB9000:

- Tot 17 uur speeltijd of 18 uren gesprekstijd
- Tot 400 uur in stand-by
- Gemiddelde duur om volledig op te laden: 4 uur
- Oplaadbare Lithium-Polymeer batterij (460mAh)
- Bluetooth 2.0+EDR, Bluetooth stereo ondersteuning (A2DP – Advanced Audio Distribution Profile, AVRCP – Audio Video Remote Control Profile), Bluetooth mono ondersteuning (HSP - Headset Profile, HFP - Hands-Free Profile)
- FullSound digitale geluidverbetering
- Digitale Echo & Ruisonderdrukking
- 3,5 mm audiobus voor gebruik van hoofdtelefoon met snoer
- Verstelbare, plat opvouwbare hoofdband
- Geluidisolerend, kneedbaar schuim
- Werkbereik tot 15 meter
- Diameter luidspreker: 40 mm


Eerste indruk
Als je de SHB9000 uit de doos haalt, zie je meteen dat het niet zomaar een Bluetooth-headsetje is. Het is een fraaie hoofdtelefoon met een stijlvol uiterlijk. Er zitten knopjes op voor het volume en LED-indicators voor de verschillende functies. Aansluitingen voor de adapter en een audiosnoertje zijn weggewerkt onder een rubbertje en de microfoon is ook erg mooi aangebracht. Dat rubbertje moet je overigens erg goed aandrukken, anders blijft het niet goed zitten.

Na enkele uurtjes opladen is de SHB9000 al klaar voor gebruik. Je kunt hem gemakkelijk verstellen zodat hij goed op je hoofd past. Het zit vrij comfortabel dankzij de zachte, kneedbare schuimkussens. Ook voor dj's is de koptelefoon handig, want je kunt de oorschelpen draaien aan een scharnier.





Functies en mogelijkheden
De SHB9000 heeft in principe vijf functies:

1. Draadloze, handsfree gesprekken voeren
2. Draadloos naar muziek luisteren
3. Draadloos muziekspeler bedienen dankzij Bluetooth-AVRCP
4. Tussen muziek en oproepen schakelen
5. Naar muziek luisteren via apparaten zonder Bluetooth (met bijgeleverd audiosnoertje).

FullSound
Een van de features is ook de nieuwe Fullsound-technologie, die je zelf op de koptelefoon in- en uit kunt schakelen. FullSound is volgens Philips "een slim, digitaal geluidverbeteringsalgoritme dat aangedreven wordt door een krachtige processor binnenin de Bluetooth hoofdtelefoon. Het herstelt en verbetert de bas, hoge tonen, stereo-effecten en de dynamiek van het gecomprimeerde geluid en zorgt voor natuurlijkere, 'meer realistische' geluidservaring op basis van jaren akoestisch onderzoek en verbetering".

Een nadeel van FullSound is dat wanneer deze functie is ingeschakeld, de speelduur van muziek 'met minder dan 10%' wordt verminderd. FullSound werkt overigens niet als je de hoofdtelefoon gebruikt met het audiosnoertje.

Switchstream
Met SwitchStream kun je naar muziek luisteren en tegelijkertijd je gesprekken beheren. Als je naar muziek luistert, hoor je een signaal bij het ontvangen van een gesprek, en je kan naar het gesprek overschakelen door simpelweg het telefoon-knopje in te drukken.





Gebruiksgemak
De SHB9000 in gebruik nemen is heel simpel. Zonder een blik in de handleiding te hebben geworpen, lukte het direct om verbinding te maken met een mobiele telefoon. Het enige dat je hoeft te doen, is de hoofdtelefoon aanzetten en op je telefoon te zoeken naar nieuwe apparaten. Vervolgens kun je verbinding maken. Je kunt dan meteen ook via de koptelefoon naar de mp3's op je telefoon luisteren.

Je kunt de SHB9000 steeds automatisch laten koppelen aan twee verschillende telefoons, of bijvoorbeeld een telefoon en een mp3-speler. Je hoeft de koppelingsprocedure in principe dus maar één keer te doorlopen. In het apparaat zit een klein geheugen, dat de twee koppelingen onthoudt. Als je een derde telefoon wilt gebruiken in combinatie met de SHB9000, dan moet je de koppelingsprocedure opnieuw doen. Eén van de twee koppelingen die in het geheugen staan, wordt dan overschreven.

Knoppen
De verschillende functies kun je bedienen via in totaal zes knoppen: twee kleine voor het volume en vier grote voor functies als play/stop, vooruit/terug en aan/uit. De knoppen zijn makkelijk te vinden en zijn handig in gebruik.

De SHB9000 heeft uiteraard veel meer functies en mogelijkheden dan hierboven beschreven, maar je moet het met die zes knopjes doen. Dat betekent dat bijna alle knopppen meerdere functies hebben. Zo kun je FullSound inschakelen door het telefoon-knopje en het terug-knopje tegelijkertijd 4 seconden ingedrukt te houden. In de handleiding staat een tabel met alle functies. Het zal misschien wel even duren voordat je uit je hoofd weet dat het telefoon-knopje ingedrukt houden staat voor het inschakelen van stemgestuurd kiezen en dat twee maal het telefoon-knopje indrukken tijdens een gesprek het uitschakelen van de microfoon betekent.

Het bedienen van de mp3-speler via Bluetooth en het schakelen tussen muziek en een gesprek werkt naar behoren.





Bereik
Het bereik bij een draadloze verbinding via Bluetooth is volgens Philips 15 meter. Dat is inderdaad wel haalbaar, als er geen obstakels in de weg staan. Je kunt niet je hele huis/kantoor door lopen zonder het signaal kwijt te raken. Als je een aantal meters weg loopt van je telefoon en er zit een muur tussen, dan gaat de verbinding al gauw 'haperen'.

Geluidskwaliteit
De geluidskwaliteit hebben we getest door de SHB9000 via Bluetooth te koppelen met een Nokia N95 en een Sony Ericsson K800i. Daarnaast hebben we het apparaatje met het bijgeleverde snoer aangesloten op een mp3-speler. Ook is de kwaliteit vergeleken met die van een vaste hoofdtelefoon van Philips, de SBC HP625.

De geluidskwaliteit van de SBH9000 is bij het luisteren naar muziek zeer goed. De hoofdtelefoon biedt een vol geluid met een diepe bas. Wel is bij het luisteren naar muziek met een hoog volume toch - Philips zegt van niet - een verschil te merken tussen het luisteren via Bluetooth en het luisteren met snoer, waarbij de kwaliteit in het laatste geval uiteraard beter is. Ook hebben we de FullSound-technologie even getest. Bij het luisteren naar mp3's met een bitrate van 160/192kbps, moet je wel over heel goede oren beschikken wil je verschil horen tussen FullSound aan en FullSound uit. Ook met 128kbps is nauwelijks verschil te horen.

De geluidskwaliteit bij een telefoongesprek is uitstekend. Zowel het geluid dat uit de koptelefoon komt als het geluid aan de andere kant is zeer goed. De microfoon op de SBH9000 is van uitstekende kwaliteit en de ruisonderdrukking doet duidelijk zijn werk.





Conclusie
De Philips SBH9000 (prijs: rond de 110 euro) is een erg mooie Bluetooth-headset die een uitstekende geluidskwaliteit biedt, zowel bij het luisteren naar muziek als bij handsfree telefoongesprekken. Het apparaat is bovendien handig in gebruik. Een aanrader voor iemand die wat beters wil dan een standaard Bluetooth-headsetje en bovendien graag een goede geluidskwaliteit wil bij het luisteren naar muziek (al dan niet draadloos). Betere Bluetooth-headsets dan deze, zijn nauwelijks te krijgen.





zie ook Zie ook:
Review Pressy-kloon HelloKlick, een handige smartphone-accessoire
Review 3-in-1 Universal Lens voor smartphones
Review waterbestendig toetsenbord Sibyl J-1
Review iPega Bluetooth-gamecontroller (video)
Philips introduceert pc-headsets voor gamers
Philips en O'Neill komen met nieuwe koptelefoons (video)



Reageren  Reageren
comments powered by Disqus

Gearchiveerde reacties  Gearchiveerde reacties (21)
17.09.2008 12:51 • Techmode
mooie review, maar ik hoef het ding iedergeval niet te hebben.

17.09.2008 21:52 • Martijn
Nee leuk geschreven, well done. Maar prut spul.

17.09.2008 22:19 • Techmode
Ja, Martijn, dat bedoelde ik ook. Dat moet jij er nog wel uit kunnen halen. Ben je al moe

17.09.2008 22:44 • Maks
Waarom is dat nu weer prut spul? Omdat het de naam Philips draagt?

De conclusie is toch dat je qua Bluetooth-setje niet beter kunt krijgen?

Dus of je spreekt Robert enorm tegen (zeg hem dat dan ook) of bent mega inconsequent. Dat ben je sowieso want het is een prima review maar tegelijk is het prut spul.

Echt, rationaliteit is hier soms ver te zoeken...

17.09.2008 22:45 • Martijn
Neuh.. ik mag het toch wel eens met iemand een zijn of niet? Of moet ik dan mijn avatar wijzigen?

17.09.2008 22:45 • Maks
Btw Robert, mag je dat na afloop ook houden?

Verloten verloten verloten :mrgreen:

17.09.2008 22:58 • Martijn
Nee absoluut niet omdat het de naam philips draagt, zij hadden vroeger MFB speakers waar ik nog steeds een setje van heb staan (niet gebruikt maar tis een must have) zoek het maar eens op.

En echt niet zo inconsequent hoor, een goede/positieve review wil niet zeggen dat ik het product ook goed moet vinden. Tuurlijk is het voor een bluetooth setje bovengemiddeld maar dat veranderd mijn mening over bluetooth setjes nog niet. Ik blijf er bij dat het product en bluetooth headsets over het algemeen nog prut zijn. En als mijn mening in strijd is met die van Robert, ga ik hem daar niet persoonlijk op aanvallen. Kwestie van persoonlijke smaak en prioriteiten.
Niet te zwart-wit maks, niets mis met mijn denkvermogen hier.

[i]Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 17.09.2008 23:00[/i]

18.09.2008 10:13 • Robert
[quote]Maks schreef op 17.09.2008 22:45:
Btw Robert, mag je dat na afloop ook houden? Verloten verloten verloten :mrgreen: [/quote]
Er komt over een aantal weken weer een prijsvraag met een veel grotere prijs (ook letterlijk). Daar kan ik nu echter nog niks over zeggen... Maar ik zou zeggen, hou deze site nog even in de gaten de komende weken .

[i]Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 18.09.2008 10:16[/i]

18.09.2008 17:45 • Maks
Nuja er zit wel een grijs gebied in, dat geef ik toe. Maar in principe als je een review goed vindt en de conclusie is dat het product goed is, is het vreemd dat je vervolgens het apparaat zelf prut vindt. Sowieso omdat je zelf het product niet ter hande hebt gehad en dus alleen uit kunt gaan van de reviewer. Als je dan in het algemeen bluetooth setjes prut vindt, moet je dat even melden want ik kan natuurlijk niet in mijn glazen bol zien wat jij nu echt bedoelt

18.09.2008 17:53 • Maks
Btw mag je dat nu houden of niet Robert? :mrgreen:

Overigens Martijn, hoezo persoonlijk op aanvallen? Kom op zeg we zitten hier niet in troetelbeertjesland. Als Robert iets schrijft waar je het totaal niet mee eens bent en je mening is gegrond dan kun je dat toch melden. Dat is toch niet per se een aanval? Hij schrijft het (met achterliggende bronnen vaak) dus dan is hij toch verantwoordelijk voor wat hij schrijft en dan is hij echt wel mans genoeg om dat te incasseren lijkt mij. Ben ook her en der wel eens ergens op ingegaan en dan werd bv (als ik het juist had) het artikel aangepast.

Sorry maar ik heb echt een probleem met dat geslijm richting Robert toe soms. Kijk als Robert iets goed doet, wat eigenlijk in 99% van de gevallen zo is, dan krijgt hij alle lof, maar als er fouten worden gemaakt mogen die worden gecorrigeerd en niet een opmerking als: "ow ik val iemand niet persoonlijk aan". Dat doe je anders vaak genoeg naar gewone leden wel, of ben ik mis?

19.09.2008 03:16 • ronaldofzo
Martijn boos op je baas(philips)ofzo?

Ik moet zeggen kwa draadlozesetjes is philips idd niet jevanhet maar kwa geluid en dynamische bereiken en diverse tests heeft philips een hoge score en vooral bij de hoofdtelefoon met draad van de topsigment van philips, ok het kan altijd beter maar daar betaal je dan ook veel meer voor.

19.09.2008 14:15 • Max
Ach Philips is in veel gevallen (zeker niet altijd) qua design niet te vergelijken met een merk als Apple of Sony (hoewel qua lcd's ze toch echt dik nr. 1 zijn). Maar t.a.v. MP3 e.d. komen ze toch tekort en hebben ze zoals al hun hele leven een imago-issue.

Desalniettemin qua geluid bijvoorbeeld doen ze het heel aardig. Ze hebben een draadloos hoofdtelefoon met een station met verschillende kanalen wat veruit één van de beste hoofdtelefoons is ooit gemaakt. Prijskaartje is dan ook wel zo'n 450 euro.

Ikzelf heb qua hifi nog altijd een Philips 900 serie (bakbeest wel) en daar kan echt vrijwel niets onder de 2500 euro tegenop. Er gaat sowieso niets boven gewoon degelijke zware luidsprekers en dan een stuk of 6. Dat met die kleine luidspreker-melkpakken is het toch niet echt. Zet dat maar eens goed open en je ogen poppen uit je hoofd zo'n bagger geluid.

25.09.2008 16:57 • michel
ziet er mooi uit maar iets te groot voor mij.

23.01.2009 20:49 • marcel
Dit lijkt mij een mooi bluetooth headset!

ik zit alleen met een vraagje hierover:

Stel dat de batterij op is van de headset, kan je hem dan alsnog gebruiken doormiddel van de bijgeleverder 3.5mm audio kabel?

en als je hem met een kabeltje aansluit, kan je dan nog wel de bedieningsknoppen erop gebruiken?

Bedankt voor de review, gr,

30.01.2009 22:53 • Peet
Toppie

20.02.2009 18:00 • nog neutraal
hoi hoi..ik ben internet af het speuren,en heb hem besteld bij mediamarkt..heeft er iemand de headset??en er echt zelf ervaring mee??gamen enzo

05.11.2009 12:40 • ZoZo
Die Martijn is een zeurpiet

16.01.2010 00:22 • Frogboy
Heb ook deze headset gekocht en gekoppeld aan mijn Nokia N95. Telefoongespreken voeren gaat prima. Bij een oproep gaat echter mijn telefoon af, ik krijg geen signaal in de koptelefoon, dat vind ik toch wat minder.
Bij het afspelen van muziek op mijn Nokia bij bluetooth verbinding krijg ik geen geluid in de koptelefoon....

14.02.2010 17:30 • Gerard
Ik gebruik hem tot nu nog in samenwerking met mijn Samsung S5230 (Samsung Star) en ik ben erg onder de indruk. Het afspelen van de MP3's klinkt erg goed. Grappig dat ik ook het spelen kan pauzeren via de koptelefoon. Wel bizar dat mijn videos van dezelfde gsm het geluid weer juist via de telefoon spelen ipv via de bluetooth verbinding met de koptelefoon. Ik had verwacht/gehoopt dat ik een code moest opgeven voor de samenwerking tussen de gsm en de Philips maar dat hoefde niet. Dan kan iedereen dus zomaar mijn koptelefoon in gebruik nemen binnen bluetooth bereik ? Niet handig. Telefoongesprek gaat inderdaad goed en zonder problemen. Ik had de mazzel dat ik hem vond voor 65 euro. Men had er helaas nog maar 1.

23.03.2011 22:02 • Hannes Minkema
Ik beschouw mezelf als kritische luisteraar (HiFi vanaf 1977) en ben zeer aangenaam verrast door de geluidskwaliteit van deze hoofdtelefoon, zowel bedraad als via Bluetooth. Ik speel vaak klassieke muziek, en afgezien van een enkel rafelrandje aan de strijkers is de geluidskwaliteit uitstekend, zang en instrumenten zijn prima gedefinieerd, en vooral de bas staat als een huis. En dat voor speakertjes van 40 mm diameter.
Uiteraard is elke weergever zo goed als zijn bron, en daarom klinken cd's beter dan mp3's beneden 192 kbps, en daarom klinkt bedraad nét een tikje beter dan draadloos. Maar daar weegt het enorme gemak van draadloos luisteren en bellen, alsmede de bediening op de hoofdtelefoon dan wel tegenop.
Absoluut aanbevelenswaardig dus, dit Philips-product, dat de slogan 'Let's make things better' waarmaakt.

20.07.2012 03:16 • Pietje Puk
Heb deze hoofdtelefoon ook. Geweldig geluid! Jammer dat deze niet meer gemaakt wordt.

 
Meer nieuws  Laatste nieuws
28-02Oppo onthult nieuwe OPPO Air Glass 3 (video)

27-02Teufel introduceert draadloze in-ears AIRY TWS 2

27-02Apple zet streep door 'Apple Car'

26-02Renault kondigt betaalbare Renault 5 E-Tech Electric aan

26-02Zeeman opent brandstore in Roblox (video)

06-12Robot Ameca vertoont meer menselijke gezichtsuitdrukkingen (video)

14-10Realme 7 Pro verkrijgbaar in Europa

20-02Nieuw boek over ontstaan en succes Guerilla Games

 
Filter:
SmartphonesTabletsGames en consolesCamera'sLaptopsAudio
TelevisiesOpslag-apparatuurWearables en smartwatchesAuto's en navigatiesystemenAccessoires en toebehorenGadgets en technologie
Video's
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Doom spelen op een grasmaaier: het kan!
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Schattige Cheetah-robotjes doen trucjes op een grasveldje
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Tomatan voorziet je van tomaten tijdens het hardlopen
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
Ook apen kunnen verslaafd raken aan smartphone
 Meer toffe filmpjes 
Veel gelezen
Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggen Nog een reden waarom je nooit elektronica in je auto moet laten liggenIedereen weet inmiddels dat het niet zo slim is om elektronica in je auto te laten liggen. De kans bestaat dan immers dat een ruit wordt ingetikt en je apparaten bij terugkomst verdwenen zijn. Sommige mensen laten echter toch bijvoorbeeld hun laptop liggen en verstoppen deze dan onder een stoel of in de achterbak, met het idee dat dieven dat dan niet zien. Ook dit is echter niet verstandig. »
Nostalgie
SGH-i780 nieuwste communicator van Samsung SGH-i780 nieuwste communicator van SamsungSamsung zal binnenkort de SGH-i780 introduceren, een smartphone die onder meer is uitgerust met Wifi, GPS en een QWERTY-toetsenbordje. Het toestel, dat draait op Windows Mobile 6 pro, biedt ook HSDPA, een touchscreen, een 2 megapixel camera en een 'optische muis' in de d-pad, zodat je op het scherm met een cursor kunt werken. »


 

GADGETZONE © 2005-2024
Contact
Vacatures
Tip ons!
Algemene voorwaarden en privacy